Το Νόμπελ οικονομίας φέτος, όπως αποφασίστηκε από την Σουηδική βασιλική Ακαδημία των Επιστημών θα δοθεί στον Ντέιβιντ Καρντ και από κοινού στους Τζόσουα Άνγκριστ και Γουίντο Ίμπενς.
Ο Καναδός Ντέιβιντ Κάρντ βραβεύτηκε από την ακαδημία για τις «εμπειρικές συνεισφορές τους στα οικονομικά της εργασίας», καθώς «οι μελέτες του στην αρχή των ετών του 1990 έθεσαν σε αμφισβήτηση τα στερεότυπα, πράγμα που οδήγησε σε νέες αναλύσεις και σε νέες προοπτικές». Γενικά, τα αποτελέσματα των ερευνών του υπογράμμισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν επιφέρει απαραίτητα μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας.
Ο Αμερικανοϊσραηλινός, Τζόσουα Άνγκριστ και ο Αμερικανοολλανδός, Γουίντο Ίμπενς βραβεύτηκαν για τις «μεθοδολογικές συνεισφορές τους στην ανάλυση των αιτιακών σχέσεων», καθώς στα μέσα του 1990 πραγματοποίησαν μεθοδολογικές προόδους επιτρέποντας να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα για τα αίτια και τα αποτελέσματα που μπορούν να αντληθούν από τα φυσικά πειράματα, για παράδειγμα όσον αφορά την εκπαίδευση.
Συνολικά, σύμφωνα με την ακαδημία οι τρεις «έφεραν νέες ιδέες σχετικά με την αγορά εργασίας και έδειξαν ποια συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν από φυσικά πειράματα σε όρους αιτίων και συνεπειών», ενώ στην συνέχεια προσθέτει ότι «η προσέγγισή τους επεκτάθηκε σε άλλους τομείς και έφερε επανάσταση στην εμπειρική έρευνα».
Το πείραμα στο Νιου Τζέρσεϊ
Η μέθοδος των φυσικών πειραμάτων παρατηρεί καταστάσεις της καθημερινότητας για να διερευνήσει τις επιδράσεις στον κόσμο.
Ένα τέτοιο πείραμα διεξήγαγε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Καναδός οικονομολόγος Ντέιβιντ Καρντ, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, όπου παρατήρησε ότι η αύξηση των μισθών, οδήγησε σε πτώση της ανεργίας, προκαλώντας μια αναθεώρηση της μέχρι τότε κυρίαρχης επιστημονικής άποψης για το αντίθετο.
Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο πείραμα του 1992, με το οποίο ο Καρντ έφτιαξε το όνομά του, ο ίδιος μελέτησε το εξής: κατά πόσο η αύξηση του κατώτατου μισθού του Νιου Τζέρσεϊ από 4,25 δολάρια την ώρα σε 5,25, κόστιζε θέσεις εργασίας στη βιομηχανία του γρήγορου φαγητού (fast food).
Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες της εποχής, ο Καρντ και ο οικονομολόγος συνάδελφός του Άλαν Κρούγκερ, ο οποίος απεβίωσε το 2019, διαπίστωσαν ότι η απασχόληση στα εστιατόρια του Νιου Τζέρσεϊ αυξήθηκε μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η μετανάστευση και οι επιπτώσεις στην εργασία
Μια άλλη σημαντική μελέτη του Καρντ αφορούσε το κατά πόσο η μετανάστευση επηρεάζει τους μισθούς μιας περιοχής. Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση του Φιντέλ Κάστρο να επιτρέψει σε πολίτες να εγκαταλείψουν την Κούβα το 1980, σε διάστημα 4 μηνών, περίπου 125 χιλιάδες Κουβανοί έφτασαν στο Μαϊάμι, αυξάνοντας το μέγεθος του εργατικού δυναμικού κατά 7%.
Ωστόσο, μια σύγκριση με 4 άλλες πόλεις των ΗΠΑ έδειξε πως δεν υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας ή τους μισθούς των χαμηλόμισθων εργαζομένων, οι οποίοι ήταν κατά βάση εργαζόμενοι δίχως ιδιαίτερη εκπαίδευση.
Ένα επιπλέον έτος στο σχολείο ισοδυναμεί με επιπλέον εισόδημα
Ο Τζόσουα Άνγκριστ και ο Γουίντο Ίμπενς (οι οποίοι είναι κουμπάροι), βραβεύθηκαν από κοινού, κατά βάση για τη δουλειά τους σχετικά με τη σχέση εκπαίδευσης και εισοδήματος, όπως για παράδειγμα η επίπτωση που έχει ένας επιπλέον χρόνος σχολείου στο εισόδημα.
Ο Άνγκριστ, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως οι μαθητές που έχουν γεννηθεί νωρίτερα μέσα στο χρόνο, μπορούν νόμιμα να εγκαταλείψουν το σχολείο νωρίτερα από εκείνους που έχουν γεννηθεί αργότερα. Το αξιοσημείωτο είναι πως, με βάση την έρευνα, εκτιμάται πως ένας επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης αυξάνει το εισόδημα κατά 9%.
Το συγκεκριμένο ζευγάρι ερευνητών έδειξε ότι είναι δυνατόν να εντοπιστεί μια σαφής επίδραση από μια παρέμβαση στη συμπεριφορά των ανθρώπων — όπως μια επιδότηση που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να οδηγούν ποδήλατα για να εργαστούν — ακόμη και αν ένας ερευνητής δεν μπορεί να ελέγξει ποιος συμμετέχει στο πείραμα και ακόμη και αν ο αντίκτυπος ποικίλλει μεταξύ των ατόμων.
Ο Ίμπενς, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεφώνου, δήλωσε: «Η πρόκληση, για μένα, ήταν πάντα να προσπαθώ να καταλάβω, όταν οι άνθρωποι κάνουν εμπειρική εργασία, ποιες ακριβώς είναι οι μεθοδολογικές προκλήσεις».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >