Η ελληνική οικονομία θα περάσει ένα δύσκολο τρίμηνο παρακολούθησης και διακυμάνσεων, τονίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ακόμα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων επισημαίνοντας ότι «αν έχουμε αστοχίες, θα πάρουμε και άλλα μέτρα», που θα κινηθούν στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας και των δαπανών. Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του ΔΝΤ υπεύθυνος για την Ευρώπη Μάρεκ Μπέλκα σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρει ότι «το ΔΝΤ μπορεί να δώσει 20 δισ. δολάρια και να σώσει την Ελλάδα», αλλά με ανταλλάγματα.
Ads«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι φιλόδοξο, θα έχει δυσκολίες και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να πετύχουμε, αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο» σημειώνει ο υπουργός. Μάλιστα, για την υλοποίηση των μέτρων δημιουργείται «επιτροπή παρακολούθησης».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση και τις χαριστικές φοροαπαλλαγές προς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα στην κατεύθυνση ενός ενιαίου συστήματος φορολόγησης ενώ υπογραμμίζει ιδιαίτερα τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την αναξιοπιστία της χώρας, αλλά σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η Βουλή θα αποφασίσει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αφού προηγουμένως κατατεθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τη δημοσιονομική κατάσταση.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σήμερα δύσκολα πιστεύει κανείς οποιοδήποτε στοιχείο φεύγει με τη σφραγίδα της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτό δεν είναι απλώς μια κακή εικόνα, είναι και ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που πληρώνει η χώρα στις αγορές όποτε βγαίνει να δανειστεί, αλλά και ένα τεράστιο πολιτικό κόστος καθώς μειώνεται σημαντικά η διαπραγματευτική μας δύναμη στην ΕΕ και διεθνώς.
AdsΕίναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες είναι πάρα πολύ σοβαρές και οπωσδήποτε υπάρχουν και σε πολιτικό επίπεδο. Εγώ αναμένω το τελικό πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε με δική μου απόφαση για την αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης και όλων των ζητημάτων γύρω από αυτό. Η έκθεση αυτή θα κατατεθεί στη Βουλή για ενημέρωση των βουλευτών και για συζήτηση και από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».
Επίσης, προαναγγέλλει μείωση επιδομάτων στα «ρετιρέ» των δημοσίων υπαλλήλων έως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις. Αναλυτικά για την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο και για το ποιοι θα πάρουν αυξήσεις, αναφέρει: «Έχουμε ήδη μιλήσει για ένα όριο, τις 2.000 ευρώ τον μήνα, πάνω από το οποίο θα υπάρξει μόνο η μισθολογική ωρίμανση. Η μισθοδοσία στο Δημόσιο, όπως έχει εξελιχθεί διαχρονικά, είναι μία ακόμη πηγή τεράστιων αδικιών μεταξύ των υπαλλήλων. Υπάρχουν δεκάδες επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές, κάποια από αυτά χωρίς καμία λογική, αλλά και υπερβολικά υψηλά επιδόματα σε κάποιες κατηγορίες, που επίσης σε πολλές περιπτώσεις ορίζονται χωρίς καμία λογική. Έχουμε ήδη πει ότι το κονδύλι του προϋπολογισμού που αφορά επιδόματα θα μειωθεί κατά 10% και ο τρόπος που αυτό θα γίνει επίσης θα εξειδικευτεί στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική».
Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις: «Θα καταργηθεί το ΕΤΑΚ και θα ισχύσει προοδευτική φορολόγηση με αφορολόγητο όριο, ώστε να μην επιβαρυνθεί η πολύ μικρή και η μικρή ακίνητη περιουσία». Σε ερώτηση για την απόσυρση της τροπολογίας για την φορολόγηση των γονικών παροχών και για το ποιος είχε δίκιο, εκείνος ή ο Παπουτσής, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά: «η διάταξη για τη φορολόγηση των γονικών παροχών βρίσκεται ήδη σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και θα συζητηθεί με την ένδειξη του κατεπείγοντος τη Δευτέρα.
Υπήρξε ανάγκη να ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν, όπως και να ξεκινήσει η αύξηση της φορολόγησης στα ποτά και τα τσιγάρα, και αυτό κάνουμε. Κάνουμε τελικά αυτή την επιλογή ώστε να μην επιτρέψουμε στη συζήτηση που άνοιξε με την επιλογή να εντάξουμε τη ρύθμιση ως τροπολογία κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπ. Περιβάλλοντος –όχι τελευταία στιγμή πριν από τη ψήφισή του, όπως μας καταλόγισαν- να αδικήσει την ουσία του νομοσχεδίου. Είναι ένα πραγματικά δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των γονικών παροχών και των κληρονομιών που ρυθμίζει αποτελεσματικά τη σημερινή κατάσταση, από την οποία επωφελούνται οι πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες και πλήττονται οι μικρές. Αυτή είναι η κατάσταση. Όλα τα υπόλοιπα για το ποιος έχει υποτίθεται δίκιο ή άδικο απλώς δεν βοηθούν».
Για την κριτική που ασκείται ακόμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι «μας ασκείται κριτική ότι είμαστε άτολμοι και ταυτόχρονα ότι δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε όσα λέμε.
Δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο! Όσο για τα εσωτερικά μας, η κυβέρνηση αυτή έχει μια φωνή και μία γραμμή, είναι όμως πολιτική μας επιλογή το να ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις, από όπου και αν προέρχονται». Ακόμα, αναγνωρίζει ότι το έργο του είναι δύσκολο και ότι παραδοσιακά στη συνείδηση των πολιτών ο υπουργός Οικονομίας καταγράφεται ως «αυτός που μαζεύει λεφτά και κόβει δαπάνες» αλλά επισημαίνει ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης και θέλουν να δουν αποτελέσματα.Όσο για το πότε θα φανούν τα αποτελέσματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά: «Το συντομότερο δυνατόν, πιστεύω όμως ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να διαπιστώνουν πως αυτό που προσδοκούν από αυτή την κυβέρνηση γίνεται πραγματικότητα».
«Το ΔΝΤ μπορεί να δώσει 20 δισ. δολάρια και να σώσει την Ελλάδα»
Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπεύθυνος για την Ευρώπη Μάρεκ Μπέλκα σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρει ότι «το ΔΝΤ μπορεί να δώσει 20 δισ. δολάρια και να σώσει την Ελλάδα», αλλά με ανταλλάγματα.
Συγκεκριμένα, ο Πολωνός πολιτικός υποστηρίζει ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για να βοηθήσει τις χώρες που βρέθηκαν στην κατάσταση της Ελλάδας. Αλλά πρέπει κανείς να θεωρεί ότι Η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματα μόνη της. Εμείς όμως είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε οικονομική βοήθεια (bailout) στην Ελλάδα. Αλλά αυτό εξαρτάται από το αν η ΕΕ ή η Ελλάδα το ζητήσουν».
Στην ουσία όμως ο Μάρεκ Μπέλκα επισημαίνει στα αρμόδια όργανα της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που σήμερα δεν προβλέπεται από την ιδρυτική συνθήκη της Ένωσης και του Μάαστριχτ μέσω του οποίου μία χώρα που έχει οικονομικά προβλήματα να είναι σε θέση να λαμβάνει χαμηλότοκα δάνεια και όχι να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με υψηλό κόστος. Καλεί στην ουσία της ΕΚΤ σε συνεργασία με την ΕΕ να αλλάξει το Καταστατικό της το οποίο σήμερα δεν προβλέπει οποιαδήποτε χρηματοδότηση για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
«Η ΕΚΤ πρέπει να αλλάξει το Καταστατικό της και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα δανείζει χαμηλότοκα τις χώρες της ευρωζώνης που περιέρχονται στη δεινή θέση της Ελλάδας και τώρα δανείζονται από τις αγορές με υψηλό κόστος», είπε για το θρίλερ με τα ομόλογα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >