Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την διαρθρωτική αλλαγή στις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω του σχεδίου Καλλικράτης, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Εσωτερικών, Γ. Ντόλιου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Παπανδρέου «ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια».

Ads

Συνεχίζοντας,ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει «ευρύτερη συναίνεση» και τόνισε ότι το σχέδιο αυτό το είχε εξαγγείλει και η ΝΔ, αλλά δεν το έκανε ποτέ.

Το σχέδιο «Καλλικράτης» και ο «Κώδικας Ιθαγένειας» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως δήλωσε ο κ. Ραγκούσης, πρόκειται «για δυο πραγματικά μεγάλα θέματα, για μεγάλες αλλαγές που πιστεύουμε ότι τις έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος και κυρίως οι πολίτες».

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να περάσουμε, ως χώρα, από τα λόγια στις πράξεις για αυτά τα θέματα, που συζητούμε πολλά χρόνια».

Ads

Ο Κάρολος Παπούλιας, αφού ευχήθηκε στον υπουργό καλή δύναμη, τόνισε «θα τα καταφέρουμε», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η σχετική θέληση.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Πρόεδρο το σχέδιο «Καλλικράτης», αυτήν «τη μεγάλη δομική αλλαγή και για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση».

«Του παρουσίασα τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα μπορέσουμε να γίνει πράξη αυτή τη μεγάλη δομική αλλαγή, γιατί την έχει ανάγκη ο τόπος και πάνω από όλα γιατί την έχουν ανάγκη οι πολίτες. Τους το οφείλουμε, το δικαιούνται. Επίσης, τον ενημέρωσα για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η διαβούλευση της οποίας ολοκληρώθηκε, σχετικά με τις αλλαγές στον Κώδικα Ιθαγένειας και σχετικά με την πρόβλεψη για παροχή δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους ομογενείς και τους αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες».

Σε ερώτηση εάν θα επανέλθει το 42%, ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι «περιλαμβάνεται στις προτάσεις μας, που από χθες έχουν τεθεί σε διαβούλευση και προς την Αυτοδιοίκηση και προς του πολίτες και τα κόμματα».

Νέες αντιδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Αντίθετους βρίσκει το σχέδιο «Καλλικράτης», τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη αλλά και τον δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

«Προσωπικά είμαι αντίθετος στη “μητροπολιτική” απομόνωση της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει απόλυτη οικονομική εξάρτηση των περιφερειών από το κράτος και τις διαθέσεις του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών. Αντί να πάμε σε πλήρες άνοιγμα της αυτοδιοίκησης στην κοινωνία, θα έχουμε πάνω από τα κεφάλια των αιρετών διορισμένους γενικούς διοικητές», δήλωσε ο κ.Ψωμιάδης.

Από την πλευρά του, ο κ.Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του: «Δυστυχώς οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν τελείως γενικές και αόριστες. Δεν ελέγχθη απολύτως τίποτε για τα θέματα της «χωροθέτησης» των νέων δήμων, των «ορίων» και των «αρμοδιοτήτων» της Μητροπολιτικής Διοίκησης Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της «κοστολόγησης» των νέων αρμοδιοτήτων και το ύψος των πόρων».