Πτώση 5% σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως αποτέλεσμα της αναζωπύρωσης του κλίματος αναξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων. Στο στόχαστρο βρέθηκαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές (-7%) οδηγώντας το Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.199,53 μονάδες με μεγάλες απώλειες 5%. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρακτορείο Reuters, η Κομισιόν σχεδιάζει να λάβει νομικά μέτρα κατά της Ελλάδας για τη μη παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
«Η Ελλάδα δεν ευθυγραμμίστηκε με την υποχρέωσή της, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, να παρέχει έγκαιρα και αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, αρθρογράφος της εφημερίδα Financial Times συγκρίνει την περίπτωση της Ελλάδας με εκείνη της Αργεντινής, υποστηρίζοντας ότι εντός 2 με 3 ετών η χώρα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης.
Διαβουλεύσεις με ΔΝΤ και ΕΕ για την οικονομία
Αρχίζει από σήμερα το πρόγραμμα νέου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για το 2010, με τη διάθεση εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 και 52 εβδομάδων, συνολικού ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο μεταξύ, κλιμάκιο στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φθάνει σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες θα έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ταμείου.
Επισημαίνεται επίσης ότι το κλιμάκιο έρχεται μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, θα παραμείνει στην Αθήνα για μια εβδομάδα και θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την παροχή τεχνικής υποστήριξης από το ΔΝΤ τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την οικονομική πολιτική, και τη δομή της κρατικής διοίκησης, όπως και τη σύνταξη και εφαρμογή του προϋπολογισμού.
Το κλιμάκιο θα κινηθεί στο πλαίσιο της περιοδικής παρακολούθησης των χωρών-μελών του Ταμείου. Αρμόδιος αξιωματούχος του Ταμείου αποσαφήνισε ότι τα στελέχη του ΔΝΤ έρχονται στην Αθήνα όχι για να συζητήσουν το ενδεχόμενο σύναψης δανείου, ή την τοποθέτηση της Ελλάδας υπό κάποιας μορφής επιτήρηση, αλλά για να πράξουν το ακριβώς αντίθετο, να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με το πώς θα αποβούν περισσότερο αποτελεσματικά τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί όπως και αυτά που θα ληφθούν στο μέλλον.
Αναξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία
Έκθεση για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επισημαίνει τις σημαντικές αδυναμίες στη συλλογή και στην επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και από όλες τις εμπλεκόμενες εθνικές υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω έκθεση της Επιτροπής απευθύνεται στους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ και ουσιαστικά αναφέρει ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες της Eurostat από το 2004 και μετά, παραμένουν συστημικές ελλείψεις και αδυναμίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την έγκαιρη συλλογή αξιόπιστων δημοσιονομικών στοιχείων στην Ελλάδα.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα ξεπερνούν τους τρόπους αντιμετώπισης που διαθέτει η Eurostat. Η Επιτροπή τονίζει επίσης ότι η Eurostat δεν έχει ελεγκτική ισχύ και αναφέρει ότι εξαρτάται σε μεγάλο μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που συλλέγουν και κοινοποιούν τα κράτη μέλη αλλά και στη διοικητική ικανότητα, την καλή πίστη και τη συνεργασία με τις εθνικές αρχές.
Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ακόμη ότι κατά το παρελθόν και ειδικότερα από το 2004 και μετά η Eurostat εξέφρασε σε πέντε περιπτώσεις επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που παρουσίασε η Ελλάδα. Η Επιτροπή, υπενθυμίζει, ακόμη, ότι το 2004 η Eurostat σε έκθεσή της διαπίστωνε παρατυπίες σε ό,τι αφορά τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1997-2004. H Επιτροπή επισημαίνει ότι το πρόβλημα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων δεν είναι «μεθοδολογικής φύσεως», αλλά πηγάζει από αμιγώς εθνικές ιδιαιτερότητες.
Ειδικότερα, με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε η Eurostat κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2009, η Επιτροπή στην έκθεσή της υπογραμμίζει τα εξής:
1) Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, η Eurostat, προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να τα επικυρώσει, λόγω έλλειψης αξιοπιστίας και αποδείξεων που τα συνοδεύουν.
2) Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συλλογή και την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, επισημαίνονται αδυναμίες, αναποτελεσματικότητα και υποχωρητικότητα σε πολιτικές παρεμβάσεις, διαχρονικά. Δεν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα της εθνικής στατιστικής Υπηρεσίας και των εθνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων, ενώ επισημαίνονται αδιαφανείς διαδικασίες στην καταγραφή των στοιχείων.
3) Σοβαρές ελλείψεις στην κοινοποίηση των στοιχείων περί υπερβολικού ελλείμματος τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2009, σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων, το σεβασμό των λογιστικών κανόνων και μη έγκαιρη κοινοποίηση των στοιχείων. Επισημαίνεται ακόμη, «η φτωχή συνεργασία μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και η έλλειψη ανεξαρτησίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή τονίζει ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία που γνωστοποίησε η Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου δεν επικυρώθηκαν από τη Εurostat, διότι παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και εκκρεμότητες σε τομείς κλειδιά όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη των νοσοκομείων και συναλλαγές μεταξύ της κυβέρνησης και των δημόσιων επιχειρήσεων. Η Επιτροπή τονίζει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας για το 2008 και των προηγούμενων ετών.
Σημειώνει, τέλος, ότι η αξιοπιστία των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας θα παραμένουν υπό αμφισβήτηση, έως ότου διευθετηθούν οι αδυναμίες που επισημαίνονται στην έκθεση της Επιτροπής.
Στο μεταξύ με το «σύννεφο» της κρίσης στην ελληνική οικονομία αλλά και της αναξιοπιστίας να πλανάται, οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο εμφάνισαν εκροές ύψους 359,96 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, αν και συνολικά το 2009 σημειώθηκαν εισροές ύψους 0,98 δισ. ευρώ.
Ολι Ρεν: «Μείζον θέμα το δημοσιονομικό της Ελλάδας»
Μείζον θέμα χαρακτήρισε τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, τονίζοντας ωστόσο ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης δεν απειλείται από την περίπτωση της Ελλάδας, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί γρήγορα δράση στην Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης.
Η ελληνική κυβέρνηση, που το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει στην Επιτροπή ένα συνολικό πακέτο πολιτικής για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που σήμερα είναι πάνω από 12% του ΑΕΠ, έχει δεσμευτεί με σοβαρότητα να λύσει αυτό το πρόβλημα, σημείωσε ο Ρεν. Ο νέος κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή παρακολουθεί με κάποια ανησυχία την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα και πως σε συνέχεια της αποστολής αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, ο Ο. Ρεν είπε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετική περίπτωση και ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή και η Eurostat στηρίζουν την Ελλάδα για τα μέτρα που λαμβάνει επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη να κοινοποιούνται στις κοινοτικές υπηρεσίες σωστά και αξιόπιστα στοιχεία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >