“Μαύρα μαντάτα” για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις φαίνεται πως φέρνει  το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021.

Ads

Το νομοσχέδιο στο επίκεντρο έχει τα φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις εταιρειών που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους και ο τζίρος τους κυμαίνεται από 10 εκατ. ευρώ έως 50 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών,  οι ρυθμίσεις του δημιουργούν διπλό πρόβλημα για χιλιάδες επιχειρηματίες. Από τη μια προβλέπει ότι για  όσες επιχειρήσεις δεν αξιοποιήσουν το πακέτο των κινήτρων για να προχωρήσουν σε συνενώσεις κόβεται η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με συνέπεια χωρίς κεφάλαια χρηματοδότησης οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό και αναγκαστικά σε λουκέτο.

Από την άλλη όμως, ακόμη  και αν προχωρήσουν σε εταιρικές συνεργασίες δεν σημαίνει ότι θα διατηρήσουν εφόρου ζωής τη θέση τους στον επιχειρηματικό χάρτη, καθώς ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος αναγκαστικής εξαγοράς από ισχυρότερους και δυνατότερους παίκτες της αγοράς.

Ads

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση  στην πράξη οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αφανισμό με όχημα τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη που αναφέρει ότι «το μέσο μέγεθος της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχείρησης είναι μικρότερο από το μέσο μέγεθος της αντίστοιχης μικρής και μεσαίας επιχείρησης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, παρατηρείται ότι, ελλείψει κινήτρων οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παύουν τη δραστηριότητά τους σε σύντομο από την ίδρυσή τους χρονικό διάστημα».