Μια δήλωση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και – τουλάχιστον – τέσσερα σενάρια πιθανών φορολογικών ελαφρύνσεων που βρίσκονται στο τραπέζι δίνουν και το βασικό πλαίσιο των «όπλων» με τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει από το φθινόπωρο την μεταμνημονιακή της αντεπίθεση.
Τα «όπλα» αυτά, τα οποία και θα παρουσιάσει στην τελική μορφή τους ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, ξεκινούν από την, οριστική πλέον, απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις και εκτείνονται σε μια σειρά στοχευμένων φορολογικών παρεμβάσεων που θα ανακουφίσουν κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να μην κόψουμε τις συντάξεις», δήλωσε χθες ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών. Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, πρόσθεσε ότι οι ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις δεν θα ανασταλούν με μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης αλλά με απόφαση η οποία θα ληφθεί συντεταγμένα, από κοινού με τους δανειστές.
Η κατάληξη, βεβαίως, σε μια τέτοια «συντεταγμένη απόφαση» δεν θα είναι εύκολη – όπως έδειξε και η αντίδραση του σκληρού άξονα των δανειστών στην υπόθεση του ΦΠΑ στα νησιά -, ωστόσο όλα τα μηνύματα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους στο «πάγωμα» των περικοπών που είχε επιβάλει το ΔΝΤ.
Στο φορολογικό μέτωπο, το πλαίσιο του βασικού σχεδιασμού συζητήθηκε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, όπου και ορίστηκε ως πρώτη προτεραιότητα η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που δίνουν τα υπερπλεονάσματα για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 750 έως 800 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο, όπως περιγράφεται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, θα προέλθει από την υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα το 2019 και, ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει πως θα διατεθεί για τις πρώτες φορολογικές «ανάσες» σε όσους σήκωσαν το μεγάλος βάρος της μνημονιακής κρίσης.
Το – πολιτικό πλέον – ζητούμενο είναι σε ποιες ακριβώς ομάδες θα κατευθυνθούν αυτές οι πρώτες ελαφρύνσεις, θέμα το οποίο επίσης συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Στις τοποθετήσεις που έγιναν τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει «ταξικό πρόσημο» στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με προτεραιότητα στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.
Ταυτόχρονα ωστόσο διαπιστώνεται και η ανάγκη να δοθεί «σήμα» αναγνώρισης και της φορολογικής κόπωσης που έχει υποστεί η μεσαία τάξη, η οποία αποτελεί και κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος.
Οι τελικές εισηγήσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αναμένονται ως τα τέλη του τρέχοντος μήνα και στο τραπέζι βρίσκονται τέσσερα βασικά σενάρια, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και με επιμέρους συνδυασμούς.
Το πρώτο προβλέπει μείωση των φορολογικών συντελεστών, από το 22% στο 20%, για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και το κόστος του υπολογίζεται περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, εξετάζεται και η κλιμακωτή μείωση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης και, ενδεχομένως, και η πλήρης κατάργησή της για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Μια τέτοια ρύθμιση θα είχε δημοσιονομική επιβάρυνση κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει, επίσης κλιμακωτή, μείωση του ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία των ακινήτων και, πιθανώς, πλήρη κατάργησή του για τις πολύ μικρές περιουσίες.
Η τέταρτη πρόταση που επίσης βρίσκεται στο τραπέζι είναι η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ – ένα μέτρο, που θα επέφερε μεν συνολική ελάφρυνση σε όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια καθώς αφορά έμμεση φορολογία, αλλά παραμένει αμφίβολη η πλήρης μετακύλισή του στην αγορά.
Παράλληλα με αυτά συζητείται και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, με δεδομένα τα περιθώρια που αφήνει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ. Για το θέμα των εισφορών μάλιστα ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μίλησε χθες για «ένα πιο αναλογικό σύστημα» και είπε ότι, ήδη, τελούν υπό επεξεργασία τέσσερα εναλλακτικά σχέδια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >