Είτε ως επιλογή αρχής, είτε ως προϊόν εσωκομματικών σκοπιμοτήτων και πολιτικής πίεσης, ο κύβος ερίφθη: Στον χάρτη των επόμενων εκλογών δεν θα υπάρχει πλέον η περιφέρεια – τέρας της Β’ Αθήνας του 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων, των 44 εδρών και των υπόγειων και διαπλεκόμενων μηχανισμών. Στη θέση της θα βρίσκονται τρεις μικρότερες περιφέρειες – ο βόρειος, ο δυτικός και ο νότιος τομέας – που θα εκλέγουν 15, 11 και 18 βουλευτές αντίστοιχα.
Η κατάτμηση της Β’ Αθήνας, όπως και της περιφέρειας Αττικής που σπάει σε δύο μικρότερες, ήταν μια παλαιά και βαριά οφειλή του πολιτικού συστήματος προς την ίδια τη δημοκρατία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την απλή αναλογική, ήταν θέση αρχής προκειμένου να σπάσει ένας φαύλος εκλογικός θύλακας που έδινε το ένα έκτο των εδρών του ελληνικού κοινοβουλίου μέσα από μηχανισμούς αδιαφάνειας, ισχύος και «γκρίζου» χρήματος, και ανακύκλωνε σταθερά τις σχέσεις εξάρτησης πολιτικής, ΜΜΕ και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Για την Νέα Δημοκατία και το Κίνημα Αλλαγής ήταν μια κενή διακήρυξη, που από το 2003 έως χθες έμπαινε μεν σταθερά στο τραπέζι αλλά, εξίσου σταθερά, ακυρωνόταν και παρέμενε στις καλένδες λόγω της αντίδρασης των κομματικών βαρονιών και των, εκτός πολιτικής, μηχανισμών εξουσίας. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο, όσο και η Φώφη Γεννηματά έκαναν – έστω και υπό πίεση – εν τέλει το βήμα και, μετά την απόφασή τους να υπερψηφίσουν την κυβερνητική τροπολογία, η κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Πρόκειται για μια πραγματικότητα που μπορεί να γίνει καταλύτης αλλαγών τόσο στο εσωτερικό των κομμάτων, όσο και στον εκλογικό και πολιτικό χάρτη.
Οι «βαρονίες» της ΝΔ
Στην Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ταλαντεύτηκε έντονα πριν πάρει την απόφαση να υπερψηφίσει την τροπολογία και το τελικό «ναι» ήρθε μετά από παλινδρομήσεις και εν μέσω πολλαπλών πιέσεων. Ο Μάκης Βορίδης – ο οποίος εκλέγεται στην περιφέρεια Αττικής – δήλωνε μόλις προχθές στην Βουλή ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει την κατάτμηση, ενώ αντιρρήσεις φέρεται να είχε και ο αντιπρόεδρος, και εκ των «κομματαρχών» της Β’ Αθήνας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με την εκτίμηση παλαιού στελέχους της συντηρητικής παράταξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε μάλλον την «ευκαιρία να σπάσει βαρονίες και μηχανισμούς» και, μαζί και την ομηρία του από τα βαριά πολιτικά ονόματα και συστήματα της ΝΔ. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα είναι πιθανότατα υποψήφιος στον δυτικό τομέα – επιχειρώντας προφανώς να χτίσει «λαϊκό» προφίλ – και κάλεσε ήδη τους νυν βουλευτές να «δηλώσουν προτίμηση» στις τρεις νέες περιφέρειες. Η ανταπόκριση, κατά τις πληροφορίες, δεν ήταν θερμή, ενώ οι εσωκομματικές μάχες διαγράφονται ήδη σκληρές. Αρκεί εδώ, να υπενθυμίσουμε ότι στην Β’ Αθήνας εκλέγονται μεταξύ άλλων οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη.
Η Γεννηματά και ο εκλογικός νόμος
Στο Κίνημα Αλλαγής η πρόκληση είναι πολλαπλή: Στις προηγούμενες εκλογές στην Β Αθήνας εκλέχθηκαν η ίδια η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Καρράς. Με τις τρεις πλέον περιφέρειες, και με άδηλο ακόμη το που θα κατέβει, ως πρώην πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, οι μάχες διαγράφονται εξαιρετικά σκληρές. Και στο πλαίσιο αυτό, μάλλον ήταν αναμενόμενες οι αντιρρήσεις που, κατά τις πληροφορίες, εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να υπερψηφιστεί η τροπολογία για την κατάτμηση της Β Αθήνας.
Σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής και ουσίας επίσης, η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται πολιτικά εκτεθειμένη στο θέμα της απλής αναλογικής. Το 2016, όπως υπενθύμισε χθες – όχι τυχαία – στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αρνήθηκε να ψηφίσει την απλή αναλογική προβάλλοντας ως ένα από τα βασικά της επιχειρήματα την μη κατάτμηση της Β’ Αθήνας. Τώρα, με το σπάσιμο των δύο περιφερειών, «η πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής είναι αν θα αλλάξει τη στάση του στον εκλογικό νόμο», όπως επίσης τόνισε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Για να προσθέσει ότι «εάν δεν το κάνει, πέραν των προσχηματικού και βερμπαλιστικού χαρακτήρα της παρέμβασής του, θα επιβεβαιώσει ότι είναι πολιτική ουρά της πιο σκληρής δεξιάς και της νεοφιλελεύθερης παράταξης της ΝΔ»…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >