Ο Δήμος Κάμπου του νομού Καρδίτσας, με μόλις 5.300 κατοίκους, έρχεται πρώτος στην πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα, εγκαθιστώντας 5 φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 20 kW/h έκαστο, ενώ από την προηγούμενη άνοιξη παράγει ενέργεια και από τον ήλιο.

Ads

Ο Δήμος Κάμπου εκμεταλλεύτηκε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και πλέον είναι σε θέσει να πωλεί στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει. Φυσικά, πρώτα έπρεπε να ξεπεράσει τον σκόπελο της γραφειοκρατίας του ελληνικού δημοσίου, μέχρι ότου να τεθεί σε λειτουργία το έργο. Η αίτηση του δήμου είχε υποβληθεί από το 2006. «Είχα πει στους συνεργάτες μου να παρακολουθούν τα προγράμματα που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διότι στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας ήμασταν πίσω σε αυτόν τον τομέα» δήλωσε στην εφημερίδα «τα Νέα» ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Παπαλός, ο οποίος τονίζει τα πολλαπλά οφέλη. «Με δυόμισι στρέμματα που χρειαστήκαμε για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, είναι σαν να έχουμε δημιουργήσει 200 στρέμματα δάσους. Και αυτό διότι τόσα θα χρειάζονταν για να απορροφούν τους 280 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, την έκλυση των οποίων αποτρέπουν τα φωτοβολταϊκά».

«Τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος τα υπολογίζουμε σε 60.000- 65.000 ευρώ τον χρόνο» σημειώνει ο κ. Παπαλός. Από το ποσό αυτό, το 50% θα επενδύεται σε περιβαλλοντικά έργα και το υπόλοιπο σε δραστηριότητες του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, αθλητικού και γενικώς του κοινωνικού τομέα του δήμου.

Τα πράγματα δεν όμως εξίσου «πράσινα» σε πολλές γωνιές της χώρας μας, με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να προχωρά με ταχύτητες… χελώνας. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στόχος ήταν έως το 2010 να εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ισχύος 4.300 ΜW, από τα οποία 3.600 ΜW θα είναι από αιολικά πάρκα. Έτσι, θα περιορίζονταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 8,78 εκατ. τόνους ετησίως. Ωστόσο, έως τώρα έχουν εγκατασταθεί μόνο 1.050 ΜW και από αυτά μόνο τα 890 ΜW είναι από αιολικά πάρκα.

Ads

Άλλα φωτεινά παραδείγματα

Στην Ελευσίνα μοιράστηκαν στους κατοίκους 450 ειδικοί κάδοι και πλέον εφαρμόζεται πιλοτικά η οικιακή λιμασματοποίηση. Ο δήμος διανέμει το λίπασμα στους δημότες από τα πράσινα απόβλητα που λιπασματοποιεί. Έτσι, ανακυκλώνεται το 35% του συνολικού όγκου των αστικών αποβλήτων.

Στο νησί της Μήλου λειτουργεί μονάδα αφαλάτωσης νερού με τη χρήση αιολική ενέργειας, δυναμικότητας 3.000 κυβικών μέτρων/μέρα. Στα δε Δωδεκάνησα, η Τέλενδος της Καλύμνου, η Αστυπάλαια, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι έχουν εγκατασταθεί ηλιακοί συλλέκτες για τον φωτισμό των δημόσιων δρόμων και των λιμανιών.

Στην Κάλυμνο, και συγκεκριμένα στον ορεινό περιφερειακό δρόμο, έχουν εγκατασταθεί 30 ιστοί με ηλιακούς συλλέκτες ενώ άμεσα θα τοποθετηθούν ακόμα 70. Τα ήδη υπάρχοντα 30 ηλιακά φώτα δρόμων εξοικονομούν περισσότερα από 1.500 ευρώ ετησίως από τον δημοτικό προϋπολογισμό, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας κάθε χρόνο φτάνει τις 16.000 κιλοβατώρες. «Παράλληλα, βάσει μελέτης, σκεφτόμαστε να αποσυνδέσουμε όλους τους δημοτικούς ιστούς που φωτίζουν τους δρόμους από τη ΔΕΗ» λέει στα «Νέα» ο δήμαρχος Καλύμνου, Γιώργος Ρούσος.

Στους Λειψούς, από το 1991, λειτουργεί φυσικό σύστημα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων ενώ πρόσφατα εγκαταστάθηκαν ηλιακοί συλλέκτες για το φωτισμό της παιδικής χαράς. «Αυτό που λέγαμε πάντα με τους δημότες στο νησί είναι πως η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται στην ιστορία της παραγωγής του τόπου, δηλαδή την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παράλληλα, αρχίσαμε να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας, ενώ στόχος μας είναι να προχωρήσουμε και σε κομποστοποίηση. Στα επόμενα σχέδιά μας είναι να αλλάξουμε όλες τις λάμπες στους δρόμους με ηλιακούς συλλέκτες. Το 2010 θα προχωρήσουμε και σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών που θα δίνουν ενέργεια ίση με 3,2 ΜW, η οποία θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων αφού το καλοκαίρι που είναι περίοδος υψηλής ζήτησης έχουμε ανάγκη από 1,5 ΜW», λέει ο δήμαρχος Λειψών Σπύρος Μπενέτος.

Στη δε Σύμη, έχουνε εγκατασταθεί 55 φωτιστικά που λειτουργούν συλλέγοντας ηλιακή ενέργεια τόσο στον διατηρητέο οικισμό όσο και σε άλλα σημεία. «Το νησί μας είναι ο μεγαλύτερος διατηρητέος οικισμός. Θα ήταν άσχημο αισθητικά ένα δίκτυο με στύλους και κολόνες της ΔΕΗ. Άλλωστε η υπογειοποίηση των καλωδίων κοστίζει πολύ ακριβά. Και βέβαια, με την εγκατάσταση των ηλιακών φωτιστικών εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα» εξηγεί ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας. Ο δήμος έχει ήδη παραγγείλει ακόμα 40 φωτιστικά. Λειτουργεί φωτοβολταϊκός σταθμός 40 kW – από την πώληση του ρεύματος ο δήμος κερδίζει περίπου 5.000 ευρώ τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και μία ανεμογεννήτρια των 800 kW.

Στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, προωθείται η καταπολέμηση φυτών με βιολογικές μεθόδους ή με εξαπολύσεις ωφέλιμων εντόμων. Στην Πυλαία η θέρμανση και ψύξη του κτιρίου του δημαρχείου γίνεται με χρήση της γεωθερμίας. Στην Κοζάνη, υπάρχει σύστημα τηλεθέρμανσης το οποίο θερμαίνει 24.000 διαμερίσματα σε σύνολο 4.600 κτιρίων της πόλης.

Στη Νιγρίτα Σερρών, με τους περίπου 9.800 κατοίκους, τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές. Το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο της περιοχής είναι χαμηλής ενθαλπίας, δηλαδή χαμηλής θερμοκρασίας, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας, γίνονται όμως ενέργειες ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί στην αγροτική παραγωγή και τα θερμοκήπια. «Πριν από δύο μήνες πεζοδρομήσαμε την περιοχή έξω από το γυμνάσιο και το λύκειο και εγκαταστήσαμε 10 ιστούς με αυτόνομα φωτοβολταϊκά πάνελ. Το κόστος είναι μηδαμινό αφού μόνο τις μπαταρίες θα χρειαστεί να αλλάξουμε σε 10 χρόνια. Επόμενος στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε στα 170 τ.μ. της οροφής του δημαρχείου φωτοβολταϊκά πάνελ, προκειμένου να ηλεκτροδοτήσουμε την πλατεία που βρίσκεται μπροστά» δήλωσε στα «Νέα» η δήμαρχος Αγγελική Μήκα.

Στην Ανάβρα του νομού Μαγνησίας, με μόλις 700 μόνιμους κατοίκους, από το 2006 λειτουργεί το αιολικό πάρκο της Αλογοράχης σε υψόμετρο 1.650 μέτρων – κάτι που φέρνει την Ανάβρα στην κορυφή της λίστας με τα ψηλότερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. Στο αιολικό πάρκο εγκαταστάθηκαν 20 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 17,5 ΜW, αρκετής να τροφοδοτήσει με ρεύμα 13.000 νοικοκυριά. Εκτός από την αύξηση των εσόδων στο κοινοτικό ταμείο – το κέρδος ετησίως φτάνει σε 50.000- 100.000 ευρώ – «πετυχαίνουμε και απορρύπανση» επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Τσουκαλάς. Στην Ανάβρα επίσης, εκτός του αιολικού πάρκου, υπάρχει το περιβαλλοντικό- πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων, το καταφύγιο άγριας ζωής και σύντομα το σύστημα τηλεθέρμανσης.