Το «Πρόγραμμα για τους Πολλούς», όπως το ονόμασε ο Κωστής Χατζηδάκης και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, που μπορούν να λάβουν στήριξη από το κράτος, έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων 2,6 δισ. ευρώ που του αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ads

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση στην Τεχνόπολη, «Σκοπός μας σήμερα είναι να ενημερώσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους για τα προγράμματα που έχουμε σχεδιάσει και που θα ξεκινήσουμε άμεσα να υλοποιούμε. Και είμαι βέβαιος ότι ο καθένας θα βρει ανάμεσα στις δράσεις αυτές κάποια που τον αφορά».

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, οι δράσεις – που απευθύνονται σε 3,9 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους – ξεκινούν τους αμέσως επόμενους μήνες και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Έχουν δε σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι συμπληρωματικές των δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για την Κοινωνική Πολιτική.

Οι θεματικές ενότητες

Ειδικότερα, το «Πρόγραμμα για τους Πολλούς» είναι διαρθρωμένο σε έξι θεματικές ενότητες:

Ads

1. Οι νέες τεχνολογίες στη μάχη για την εξυπηρέτηση εργαζομένων και ασφαλισμένων: Στην ενότητα αυτή έχουν ενταχθεί ψηφιακά έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα εργαζομένων και ασφαλισμένων, με συνολικό προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρονται το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα της Αγοράς Εργασίας και τα ψηφιακά έργα που αντιμετωπίζουν τις ριζικές παθογένειες του ΕΦΚΑ –μια από τις βασικές αιτίες των τεράστιων καθυστερήσεων στην έκδοση συντάξεων- που θα προχωρήσουν κατά προτεραιότητα.

2. Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Δύναμη στον εργαζόμενο: Αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο του Νόμου για την Προστασία της Εργασίας. Με την ψηφιακή κάρτα ο κάθε εργαζόμενος έχει στα χέρια του την εγγύηση ότι δεν θα δουλέψει ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί για αυτήν, καθώς θα εξασφαλίζει ότι η παρακολούθηση των ωρών εργασίας θα γίνεται στην πράξη και όχι στη θεωρία και ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν καθαρούς λογαριασμούς με τους εργοδότες τους.

3. Κατάρτιση, όπλο για την οικονομία του αύριο: Οι δράσεις της ενότητας αυτής θα απορροφήσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ (από τον συνολικό προϋπολογισμό των 2,6 δισ.) και έχουν ως βάση τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους σε μια αγορά εργασίας όπου οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι βασικό «εργαλείο» για τους εργαζομένους.

4. Νέες πολιτικές για τους ανέργους: Εδώ εντάσσονται οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με έμφαση σε ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα για τις παθητικές πολιτικές απασχόληση, με προϋπολογισμό 540 εκατ. ευρώ.

5. Σύγχρονα Εργαλεία Κοινωνικής Προστασίας: Στην ενότητα αυτή εντάσσονται οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, ΑμεΑ, άστεγοι), με συνολικό προϋπολογισμό 480 εκατ. ευρώ.

6. Ίσες ευκαιρίες για όλους: Δράσεις προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ισότητας και τη στήριξη της οικογένειας και για την προστασία της διαφορετικότητας στους χώρους εργασίας.

Οι κυριότερες δράσεις του «Προγράμματος για τους Πολλούς»

Τα δέκα σημαντικότερα έργα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και περιλαμβάνονται στις έξι αυτές θεματικές ενότητες είναι τα εξής:

1. Ψηφιακή αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, e-ΕΦΚΑ, ΑΤΛΑΣ): Περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ και η εγκατάσταση νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με βασικό στόχο την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Ο προϋπολογισμός είναι 44 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι 3.900.000 ασφαλισμένοι και 2.500.000 συνταξιούχοι.

2. Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πρωτοποριακό εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας που εγγυάται την τήρηση του ωραρίου εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ συμβάλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία από εκείνες που εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές. Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής του Εργάνη, χάρη στην οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την απασχόλησή τους. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε ορισμένους μεγάλους κλάδους της οικονομίας, με στόχο σύντομα να καλύπτεται το σύνολο της αγοράς εργασίας. Ο προϋπολογισμός είναι 8 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 2 εκατ. μισθωτοί.

3. Προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης: Θα επενδυθεί 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 πολιτών στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και σε αντικείμενα που αφορούν στην πράσινη οικονομία, με στόχο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

4. Νέες θέσεις εργασίας: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους, ειδικές ομάδες πληθυσμού (άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης, άτομα με ειδικές ανάγκες), μακροχρόνια ανέργους, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, κ.α. Προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 74 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων από τους εργοδότες για ένα διάστημα μετά το τέλος της κάθε δράσης. Ο προϋπολογισμός είναι 541 εκατ. ευρώ.

5. Νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Ο προϋπολογισμός είναι 180 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις για βρέφη και νήπια.

6. Κάρτα αναπηρίας: Θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των αναπήρων ιδιαίτερα σε σχέση με τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Το μέτρο έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσει τουλάχιστον 180.000 ΑμεΑ.

7. Προσωπικοί βοηθοί: Σύμφωνα με τον νόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο προσωπικός βοηθός υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία, για τη διευκόλυνση ιδίως των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ και στην πρώτη φάση εφαρμογής του θα ωφελήσει 1.000 ΑμεΑ και τους βοηθούς τους.

8. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών 12-15 ετών: Ο προϋπολογισμός είναι 10 εκατ. ευρώ και θα ενταχθούν 9.000 παιδιά ανά έτος.

9. Μονάδες μέριμνας για βρέφη και νήπια εντός μεγάλων επιχειρήσεων. Μέσω του προγράμματος θα επιδοτείται η πρόσληψη έως δύο ατόμων για δύο χρόνια ανά επιχείρηση για την φύλαξη των βρεφών. Έτσι διευκολύνεται η απασχόληση των νέων μητέρων. Ο προϋπολογισμός είναι 16 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η ένταξη 120 μονάδων και περίπου 2.500 παιδιών

10. Πολιτικές στήριξης, κατάρτισης και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης για την ισότητα και τη διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας: Απευθύνονται σε 1.600.000 εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ο προϋπολογισμός είναι 47 εκατ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Χατδηδάκης κάνει το μαύρο άσπρο»

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης ευνοεί προκλητικά τους λίγους και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και δεν αφορά τις ανάγκες και την προοπτική της χώρας και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αποτυπώνει τις νεοφιλελεύθερες αποτυχημένες συνταγές του σχεδίου Πισσαρίδη, απαξιώνει την εργασία και εξαιρεί τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», σχολιάζουν σε κοινή δήλωση τους η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η αναπληρώτρια Τομεάρχης αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Αναλυτικά η δήλωση

Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την προσφιλή κυβερνητική προπαγάνδα που διαστρεβλώνει τις έννοιες και κάνει το μαύρο άσπρο, παρουσίασε σήμερα την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης ως «Πρόγραμμα για τους Πολλούς» με την ίδια λογική που ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη είναι για την προστασία των εργαζομένων και η παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα αποτελεί μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης ευνοεί προκλητικά τους λίγους και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και δεν αφορά τις ανάγκες και την προοπτική της χώρας και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αποτυπώνει τις νεοφιλελεύθερες αποτυχημένες συνταγές του σχεδίου Πισσαρίδη, απαξιώνει την εργασία και εξαιρεί τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Στον τομέα που αφορά την Εργασία και την Κοινωνική Πρόνοια αποτυπώνεται κατεξοχήν η κυβερνητική αντίληψη της απορρύθμισης της εργασίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της αποδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους. Εξάλλου, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, που καταργεί το οκτάωρο, θεσπίζει δύο ώρες απλήρωτη εργασία και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις, αναφέρεται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» ως «εμβληματική μεταρρύθμιση». Προφανώς, ο κ. Χατζηδάκης όταν απευθύνεται, όπως αναφέρει, στους νέους, στις μητέρες και στους εργαζόμενους εννοεί την εργασιακή επισφάλεια, τη μείωση των αποδοχών, την ντροπιαστική αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού και την ελαστική φθηνή εργασία χωρίς δικαιώματα, που τους έχει καταδικάσει η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ.

Όταν απευθύνεται στους ανέργους εννοεί την ελάχιστη χρηματοδότηση της πολιτικής απασχόλησης που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση, μόλις 541 εκατ. ευρώ από τα 2,6 δις ευρώ, με τον αποκλεισμό μάλιστα του δημοσίου από τα σχετικά προγράμματα ενεργούς απασχόλησης. Αποτελεί εμπαιγμό η πανηγυρική ανακοίνωση της δημιουργίας 74.000 παροδικών νέων θέσεων εργασίας, χαμηλά αμειβόμενων και περιορισμένης χρονικής διάρκειας στα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2026! Ο πακτωλός της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, 1δις ευρώ, προσανατολίζεται στα ιδιωτικά συμφέροντα της κατάρτισης.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε μειώνει περαιτέρω από 600 σε 480 εκ. τα κονδύλια για την πρόνοια, που ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, το πρόγραμμα για την πρόνοια εσκεμμένα παραμένει ασαφές. Από τις 16 δράσεις που παρουσιάζει, μόνο τρεις κοστολογούνται σαφώς. Η ασάφεια αυτή εύλογα δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο υποκρύπτει πιθανές υπερκοστολογήσεις δράσεων υπέρ ημετέρων. Για παράδειγμα, ο προσωπικός βοηθός του αναπήρου αφορά 2.000 μόνο ανάπηρους με κόστος 42 εκ., ενώ για τα υπόλοιπα 62 εκ. για την αναπηρία δεν καθορίζεται επακριβώς τι καλύπτουν. Ακόμα, η υπερκοστολογημένη κάρτα αναπηρίας ύψους 2.5 εκ αφορά μόνο 180.000 ΑμεΑ χωρίς να καθορίζεται που κατευθύνονται τα υπόλοιπα 19.5 εκ. της ψηφιακής κοινωνικής προστασίας.

Για την παιδική προστασία διαθέτει 184 εκ.. Από αυτά, τα 180 αφορούν 50.000 νέες θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών, υπερκοστολογημένες, όπως έχουμε ήδη επισημάνει. Με τα υπόλοιπα 4 εκ. ισχυρίζονται ότι καλύπτουν την παιδική προστασία με δράσεις, όπως το “Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σπουδών για Βρέφη”. Ο παραλογισμός και η προχειρότητα μας υπερβαίνει! Τέλος, άλλα 166 εκ. σπαταλιούνται σε προγράμματα τύπου «σκόιλ ελικίκου» για ψηφιακή κατάρτιση κλπ. Δυστυχώς, η κοινωνική προστασία και φροντίδα χάνει άλλη μία τεράστια ευκαιρία στη χώρα μας και αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί τις δαπάνες για την πρόνοια αντιαναπτυξιακές, τις κρατά χαμηλά με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των νοικοκυριών να μην μπορεί να καλύψει με τα εισοδήματά της περισσότερες από 2-3 εβδομάδες το μήνα.