Eνας ακόμη… χρησμός Μητσοτάκη κι ένα αμφίσημο «όχι» της Φώφης Γεννηματά φουντώνουν ξανά τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας και κλιμακώνουν τον εσωκομματικό εμφύλιο στην ΝΔ – έναν εμφύλιο, που επεκτείνεται πέραν των «καραμανλικών» και των «σαμαρικών» και στις γραμμές των προσωπικών υποστηρικτών του πρωθυπουργού.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την κάθοδο από το βουνό και σε μια χαλαρή συνάντηση με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ, συνέχισε το πολιτικό παιχνίδι με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κι έβαλε στο τραπέζι δύο ακόμη ψηφίδες διακομματικής ζύμωσης, είτε για να ανακατέψει ξανά την τράπουλα, είτε – το πιθανότερο – για να «ψαρέψει» αντιδράσεις εντός ΝΔ: Είπε πως είναι πιο κοντά στην τελική του απόφαση αλλά… δεν έχει αποφασίσει ακόμη κι έδωσε πιθανότητες 50-50 να είναι ο επόμενος Πρόεδρος είτε άνδρας, είτε γυναίκα.

«Χρόνος υπάρχει ακόμα. Είμαι πιο κοντά στην απόφαση, χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει ακόμα», είπε, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πρόσθεσε ότι είναι «πενήντα – πενήντα οι πιθανότητες να είναι άνδρας ή γυναίκα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη έπεσε στο τραπέζι, από πηγές προερχόμενες από την ΝΔ ένα ακόμη όνομα πιθανού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας – εκείνο του Σταύρου Δήμα.

Ads

Ο Σταύρος Δήμας είναι το πρόσωπο που είχε προταθεί το 2015 από τον Αντώνη Σαμαρά, δεν κατάφερε όμως να εκλεγεί και η υποψηφιότητά του οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης και την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά ταύτα, υπάρχουν αρκετοί στο επιτελείο του Μαξίμου που θεωρούν ότι αποτελεί μια καλή «λύση συμβιβασμού» στην παρούσα συγκυρία. Τα βασικά επιχειρήματά τους είναι πως θα κατευνάσει την σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ καθώς ήταν ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός που τον είχε προτείνει το 2015, καθώς και το ότι το ΚΙΝΑΛ από την στιγμή που είχε ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα πριν από τέσσερα χρόνια δύσκολα θα μπορούσε να τον απορρίψει τώρα.

Παράλληλα όμως, στο προσκήνιο επανέρχεται και το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη, μετά την δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι ίσες οι πιθανότητες για μια γυναικεία υποψηφιότητα.

Η Μαρία Δαμανάκη, σύμφωνα πάντοτε με κυβερνητικές πηγές, είναι πρόσωπο που θα είναι σίγουρα αποδεκτό από το ΚΙΝΑΛ, ενώ θα φέρει σε δύσκολη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο διαμηνύεται κατηγορηματικά ότι δεν θα στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητά της καθώς πηγές της Κουμουνδούρου της χρεώνουν «πολιτικό καιροσκοπισμό» και «συστημικότητα».

Και τα δύο αυτά ονόματα πάντως, παρά τις κυβερνητικές εκτιμήεις, δεν θα περάσουν ανέφελα από το εσωκομματικό ναρκοπέδιο της ΝΔ. Οι μεν «καραμανλικοί» ήδη πνέουν μένεα στην προοπτική να μην υπάρξει τελικά ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου, οι δε «σαμαρικοί» θεωρούν πως μια υποψηφιότητα τύπου Μαρίας Δαμανάκη δείχνει περιφρόνηση και απομάκρυνση από τον δεξιό πυρήνα της παράταξης.

Την κατάσταση περιπλέκει περαιτέρω η συνέντευξη που έδωσε η Φώφη Γεννηματά στο iefimerida.gr αφήνοντας να εννοηθεί πως το ΚΙΝΑΛ δεν προτίθεται να στηρίξει μια καθαρά δεξιά υποψηφιότητα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα συναινούσε σε πρόσωπα όπως οι κ.κ. Παυλόπουλος, Καραμανλής, Σαμαράς, Αβραμόπουλος που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε: «Τα ονόματα που αναφέρατε δεν ενώνουν ούτε την ΝΔ πόσο μάλλον το σύνολο του ελληνικού λαού. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε την δική μας πρόταση, με πρόσωπο από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που θα εκφράζει την ανάγκη για ισορροπία στο πολιτικό σύστημα και την εθνική συνεννόηση  που σήμερα είναι επιτακτικά αναγκαία. Δεν έχει νόημα στην παρούσα φάση η ονοματολογία. Θα τοποθετηθούμε την κατάλληλη ώρα, κρίνοντας και προτείνοντας».