Την ύπαρξη ενός μεγάλου σκανδάλου που αφορά στους όρους πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτη, αποκαλύπτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Όπως σημειώνει, στους όρους της σύμβασης υπάρχει όρος να αποδίδεται το 95% των κερδών της προηγούμενης χρονιάς στους μετόχους. Αυτό σημαίνει ότι ενώ εξασφαλίζονται τα έσοδα των αγοραστών της επιχείρησης, διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα περί επιβεβλημένης ιδιωτικοποίησης προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις, αφού αυτές θα γίνονται αναγκαστικά από τραπεζικό δανεισμό.

Ads

Μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι πρόκειται για “σκανδαλάρα με υπογραφή Μητσοτάκη”, καθώς η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στον τομέα της ενέργειας, που αφορά στο ΔΕΔΔΗΕ, δημιούργησε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο για τους αγοραστές με εγγυημένη σταθερή απόδοση επένδυσης 6,72% ετησίως. Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, σε συνδυασμό με τις κινήσεις που έχουν γίνει με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, η κυβέρνηση της ΝΔ πραγματοποιεί ένα στρατηγικό έγκλημα σε βάρος της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Ζητούν όλη τη σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών

Παράλληλα με αίτημα που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος  από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και συνυπογράφεται από 65 βουλευτές, ζητείται το πλήρες κείμενο της σύμβασης μεταβίβασης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ   από τον αρμόδιο Υπουργό 

Ads

Στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, επισημαίνουν:  «Στις 23/09/2021 η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης αποφάσισε την ανάδειξη του fund Spear WTE Investments Sarl (μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group) ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Κατόπιν των ανωτέρω, καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει το πλήρες κείμενο της προς υπογραφή σύμβασης μεταβίβασης».

“Η ελεύθερη αγορά είναι για λίγους, για τους φίλους σας”

Από το Βήμα της Βουλής και λίγες ώρες νωρίτερα, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας και πρώην Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε:

“Μια άλλη ειδική αποστολή την ξεκινήσατε στον τομέα της ενέργειας για να έρχεστε αυτή τη στιγμή, κύριε υπουργέ, και να πανηγυρίζει η κυβέρνησή σας ότι έκανε τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στον τομέα των δικτύων ενέργειας στον ΔΕΔΔΗΕ με 2,1 δισεκατομμύρια, θέλοντας να φτιάξετε ένα νέο ιδιωτικό μονοπώλιο. Προσέξτε, όμως, ποιοι αγόρασαν, ποιοι επένδυσαν στο 49%; Ένα fund το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις ενεργειακές εταιρείες, που εκμεταλλεύεται και εισφορές εργαζομένων από άλλες χώρες, και ήρθαν για να πετύχουν μια σταθερή απόδοση του 6,72% ετησίως. Τι καλύτερη δουλειά!

Από πού τώρα αρχίζει το σκάνδαλο, κύριε υπουργέ, και θα ήθελα να το σχολιάσετε αυτό. Το σκάνδαλο αρχίζει όταν στην ίδια τη σύμβαση -που μένει να εγκριθεί, δεν ξέρω αν έχει εγκριθεί κιόλας- λέει το εξής: Το μίνιμουμ των διανεμόμενων κερδών του μερίσματος που θα δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 95% των κερδών της προηγούμενης χρονιάς.

Άρα, λοιπόν, οι όποιες επενδύσεις οι οποίες, τάχατες, για να υπηρετηθούν ήταν επιβεβλημένη η έμμεση ιδιωτικοποίηση, δεν θα γίνονται από κέρδη τα οποία θα προκύπτουν από τη λειτουργία της εταιρείας, αλλά μόνο από δανεισμό. Πολύ ωραία! Κι εμένα, λοιπόν, εξασφαλίστε μου ότι θα έχω επί είκοσι-τριάντα χρόνια, όσα θέλει αυτή η εταιρεία, 6,7% απόδοση στα κεφάλαιά μου και θα έχω εξασφαλισμένο ότι κάθε χρόνο θα παίρνω και μίνιμουμ μέρισμα 95% επί των κερδών. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει κέρδη ο ΔΕΔΔΗΕ.  Αυτό ξέρετε πώς λέγεται; Λέγεται σκανδαλάρα, με την υπογραφή σας, με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την υπογραφή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας!

Ιδιωτικοποιήσατε το δίκτυο φυσικού αερίου, τη ΔΕΠΑ Υποδομών και σαν απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα έρχεστε να ολοκληρώσετε αυτό το στρατηγικό έγκλημα εις βάρος της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, εις βάρος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη ΔΕΗ. Μόνο που, κύριε υπουργέ, επειδή το Δημόσιο κατέχει το 51%, με ποια λογική αρνείστε, ακόμη και με επιχειρηματικούς όρους, ο κάτοχος του 51% να μην έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και συνειδητά να αποφασίσει να απομειώσει τη συμμετοχή του; Σε ποια άλλη εταιρεία συμβαίνει αυτό στον ιδιωτικό τομέα;

Εσείς που θέλετε να λειτουργούμε με όρους ιδιωτικοοικονομικούς, ελεύθερης αγοράς! Η ελεύθερη αγορά είναι για τους λίγους, για τους φίλους σας, για τους ημέτερους. Δεν είναι για το Ελληνικό Δημόσιο!  Δεν είναι για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που βλέπει την ακρίβεια να καλπάζει, που στον πυρήνα της έχει την εκτόξευση των τιμολογίων ενέργειας.

Την τέχνη του ψεύδεσθαι την υπηρετείτε με πολύ καλό τρόπο σε όσα έχετε πει τις τελευταίες μέρες για τη ΔΕΗ. Τη ΔΕΗ που την πήραμε με 5 δισεκατομμύρια υπερχρεωμένη και τα κάναμε 4 δισεκατομμύρια, τη ΔΕΗ που της είχατε αρνηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια να επενδύσει στον κερδοφόρο τομέα των ΑΠΕ, τη ΔΕΗ που την υπερχρεώσατε μέσα από υπερδανεισμό διότι αυξήσατε κατά 40% τα τιμολόγια σε μια στιγμή ανθρωπιστικής κρίσης, βάρβαρης πολιτικής λιτότητας και ο κόσμος δεν μπορούσε να αποπληρώσει και αναγκαστήκατε και υπερδανειζόσασταν. Κι έρχεστε αυτή τη στιγμή, μέσα από διάφορα ωραία μεγάλα λόγια, να τα εκχωρήσετε αυτά σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Διότι η έννοια του δημόσιου συμφέροντος για σας είναι ξένη.

Με ποια εργαλεία θα παρέμβει, λοιπόν, η Πολιτεία, αν όχι μέσα από μια δημόσια ελεγχόμενη εταιρεία στον χώρο της ενέργειας για να δημιουργήσει όρους αναχαίτισης της ακρίβειας; Με ποια εργαλεία; Με αυτά τα οποία ξεπουλάτε, με αυτά τα οποία αποποιείστε; Γιατί τόσους μήνες δεν έχετε κάνει έλεγχο στη χονδρική αγορά ενέργειας, όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρχαν τεράστια περιθώρια κέρδους; Γιατί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν παρεμβαίνουν να δουν το πραγματικό κόστος των εταιρειών και πόσο πούλαγε τελικά στους προμηθευτές; Γιατί, τελικά, πρέπει η ενέργεια από όλες τις μορφές παραγωγής να αμείβεται με την οριακή τιμή, την πιο μεγάλη, ανεξάρτητα αν το κόστος τους είναι πολύ πιο κάτω; Γιατί στο πακέτο των μέτρων, αυτή τη στιγμή που λέτε για την ελάφρυνση των 30 ευρώ μηνιαίως των λογαριασμών, είναι έξω από τους ορίζοντές σας η παρέμβαση στο σκέλος των ειδικών φόρων, όπως το κάνουν αυτή τη στιγμή μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες;

Όταν πάρουν πάνω τους οι τιμές, δύσκολα αποκλιμακώνονται. Γνωρίζουμε ότι μέχρι το Μάρτιο η ζήτηση θα αυξάνει στο πετρέλαιο, στη βενζίνη, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο. Θα την αναχαιτίσουμε; Σας ενδιαφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή μέσα στο σχεδιασμό σας είναι άλλη μια ευκαιρία για να ξεσκαρτάρουμε με τους πιο αδύναμους κρίκους, να χρησιμοποιήσετε ακόμα και την ενεργειακή κρίση, που υπάρχει αυτή τη στιγμή, για να πετάξετε έξω από την αγορά άλλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διότι πιστεύετε στους ισχυρούς ομίλους που τους υπηρετείτε με ένα αντεργατικό πλαίσιο το οποίο συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων; Λαμπρό παράδειγμα αυτό της «e-food». “