Στα ζητήματα της οικονομίας εστιάζει την προσοχή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, αφού θεωρεί ότι η διαχείρισή τους αποτελεί το αδύνατο σημείο της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Επιπλέον, με το να δώσει βαρύτητα στην οικονομία, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελπίζει ότι θα αποφευχθεί η σκανδαλολογία εις βάρος του κόμματός του, με την υπόθεση των εξεταστικών επιτροπών.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, για τη συγκρότηση των πέντε εξεταστικών επιτροπών (για τις υποθέσεις σχετικά με το Βατοπέδι, τα ομόλογα, την Siemens, το Χρηματιστήριο και την Γερμανός) έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα, αν και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει τη σειρά με την οποία θα δρομολογηθούν. Θεωρείται, ωστόσο, ότι θα προχωρήσουν σταδιακά πιθανότατα μία – δύο επιτροπές, ανά μήνα.
Χθες, μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων, στην Πύλο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: “τα Φώτα στην παράδοσή μας είναι ανάσα ελπίδας. Η οικονομία μας έχει ανάγκη από ανάσα ελπίδας και ελπίζουμε να τη δώσει η κυβέρνηση”.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες. Ήδη, έχει καταγραφεί ποικιλία απόψεων από βουλευτές της Ν.Δ., με άλλα γαλάζια στελέχη συμπλέουν με τις θέσεις του ΛΑΟΣ, και άλλους να έχουν διαφορετική στάση.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμο το ζήτημα και προτίθεται να αντιπαρατεθεί σκληρά με την κυβέρνηση, στην οποία καταλογίζει «έλλειψη στρατηγικής ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, προχειρότητα και επικίνδυνη σύγχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης (ένταξης) των μεταναστών με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και των πολιτικών δικαιωμάτων».
Αντιπρόταση για τον εκλογικό νόμο
Αντιπρόταση της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, επεξεργάζονται επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του Αντ. Σαμαρά στην καθ΄ ημάς προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου που προωθεί ο Γ. Παπανδρέου.
Την κατάρτιση της πρότασης του κόμματος έχει η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και ο νέος γραμματέας της Μάξιμο Χαρακόπουλο, ενώ στο πλαίσιο της «διαβούλευσης» στο εσωτερικό της Ν.Δ., εκλήθη την Τρίτη στα γραφεία του κόμματος ο καθηγητής Θ. Διαμαντόπουλος εκ των θερμών εισηγητών του γερμανικού μοντέλου και μέλος της επιστημονικής ομάδας που επεξεργάζεται την πρόταση της κυβέρνησης.
Η αντιπρόταση της ΝΔ αναμένεται να κινείται στο πλαίσιο της σημερινής ενισχυμένης αναλογικής, ώστε να μην μπαίνει σε δοκιμασία η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να απαντά και στο αίτημα της κοινωνίας για την αντιμετώπιση ή τουλάχιστον τον περιορισμό των πελατειακών σχέσεων των βουλευτών και της διακίνησης «μαύρου» πολιτικού χρήματος.
Στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά σημείωσε -μετά την προχθεσινή σύσκεψη με τον καθηγητή Θ. Διαμαντόπουλο- πως «η προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ελληνικές ιδιαιτερότητες, είναι αμφίβολο αν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα και μπορεί τελικά να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος», αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία».
«Καποδίστριας ΙΙ»
Σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, η γενική θέση της Ν.Δ. είναι καταρχήν θετική ως προς τις συνενώσεις των δήμων και την καθιέρωση των περιφερειών ως αυτοδιοικητικών μονάδων δεύτερου βαθμού, περιμένουν ωστόσο την οριστική πρόταση της κυβέρνησης τόσο για το πώς θα γίνουν οι συνενώσεις, όσο και για την οριοθέτηση των περιφερειών προκειμένου τοποθετηθούν συνολικά και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, όπου υπάρξουν διαφωνίες.
Τέλος, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η αντίθεση της Ν.Δ. στην επαναφορά του 50+1% για την εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών αφού, όπως τονίζουν, «το όριο του 42% που θεσπίστηκε από τον Π. Παυλόπουλο είναι επαρκές ποσοστό για την εκλογή των τοπικών αρχόντων».
Διακομματική διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο
Ο Α. Σαμαράς ζητά την έναρξη διακομματικής διαβούλευσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από μηδενική βάση, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.
Στην επιστολή του, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητά «να προηγηθεί διακομματική διαβούλευση πάνω στις αρχές που θέλουμε να διέπουν τον εκλογικό νόμο, ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες εκεί που είναι δυνατές κι οι διαφωνίες εκεί που είναι αγεφύρωτες. Και στη συνέχεια να διαμορφωθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάσει των αρχών επί των οποίων προκύπτει ευρύτερη συμφωνία, ώστε να μη συγχέονται οι διαφωνίες επί τεχνικών λεπτομερειών, με τις διαφωνίες αρχών».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «με το υπάρχον νομοσχέδιο, προκύπτει διαπιστωμένη διαφωνία απ’ όλες τις πλευρές». Σημειώνει δε ότι «αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία του, όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε βουλευτές ‘’δύο ταχυτήτων’’, ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >