Το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μελετά από χθες, μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης – το οποίο άλλαξε με πρωθυπουργική απόφαση την τελευταία στιγμή, και πλέον έχει ορίζοντα τριετίας, αντί τετραετίας.
Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται 24 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν είτε από περικοπές δαπανών, όπως οι μισθολογικές, είτε από αύξηση φορολογικών εσόδων, μέσα σε 3 χρόνια, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα από 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 2,7% του ΑΕΠ το 2012.
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν θα εξετάσουν αναλυτικά τα στοιχεία του προγράμματος σταθερότητας, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι τα μέτρα που αποτυπώνονται θα έχουν το ανάλογο δημοσιονομικό όφελος.
Μάλιστα, για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, οι ευρωπαίοι ελεγκτές υπό τον Γερμανό διευθυντή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής Γιούργκεν Κρέγκερ, θα επισκεφθούν:
• Το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο των χρεών των νοσοκομείων και των δαπανών υγείας
• Το υπουργείο Εργασίας για τις δαπάνες του ασφαλιστικού
• Το υπουργείο Άμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα και
• Το υπουργείο Οικονομίας για τις πρωτοβουλίες τόνωσης της ανάπτυξης, μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Η επικοινωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεκινήσει, ανεπίσημα, εδώ και λίγες μέρες, με τις Βρυξέλλες να στέλνουν non paper προς την Ελλάδα, με το οποίο προτείνει περαιτέρω μειώσεις μισθολογικού κόστους, ονομαστικών μισθών στο Δημόσιο, γενικό πάγωμα προσλήψεων και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών.
Διαψεύδονται τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ και κατάργηση του «14ου μισθού»
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε εισήγηση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το ενδεχόμενο αυτό δεν προβλέπεται ούτε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το δραστικό πάγωμα των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού. Αντίθετα, εξετάζεται η εισήγηση για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι πέραν της απελευθέρωσης των υπηρεσιών θα προωθηθεί εντός του α΄ εξαμήνου και το “άνοιγμα” των “κλειστών επαγγελμάτων”.
Σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε «μίζερη» τη συζήτηση για τον τρόπο καταγραφής τους στις φορολογικές δηλώσεις και «μείζονα επιτυχία της οικονομικής πολιτικής» το γεγονός ότι δημιουργήθηκε πανεθνικό θέμα για την ανάγκη να ζητούνται αυτές.
Σημειώνεται ότι στο ΠΣΑ θα περιλαμβάνονται δύο σενάρια για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, ένα βασικό και ένα δυσμενέστερο. Με βάση το βασικό σενάριο, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους θα αρχίσει από το 2012.
«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το ΠΣΑ παράλληλα «αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας».
«Ελλειμματική» σε ανταγωνισμό η Ελλάδα
«Ελλειμματική» όσον αφορά τον ανταγωνισμό σε πολλούς κλάδους της αγοράς είναι η χώρα μας όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, το κλιμάκιο των απεσταλμένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη συνάντησή τους με την υπουργό Οικονομίας. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα υψηλότερα επιτόκια των τραπεζών, ενώ παρέδωσαν έγγραφο το οποίο περιέγραφε τις δυσκολίες (γραφειοκρατία, διαφθορά) που αντιμετωπίζει ένας υποψήφιος επενδυτής στη χώρα μας.
H Λούκα Κατσέλη από την πλευρά της αναφέρθηκε στα τέσσερα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, τα οποία έχουν ως βασικούς άξονες την τόνωση των επενδύσεων, τη ρευστότητα και την εποπτεία στην αγορά όπως και τις αλλαγές στον επενδυτικό νόμο.
Συστάσεις για περικοπές δαπανών
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ συναντήθηκαν και με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Εστίασαν την προσοχή τους στην περικοπή των δαπανών μέσω της μείωσης των συντάξεων και την περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, παρουσιάσθηκαν πολύ δύσπιστοι ως προς τα στοιχεία που τους προσκομίζονται και ζητούσαν διευκρινίσεις για συγκεκριμένες δαπάνες.
Συνέστησαν την άμεση προώθηση συγκεκριμένων μέτρων για το ασφαλιστικό και πρότειναν ακόμη και την περικοπή των συντάξεων. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι κοινοτικοί εταίροι εκτιμούν ότι στην παρούσα δύσκολη φάση για την ελληνική οικονομία, συντάξεις ύψους 700-750 ευρώ είναι ικανοποιητικές. Το υπουργείο Εργασίας, απορρίπτοντας την όποια μείωση στις συντάξιμες αποδοχές αντιπροτείνει αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων από το 2011, στον κλάδο υγείας από 4% στο 5% για τους το σύνολο των συνταξιούχων και από 1,5% σε 2,5% γιά τον ΟΓΑ.
Οι κοινοτικοί υπάλληλοι όμως ζητούν η εξοικονόμηση να προκύπτει κυρίως από τη μείωση των δαπανών και όχι μόνο από την αύξηση των εσόδων. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου ενώ μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με ανάλογο περιεχόμενο με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο αν η κυβέρνηση κατορθώσει να προωθήσει τα μέτρα που ήδη σχεδιάζει θα αποφευχθούν τα χειρότερα στο ασφαλιστικό ενώ σχετικά με τις σχέσεις με τα συνδικάτα διαμηνύεται ότι το συγκρουσιακό τοπίο δεν συμφέρει τη χώρα.
«Δεν ήρθαν για να επιτηρήσουν αλλά για να συνεργαστούν…»
Τη θέση, ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα «περιέχει δίκαιου και σταθερού χαρακτήρα μέτρα», επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κάνοντας αναφορά στις συναντήσεις που είχε το ευρωπαϊκό κλιμάκιο με εκπροσώπους των υπουργείων, ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι «δεν έγινε ούτε έλεγχος, ούτε επιθεώρηση, απλά υπήρξε μία καλή συνεργασία». Ακόμα, χαρακτήρισε ως «πολύ εποικοδομητικό» το κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση με επιχειρησιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος δεν είναι μόνο η ανασύνταξη του κρατικού μηχανισμού, σημείωσε ο κ. Πεταλωτής,αλλά η ανακούφιση της ελληνικής οικογένειας με στήριξη του εισοδήματός της, ενώ επανέλαβε εκ νέου ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση προς τον πρωθυπουργό για αύξηση του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 -15 Ιανουαρίου. Το Πρόγραμμα θα συζητηθεί επίσης στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής και θα σταλεί στο τέλος Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξεταστεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων στις 27 Ιανουαρίου.
Νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας
Σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Ελλάδας, τον περασμένο Μάρτιο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Κομισιόν περί τα μέσα Φεβρουαρίου ώστε να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, και αφού προηγηθεί διάλογος με την ΑΔΕΔΥ.
Θα προβλέπεται μεταβατική περίοδος για την εξίσωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων. Δικαίωμα συνταξιοδότησης έχουν θεμελιώσει ήδη 110 χιλιάδες γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίες δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή από την υπηρεσία τους για να μην επωμιστούν τις αλλαγές των ορίων ηλικίας.
Όπως διευκρίνισε στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών, δε θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών. Λόγω της εξομοίωσης με τους άνδρες συναδέλφους τους, τα όρια ηλικίας των γυναικών θα αυξηθούν από πέντε έως επτά χρόνια.
Μεγάλες χαμένες από τις αλλαγές θα είναι οι παλαιές ασφαλισμένες, όσες δηλαδή γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλίστηκαν από την 1 Ιανουαρίου του 1983 έως και 31 Δεκεμβρίου του 1992. Για παράδειγμα, μία γυναίκα δημόσιος υπάλληλος που ασφαλίστηκε μεταξύ των ετών 1983-92 με το ισχύον καθεστώς μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 60 με 15 χρόνια ασφάλισης, ενώ με τις επικείμενες αλλαγές θα αναγκαστεί να συνταξιοδοτηθεί στα 65.
Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα φυγής από το δημόσιο και μεγάλη ζημιά στα Ταμεία και στο διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία θα υποστηρίξει ότι η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων σε καμία περίπτωση δεν είναι επαγγελματική, αλλά κοινωνική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πρόταση για μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης
Να μειωθεί και το 2010 κατά 5% η βουλευτική αποζημίωση, αλλά και για όσο διάστημα ακόμη χρειαστεί, πρότεινε στο υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Πρότεινε επίσης η αποζημίωση στη συμμετοχή των αμειβόμενων επιτροπών να μειωθεί έως και 15%.
Ο Φίλιππος Πετσάλνικος σημείωσε ότι ο μισθός των βουλευτών έχει ήδη μειωθεί κατά 5% το 2009. Πρόσθεσε ότι δεν θα δοθούν αυξήσεις φέτος και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
Όσον αφορά στον 15ο και 16ο μισθό των υπαλλήλων της Βουλής, τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης τους με κλίμακα. Επεσήμανε ότι οι μισθοί αυτοί είχε αποφασιστεί να δίνονται ως οικονομική ενίσχυση επειδή οι υπάλληλοι δεν παίρνουν κανένα άλλο επίδομα αλλά και επειδή τα ωράρια εργασίας τους είναι διαφορετικά από εκείνα που ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
Έξω από το «πόθεν έσχες» οι τραπεζικές συναλλαγές
Μιλώντας στο Mega, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, δήλωσε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα περιλαμβάνονται στο «πόθεν έσχες».
Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 4 δις ευρώ, καθώς ιδιώτες φοβούνται την ενδεχόμενη επέκταση του «πόθεν έσχες» και στις τραπεζικές καταθέσεις.
Ξεκινά το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2010
Με τρεις εκδόσεις έντοκων γραμμάτιων ξεκινά το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημόσιου για το 2010. Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται το φετινό δανειακό πρόγραμμα το ελληνικού Δημοσίου, με εκδόσεις έντοκων γραμματίων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δημοπρασιών που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το ελληνικό δημόσιο προχωρά την επόμενη Τρίτη σε δυο εκδόσεις έντοκων γραμμάτιων εξαμήνου και δωδεκαμήνου και μια βδομάδα μετά, στις 19 Ιανουαρίου, σε μια έκδοση τριμηνιαίων εντόκων γραμμάτιων. Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ τόνισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δανειστεί 53-54 δισ. ευρώ φέτος έναντι δανειακού προγράμματος ύψους 66 δισ. ευρώ πέρυσι. Σημειώνεται ότι εντός του μήνα λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 4,2 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >