Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στην ελληνική Stand Up σκηνή. Με την σάτιρα σαν εργαλείο, σχολιάζει κοινωνικά, πολιτικά και άλλα φαινόμενα της καθημερινότητας μας. Αυτό άρχισε να το προσφέρει σε πιο συχνή βάση στο κοινό του, μέσω του Youtube και του καναλιού του ZaraleaksTV.

Ads

Με αφορμή την καινούργια του παράσταση «1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά» που θα παρουσιάζει στο Θέατρο “Τζένη Καρέζη” από την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, σε συνέντευξή του στο Tvxs.gr, μίλησε μεταξύ άλλων για το πως εμπνεύστηκε την νέα του παράσταση, την πανδημία, τις υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και  για τον φασισμό.

«200 χρόνια δανεικά» μιλήστε μας για την παράσταση. Τι θα δούμε;

Το περιεχόμενο της είναι τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του ‘21 και από την έναρξη του νέου ελληνικού κράτους. Με τον Πιτσιρίκο έχουμε να γράψουμε μαζί τρία χρόνια, οπότε πήραμε την ευκαιρία, όχι μόνο από την χρονολογική επέτειο, αλλά και από ένα βιβλίο που αρέσει και στους δυο μας του Βασίλη Ραφαηλίδη, «Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους». Έτσι σε συνδυασμό με την χρονολογική επέτειο μαζί με τον Πιτσιρίκο αποφασίσαμε να γράψουμε μία παράσταση με πολλά στοιχεία από αυτό το βιβλίο.

Ads

Ποιες θεωρείτε πως είναι βασικές αιτίες για τη χρεοκοπία στην Ελλάδα;

Η ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και ο τρόπος που ιδρύθηκε. Για όσους δεν γνωρίζουν έχουμε πάρει τα πρώτα μας δάνεια πριν γίνουμε κράτος. Ωστόσο, το «200 χρόνια δανεικά» δεν βασίζεται μόνο στα χρήματα, έχει να κάνει και με άλλα ιστορικά δεδομένα. Έχουμε πάρει και άλλα δανεικά εκτός από χρήματα. Η βάση της παράστασης είναι ότι στην Ελλάδα στηρίξαμε αυτή την τάση μας προς δανεισμό στο γεγονός ότι «είμαστε απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων», οπότε όπως λέει και ο Ραφαηλίδης, επικράτησε η φιλοσοφία του «αφού είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν τον πιο σπουδαίο πολιτισμό πανευρωπαϊκός, εσείς πρέπει να μας ταΐζετε». Δεν είναι μόνο δανεικά λεφτά είναι και άλλα δανεικά.

Σε παλαιότερα σας κείμενα είχατε συμπεριλάβει σάτιρα για την Χρυσή Αυγή. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της έχουμε την επανεμφάνιση «ταγμάτων εφόδου». Τι τροφοδοτεί αυτές τις ομάδες;

Το ελληνικό κράτος τροφοδοτεί αυτές τις ομάδες, ξεκάθαρα, τίποτα άλλο. Το ελληνικό κράτος στηρίζει αυτά τα τάγματα εφόδου, γιατί τα χρειάζεται και τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτό που λέω δεν είναι αυθαίρετο, υπάρχουν αποδείξεις γι αυτό. Το ελληνικό κράτος και οι διάφορες βαθμίδες του, οι θεσμοί που λέμε, εξυπηρέτησαν ή έκαναν πλάτες στην καλύτερη στην δράση της Χρυσής Αυγής πριν 15, πριν 20 και πριν 30 χρόνια. Κάποιοι ανακάλυψαν την Χρυσή Αυγή το 2010, κάποιοι το 2015 και άλλοι το 2021. Εγώ γράφω κείμενα εναντίον της Χρυσής Αυγής από τότε που ξεκίνησα, γιατί από τότε υπήρχε. Επίσης, η Χρυσή Αυγή έχει χρηματοδότες, ακόμη και αν δεν λέγεται Χρυσή Αυγή. Όλα αυτά τα άτομα αυτού του χώρου και με αυτές τις δράσεις έχουν χρηματοδότες. Η κυβέρνηση Σαμαρά μας είχε πει το 2013, όταν είχαν γίνει οι πρώτες συλλήψεις, είχαν πει ότι έχουν φάκελο στο Μαξίμου με τους χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής, δεν εμφανίστηκε ποτέ αυτός ο φάκελος δημόσια.

Αργότερα, ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ., πάλι δεν είδαμε αυτό τον φάκελο. Μετά η κυβέρνηση Μητσοτάκη το ίδιο. Ποιοί είναι αυτοί, λοιπόν, που χρηματοδοτούν την Χρυσή Αυγή; Ξέρουμε ποιοι την προμοτάρουν, τα συστημικά μέσα. Ξέρουμε ποιοι καλύπτουν την δράση τους και κάνουν πλάτες, η αστυνομία. Ξέρουμε ποιοι χαϊδεύουν την Χρυσή Αυγή, όταν έρθει η ώρα των ποινών, η ελληνική δικαιοσύνη. Το μόνο που δεν ξέρουμε, επίσημα τουλάχιστον, είναι ποιοι την χρηματοδοτούν, αλλά υποθέτουμε η ελληνική αστική τάξη και κυρίως οι εφοπλιστές. Άρα πότε έφυγε, πότε ήρθε, πότε θα ξανά έρθει. Εδώ είναι πάντα. Όταν έχεις χρήμα και διαφήμιση είσαι πάντα εκεί. Αυτά είναι στοιχεία, είναι δεδομένα, είναι γεγονότα δεν εκφράζω καν την ιδεολογική τοποθέτηση μου απέναντι στην Χρυσή Αυγή.

Όπως γνωρίζουμε παγκόσμια, αλλά ας μιλήσουμε για την Ελλάδα, έρχεται μεγάλη οικονομική κρίση, φτώχεια και όπως γνωρίζουμε απ’ όσα έχουμε ζήσει, αλλά και από την ιστορία ότι όποτε έρχεται πείνα, το κράτος έχει ανάγκη τους φασίστες, για να δείχνει ως φταίχτες τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους δάσκαλους. Η Χρυσή Αυγή ούτε έφυγε ποτέ από την Βουλή, ούτε μπήκε το 2012, ήταν πάντα μέσα, γιατί είναι μέρος του αστικού συστήματος.    

Πως κρίνετε την επιλογή της κυβέρνησης να διαγράψει τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, όταν παράλληλα υπουργοποιεί ακροδεξιούς βουλευτές;

Όσον αφορά την υπουργοποίηση ακροδεξιών ατόμων από την Νέα Δημοκρατία, δεν θα μείνω στον Βορίδη, τον Πλεύρη και τον Γεωργιάδη, θα σημειώσω τον Δένδια. Να θυμίσω σε μερικούς ότι ο Δένδιας 10-12 χρόνια πίσω ήταν το ακροδεξιό μέρος της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί κάποιοι τώρα μας τον παρουσιάζουν σαν κεντρώο. Όσο για την διαγραφή του Μπογδάνου ήταν ένα κακοστημένο θεατρικό. Κακό σενάριο, κακή σκηνοθεσία, κακή εκτέλεση, όλα κακά.

Ποια είναι η γνώμη σας για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση;

Οι επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την πανδημία αποτυπώνονται στα νούμερα. Όπως από πέρυσι που ασχολούμουν συνέχεια με την πανδημία στο κανάλι μου στο Yotube το ZaraleaksTV, φαινόταν ότι η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, θα οδηγούσε σε καταστροφή. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Η χώρα καταστράφηκε οικονομικά από τα άθλια, γελοία, παράλογα μέτρα που έπαιρναν ανά δύο τρεις μέρες, το σύστημα υγείας της χώρας είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήταν στην αρχή της πανδημίας και οι άνθρωποι που είναι ασθενείς σε αυτή την χώρα, αν δεν χάσουν την ζωή τους ή δεν χειροτερέψει η υγεία τους, θα χάσουν στην καλύτερη την περιουσία τους. Αυτό θα γίνει γιατί τους σπρώχνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, εδώ και δύο χρόνια, για να κάνουν εγχειρήσεις κ.λπ. και βάζουν όσα χρήματα έχουν να σώσουν την ζωή τους, οπότε καταστρέφονται οικονομικά.

Στην τελική, έχουμε ξεπεράσει σε νεκρούς και την Σουηδία που δεν έκανε ούτε μία μέρα lockdown. Μια χώρα με παρόμοιο πληθυσμό, αλλά όχι παρόμοιο κλίμα. Μία χώρα που έχει συνεχώς χειμώνα την ξεπέρασε μία χώρα που έχει μονίμως καλοκαίρι. Η κυβέρνηση δε, έχει αλλάξει όλους τους διαχειριστές αυτής της πανδημίας. Γιατί το έκανε, αφού ήταν τόσο επιτυχημένοι; Επιπλέον, το σημαντικότερο όλων, που είναι ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος έκλαψε, όταν πέθανε ο πρώτος ασθενείς από κορονοϊό, που είναι;

Ο καλλιτεχνικός χώρος είναι από τους πιο πληττόμενους πως κρίνετε την συμπεριφορά της κυβέρνησης, κατά την διάρκεια της πανδημίας απέναντι στους καλλιτέχνες και τα άτομα που εργάζονται στον χώρο του Πολιτισμού;

Η σχέση αυτής της κυβέρνησης με τον πολιτισμό τελειώνει στα μπουζουκτσίδικα. Άρα δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη συμπεριφορά σε ό,τι θεωρείται καλλιτεχνικό. Δεν καταλαβαίνει καν τον λόγο ύπαρξης μας. Δεν καταλαβαίνει γιατί υπάρχουμε. Η μόνη τους σχέση με ό,τι είναι καλλιτεχνικό είναι το μοίρασμα των κονδυλίων, δηλαδή ποιος είναι δικός μας να πάρει τα κονδύλια για τις καλοκαιρινές παραστάσεις, ποιος είναι δικός μας να τον μπουκώσουμε στα χιλιάρικα. Δεν έχουν καμία επαφή με αυτό που αποκαλούμε πολιτισμό και είναι αδύνατον άνθρωποι που στην παράταξη τους, μέχρι τα 25 τους μαθαίνουν το Α και το ΟΥ να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον πολιτισμό. Μιλάμε για ανθρώπους που θεωρούν πολιτισμό τον Χριστιανισμό, ένα δόγμα δηλαδή.Οπότε οι καλλιτέχνες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτούς, το μόνο που έχουν να περιμένουν έρχεται από τον εαυτό τους και το κοινό τους.

Πιστεύετε ότι αν υπήρχε οργανωμένο σωματείο εργαζομένων στον καλλιτεχνικό χώρο θα μπορούσατε να επιτύχετε την εκπλήρωση κάποιων από τις διεκδικήσεις σας; Π.χ. όπως έγινε με τους διανομείς και την e-food;

Πάντα το σωματείο εργαζομένων είναι απαραίτητο εργαλείο για κάθε διεκδίκηση, σε όποιο χώρο και να είσαι εργαζόμενος. Όμως, εμείς έχουμε ένα πρόβλημα. Δεν παράγουμε κάτι που πάει στο στομάχι. Παράγουμε κάτι που πάει σε άλλα σημεία του σώματος, οπότε δεν έχουμε κάτι να πιέσουμε. Οι άνθρωποι, όταν έρχονται δύσκολοι καιροί οικονομικά, σκέφτονται μόνο το στομάχι τους. Δεν το λέω ως κατηγορία, αλλά ως ανθρώπινη αντίδραση. Οπότε για να καταφέρουν τα άτομα που εργάζονται στον πολιτισμό να διεκδικήσουν κάτι, για να το πάρουν, πρέπει να συνομιλούν με άτομα που θεωρούν σημαντικό να υπάρχει πολιτισμός. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δεν κατανοούν την ανάγκη να υπάρχει πολιτισμός και δεν έχουμε και έναν λαό που θα μας στήριζε δυναμικά σε ποσοστό. Αλλά τι να κάνουμε, εδώ ζούμε.

Ο καλλιτεχνικός χώρος βρέθηκε στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα και για ένα ακόμη δυσάρεστο ζήτημα. Τις σεξουαλικές επιθέσεις και τους βιασμούς από κορυφαία πρόσωπα του χώρου, όπως είναι οι υποθέσεις Λιγνάδη και Φιλιππίδη. Ποια η γνώμη σας για τα περιστατικά αυτά; Πως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μελλοντικά τέτοια φαινόμενα πριν γιγαντωθεί ο αριθμός των θυμάτων;

Αρχικά, αν βάλουμε τους ανθρώπους αυτούς σε μία κατηγορία, αρχίζουμε, ήδη, το ξέπλυμα. Η υπόθεση Λιγνάδη είναι μία κατηγορία μόνη της. Με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, αν είναι σωστά, δεν είναι μόνο σεξουαλική παρενόχληση και βιασμός στον χώρο του θεάτρου. Eίναι υπόθεση τράφικινγκ και τεράστιο πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα αποδειχτεί ή θα απορριφθεί από το δικαστήριο. Στο οποίο πρέπει να κάνουμε αυτό το μικρό θεατρικό ότι του έχουμε εμπιστοσύνη και περιμένουμε μέχρι να πάρει απόφαση. Όμως, η αντίδραση της πολιτείας απέναντι στον Λιγνάδη, σε όλο αυτό που φαινόταν να έχει γίνει και θα δούμε αν έχει γίνει, δείχνει ενοχή. Όχι μόνο η Μενδώνη, αλλά και υψηλότερα.

Η υπόθεση Φιλιππίδη, τώρα, αυτή πραγματικά ανήκει στον χώρο. Αυτή είναι υπόθεση του χώρου μας. Ο χώρος μας αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα, όπως όλοι η κοινωνία. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταγγελίες, επί τόπου και όχι μετά από 7 ή 8 χρόνια, μετά που βρίσκει κάποιος νέος ή νέα στον χώρο το θάρρος και την υποστήριξη να πει τι τράβηξε, είναι ένα ισχυρό σωματείο. Όταν έχεις ένα ισχυρό σωματείο, που θα κάνει να νιώσουν τα θύματα αυτά ότι δεν είναι μόνα τους, ότι έχουν υποστήριξη, ότι δεν θα πέσουν να τον φάνε οι μεγάλοι οι «σταρ», τότε τα θέματα λύνονται όταν είναι μικρά και όχι όταν μετά από χρόνια έχουν μεγαλώσει και υπάρχουν πίσω πολλά θύματα. Για τον Φιλιππίδη, έχω και προσωπική γνώμη, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά είναι πάρα πολύ αρνητική, εδώ και χρόνια.

Μπορεί το χιούμορ να δώσει απαντήσεις σε τέτοια ζητήματα. Τελικά τι είναι το Stand up Comedy και τι εξυπηρετεί; Ποια είναι η επίδρασή του στο κοινό;

Εγώ κάνω σάτιρα και η σάτιρα μπορεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα θέματα, γιατί μπορεί να τοποθετηθεί με πράγματα που κάποιοι θεωρούν ακραία. Η σάτιρα μπορεί να πει, όσα λέει ο ένας στον άλλον στο αυτί και ντρέπονται να το πουν δημόσια και αυτό πρέπει να κάνει.

Η επιρροή στο κοινό μπορεί να γίνει μπορεί και όχι. Δεν το ξέρω αυτό όταν γράφω το κείμενο και ούτε μας αφορά εμάς που κάνουμε αυτή την σάτιρα. Αφορά το κοινό. Εγώ γράφω και το κοινό καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει, γελάει, αναρωτιέται και τσατίζεται. Δηλαδή, επειδή εγώ κάνω σάτιρα, δεν προσπαθώ να προκαλέσω μόνο το γέλιο. Μπορεί να σατιρίσω κάτι και να έχω θυμώσει με αυτό το θέμα. Δεν είμαι ρομπότ. Αν θυμώσω θα εκφραστώ, όπως εκφράζεται ο θυμωμένος Χριστόφορος.

Όπως κάνατε στο τελευταίο σας βίντεο με τις φασιστικές επιθέσεις στην Θεσσαλονίκη;

Ναι ήταν μια σοβαρή σάτιρα και θυμωμένη, γιατί το θέμα ήταν σοβαρό. Όπως έγιναν τα γεγονότα «στο δοκάρι πήγε», για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους και δεν είχαμε νεκρό μαθητή ή μαθήτρια. Δηλαδή, τις δύο πρώτες μέρες από τύχη και τις επόμενες χάρη στους συγκεντρωμένους έξω από το σχολείο που έκαναν την αντιφασιστική κινητοποίηση.

Να προσθέσω και εδώ μία συμβουλή μου. Ο άνθρωπος που δεν έχει θυμό, είναι γέρος. Αν βλέπει την αδικία, βλέπει παιδιά να κινδυνεύουν να σκοτωθούν και δεν εξοργίζεται, έχει γεράσει! Πάει! Βεβαίως πρέπει να θυμώνουμε με όσα έγιναν στην Θεσσαλονίκη, να εξοργιζόμαστε πρέπει και να εκφράζουμε τον θυμό μας, όχι στο Facebook, ανοιχτά.

Το ελληνικό Stand up Comedy έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερο ασχολούνται με αυτό και το κοινό του αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Εσείς πως βλέπεται την πορεία του χώρου. Σας ενοχλεί κάτι;

Καλή είναι η διάδοση του Stand Up και η αύξηση του κοινού και πρέπει και οι ηθοποιοί, πλέον, να το βλέπουν πιο ζεστά. Είναι ωραίο είδος. Είναι ένα είδος που σου δίνει απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης. Μπορείς να παίξεις παντού από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι ένα καφενείο οπουδήποτε, μέχρι στάδιο. Εγώ το κάνω τόσα χρόνια που δεν με ενοχλεί κάτι. Ξέρω ότι το κοινό που θα έρθει να με δει είναι το κοινό που θέλω να με ακούσει.

Και μια τελευταία ερώτηση… Την ΑΕΚ πως την βλέπετε φέτος;

Η μπασκετική, άσε δεν θα σου πω καλύτερα, δεν πιστεύω ότι θα βγάλει την χρονιά. Η ποδοσφαιρική μου αρέσει πολύ, φέτος, γιατί έχει πολλούς μπαλαδόρους. Δηλαδή, κάθε ελληνική ομάδα φτιάχνεται με το να έχει 2-3 μπαλαδόρους και η φετινή ποδοσφαιρική ΑΕΚ, επιτέλους, γύρισε τον χρόνο πίσω και εκτός από καλούς αθλητές έχει και 5-6 μπαλαδόρους. Εγώ είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ομάδας, γιατί όπως είναι φτιαγμένη έχεις σαν θεατής πολλές πιθανότητες να δεις καλή μπάλα και το ζητούμενο είναι να δεις καλή μπάλα.

Ωστόσο, οι ομάδες θέλουν τον χρόνο τους. Δεν μπορείς να βάζεις συνέχεια 3 γκολ, ακόμη και αν τα φας. Το ζητούμενο είναι να δημιουργείς πολλές φάσεις, να απειλείς και να βάζεις γκολ και με τους φετινούς παίχτες μπορείς να το πετύχεις. Φαβορί για το πρωτάθλημα είναι, ξεκάθαρα, ο Ολυμπιακός, αλλά μπορείς να το διεκδικήσεις και έχεις πιθανότητες.