Η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο υγείας, δικαίως προκάλεσε ανατριχίλα στον δημοκρατικό κόσμο. Ο άνθρωπος που υποστήριζε, πως στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες πρέπει να «περνάνε χειρότερα από τις χώρες τους. Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που ζουν εδώ», θα επιλέγει αν έχουν δικαίωμα στην δημόσια υγεία όλοι.

Ads

Ο νέος υπουργός υγείας με κάθε ευκαιρία δείχνει, πως δεν έχει αφήσει πίσω του τις μισαλλόδοξες και ακροδεξιές απόψεις. Ως υπερασπιστής των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου, εγκάλεσε τον πρόεδρο του δικαστηρίου που μίλησε για ιστορική δίκη λέγοντας πως «Όχι, τα Μέσα το λένε και όσοι είναι απ’ έξω».

Ως βουλευτής του ΛΑΟΣ στη Βουλή, ο Θ. Πλεύρης τόνιζε επίσης ότι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να πανικοβάλλει τους ασθενείς με το να τους λέει να εμβολιαστούν. «Δεν είμαστε στην ιπποκράτεια ηθική που ο γιατρός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει για το καλό του ασθενούς. Είμαστε στη φιλελεύθερη εποχή που ο ασθενής αποφασίζει τι θέλει να κάνει και δε θα πιέζεται» δήλωνε χαρακτηριστικά.

Όμως, νωπές είναι οι μνήμες ακόμα από την ανάμειξη του στο συνέδριο Γονιμότητας που ακυρώθηκε μετά από τον αγώνα που έδωσαν οι φεμινιστικές οργανώσεις και υπό την κατακραυγή της κοινωνίας.

Ads

Η ομιλία του στο εν λόγω συνέδριο σχετικά με τις αμβλώσεις είχε τον τίτλο «Η ευθύνη του ιατρού, η σχέση ιατρού-ασθενούς και η σημασία της ενημερωμένης συγκατάθεσης».

Ο τίτλος είχε προκαλέσει τον θυμό των γυναικών, καθώς το συνέδριο άνοιγε τη συζήτηση γύρω από το δικαίωμα της συγκατάθεσης του συντρόφου για το αν πρέπει να προχωρήσει μια γυναίκα σε άμβλωση.

Το θέμα των αμβλώσεων, απασχολεί καιρό τον κ. Πλεύρη. Σε άρθρο του στο site του ΣΚΑΪ (30/12/2019) με τον τίτλο «Περί εκτρώσεων ο λόγος…», ξεκαθάριζε πως δεν τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων «Το πρόβλημα των αυξημένων εκτρώσεων 150.000 ετησίως στη χώρα μας δεν θα αποτραπεί με αλλαγή της σταθμισμένης νομοθεσίας και αυστηροποίηση αυτής».

Πρότεινε όμως μέτρα όπως: «…μια θετική καμπάνια για την ηθική αξία της ζωής του εμβρύου, ώστε η γυναίκα να μην αντιμετωπίζει ως ηθικά ουδέτερη την διακοπή της κύησης και τρίτον με σοβαρά κίνητρα της πολιτείας στην μητρότητα.

Με αυτόν τον τρόπο και χωρίς απαγορεύσεις θα περιορίζαμε τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και εάν αυτές έρχονταν θα βάζαμε ηθικό προβληματισμό στην γυναίκα που καλείται να αποφασίσει, καθώς δεν θα θεωρούσε ηθικά ουδέτερη την απόφαση της και εάν τελικά βρισκόταν στον προβληματισμό θα την βοηθούσαμε ως πολιτεία να πάρει ελεύθερη απόφαση αυξάνοντας τις πιθανότητες να πάρει απόφαση υπέρ της ζωής. Έτσι ένα μεγάλο κομμάτι των 350.000 εκτρώσεων θα αποφευγόταν είτε διότι θα μειώνονταν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες είτε διότι θα αυξάναμε τις πιθανότητες έγκυες να έπαιρναν απόφαση υπέρ της ζωής».

Ο Θάνος Πλεύρης προτείνει μάλιστα μια καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία. Η  κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν επιθυμεί να εισαχθεί το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, αλλά επιθυμεί καμπάνια προσανατολισμένη στις αμβλώσεις. Έστω έτσι, θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει, ότι η ενημέρωση των εφήβων σχετικά με την πρόληψη, είναι ένα βήμα. Ποιος εμπιστεύεται όμως το περιεχόμενο αυτής της ενημέρωσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργούς τον Πλεύρη τον Κυμπουρόπουλο που ψήφισε  κατά του δικαιώματως των γυναικών στην άμβλωση και την κ. Κεραμέως, η οποία ήταν έτοιμη να φέρει σε επαφή μαθητές και μαθήτριες με το κίνημα κατά των αμβλώσεων;

Θυμίζουμε πως και η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναγκάστηκε μετά από μεγάλες αντιδράσεις να διακόψει την συνεργασία της με την οργάνωση «Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ». Είναι μεταξύ των ορθόδοξων χριστιανικών σωματείων που στηρίζουν το «κίνημα» κατά των αμβλώσεων «Αφήστε με να ζήσω» που  είχε προκαλέσει σάλο με την καμπάνια κατά των αμβλώσεων στο μετρό. Το 2009 η ίδια οργάνωση με επιστολή της προς τον τότε υπουργό Παιδείας ζητούσε να μην εισαχθεί στα σχολεία το μάθημα της «Σεξουαλικής Αγωγής» ώστε στο σχετικό διάλογο να συμμετάσχουν όλοι εμπλεκόμενοι φορείς.

Με τον κ. Πλεύρη στο υπ. Υγείας λοιπόν, δεν επαγρυπνούν μόνο οι υγειονομικοί και οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, αλλά και το φεμινιστικό κίνημα που εμφανίζεται ολοένα και πιο ενεργό και έχει πείσει πως δεν αστειεύεται.