«Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση» άρχισε να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – περιμένοντας από τον Τραμπ να καταδικάσει την προκλητική συμπεριφορά της.

Ads

«Ο Ερντογάν είναι φίλος μου» απάντησε καθαρά ο Ντόναλντ Τραμπ και εξήγησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό πως το θέμα της Λιβύης θα το συζητήσει αλλά όχι μαζί του. Θα το συζητήσει με την Γερμανία, την Ρωσία και πρώτα – πρώτα με την Τουρκία.

Κατά τα άλλα ο «απρόβλεπτος» Τραμπ χρησιμοποίησε τον «προβλέψιμο σύμμαχο» Μητσοτάκη ως ντεκόρ για να απαντήσει στις ερωτήσεις για το Ιράν και την δολοφονία του Σουλεϊμανί που υποτίθεται ότι ήθελε να αποφύγει και γι’ αυτό δεν θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου.

Η εικόνα στο οβάλ γραφείο με τον Τραμπ να απαντά σε ερωτήσεις αγνοώντας τον Μητσοτάκη δίπλα του ήταν αξιοθρήνητη για να μην μιλήσουμε για προσβολή του Έλληνα πρωθυπουργού όπως σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Αποτελεί ζήτημα προς απόδειξη που θα φανεί μετά το τέλος της αποψινής συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα καταδικάσει αποφασιστικά την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είχε αναγγείλει με αισιοδοξία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η αμερικανική πλευρά κάνει κάτι διαφορετικό τους τελευταίους μήνες από αυτό που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια». Έχει αφήσει τις ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα με αποφασιστικότητα. Καταδίκασε το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς αυτή την ενέργεια προκλητική. Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα – ύστερα από μια σειρά δηλώσεων αξιωματούχων του Στέητ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου – να συναντηθούμε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, για να επιβεβαιωθεί αυτή η στάση».

«Ο φίλος μου ο Ερντογάν»

Ο Τραμπ ωστόσο χρησιμοποίησε την σύντομη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον «φίλο» του τον Ερντογάν. Λίγο καιρό πριν στη Νέα Υόρκη είχε ακυρώσει τη συνάντηση που θα είχαν στο περιθώριο της δεξίωσης του προέδρου των ΗΠΑ στους ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΗΕ.

Βέβαια οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της «αμυντικής συνεργασίας» και την πώληση αεροπλάνων και έχουν εξασφαλίσει νέα συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις από ένα πιστό σύμμαχο που δεν ζητάει τίποτε – μόνο μια δήλωση για τις τουρκικές απειλές η οποία δεν βγήκε από τα χείλη του Τραμπ.

Το να λέει όμως πως «συζητά με τον φίλο του Ερντογάν» – όπως και με άλλες εμπλεκόμενες χώρες στην κρίση, όπως η Ρωσία – το θέμα της Λιβύης εξαιρώντας κατά πρόσωπο τον εκπρόσωπο της άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας είναι χαρακτηριστικό της «αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Ήταν η στιγμή που παρενέβη ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτοντας το ζήτημα του «μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης», το οποίο όπως είπε είναι «παράνομο» και παραβιάζει τα «κυριαρχικά δικαιώματα» Ελλάδας. «Αδημονούμε για τη δική σας υποστήριξη» είπε για να δεχθεί την ψυχρολουσία.

Λίγες ώρες πριν Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους όχι μόνο απέφυγαν να καταδικάσουν την στάση της Τουρκίας, αλλά είπαν το στερεότυπο «καλό είναι όλες οι πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις» – που σημαίνει ότι είναι και η Ελλάδα που προκαλεί.

«Όπως έχετε παρατηρήσει, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν καθώς και με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη κι έτσι προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που έχουμε από κοινού και επιδιώκοντας τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στην ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο περιοχή, αντί να εξετάσουμε πού μπορεί να υπάρξει πρόκληση».

Οι σύμμαχοι χαιρέτησαν την προσπάθεια της Ελλάδας να κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να διατηρεί καλές σχέσεις με τον «μεγάλο και σημαντικό γείτονα», όπως χαρακτήρισαν την Τουρκία.  

«Η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση στην Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες είναι ξεκάθαρα άκυρη και έωλη αλλά είναι επίσης γεωγραφικά γελοία. Αρκεί να κοιτάξει κανείς το χάρτη για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν παρομοιάζοντας τον εαυτό του με την Ελ. Βενιζέλο – που είχε επισκεφθεί κι αυτός την Φλόριδα εκατό χρόνια πριν. Αλλά μόλις συνάντησε τον Τραμπ μάλλον κατάπιε την γλώσσα του.

Η Τουρκία και ο Ερντογάν που παρακολούθησαν αυτή τη συνάντηση μάλλον την είδαν σαν πράσινο φως να προχωρήσουν. Πιθανόν το πολιτικό μέλλον του Μητσοτάκη να έχει κριθεί και να έχουμε πολύ σύντομα άσχημες εξελίξεις.

Η κακόμοιρη στάση του εκλιπαρώντας για τα F35 με τη φράση «πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που βγήκε από την κρίση» σημειώθηκε λίγο αφότου στα παρασκήνια του ταξιδιού, όταν ο Ρος έβαλε τις φωνές για την «εισβολή της Κίνας» αναγκάζοντας τον… Άδωνι Γεωργιάδη να πει πως «είμαστε δημοκρατική χώρα που σέβεται τις συμμαχίες της».

Όταν ο Μητσοτάκης εξήγησε τι συμφέρει τον Τραμπ!

Το παρασκήνιο της συνάντησης δεν έχει βγει ακόμα το φως, αλλά ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «φιάσκο». Με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει πριν το ταξίδι «εάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως εκφράζονται από τον Πρόεδρο Τραμπ, δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας, τότε και εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας».

Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα για να διορθώσει την απαράδεκτη στάση του Τραμπ τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες όταν ο Ερντογάν που ήδη έχει στείλει στρατό στη Λιβύη επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη συμφωνία που έκανε για να εκμεταλλευθεί την «ζώνη» του και οι ΗΠΑ δεν τον σταματήσουν.

Έρχονται θύελλες και ο Μητσοτάκης αποδείχθηκε ανεπαρκής για να τις σταματήσει. Μάλλον δεν κατάλαβε καν τι συνέβη αφού βγαίνοντας από τον Λευκό Οίκο δεν θέλησε μεν να κάνει επίσημες δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου ωστόσο, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του τόσο για τα όσα ειπώθηκαν μπροστά στις κάμερες όσο και για όσα είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο Τραμπ όταν έκλεισαν οι κάμερες.

Φαίνεται πως εκεί άλλαξε το σκηνικό αφού – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – «ο πρόεδρος Τραμπ καταλαβαίνει απόλυτα ότι η τουρκική επιρροή στην Λιβύη βρίσκεται απέναντι στα αμερικανικά συμφέροντα και κρίνει ότι δεν υπάρχει τόσο στενή σχέση Τραμπ – Ερντογάν που να επηρεάζει τις εθνικές μας θέσεις».

Δηλαδή, όταν έκλεισαν οι πόρτες ο Μητσοτάκης του εξήγησε ποια είναι τα αμερικάνικα συμφέροντα στη Λιβύη και ο Τραμπ το κατάλαβε.

Πηγή: Ανοιχτό Παράθυρο