«Εκρηκτικό» κλίμα επικρατεί στους κόλπους των δικαστικών λειτουργών μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία (κατατέθηκε την Τρίτη) του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία αυξάνονται κατά 86 οι θέσεις των Προέδρων Εφετών, τη στιγμή μάλιστα που μειώνονται παράλληλα με αυτό τον τρόπο οι οργανικές θέσεις Εφετών. Δεν ήταν λίγοι οι δικαστικοί που έκαναν λόγο για «φωτογραφική τροπολογία-σκανδαλο υπέρ γαλάζιων εφετών», επισημαίνοντας παράλληλα πως με αυτή την απόφαση θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης σε δεύτερο βαθμό, ενώ εξέφραζαν την εκτίμηση πως κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει και τον πρώτο βαθμό.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα προαγωγές γίνονται με βάση τις ελλείψεις που παρατηρούνται, για παράδειγμα όταν συνταξιοδοτείται ένας πρόεδρος εφετών, οπότε ένας εφέτης καταλαμβάνει τη θέση του.
Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι ήταν η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε «ανέβει στα κάγκελα» αντιδρώντας στην πρόταση της τότε κυβέρνησης Τσίπρα για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών, για να έρθει σήμερα ως κυβέρνηση να δημιουργήσει εμμέσως προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη, καθώς οι πρόεδροι Εφετών έχουν μεγαλύτερο ηλικιακό όριο.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε φροντίσει -άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της- να ακυρώσει την υλοποίηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου -η οποία είχε υπογραφεί επί υπουργίας Μιχάλη Καλογήρου- για την αύξηση κατά 85 των οργανικών θέσεων Εφετών, με στόχο την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης με φόντο και την εφαρμογή των νέων Ποινικών Κωδίκων.
«Γιατί 86 κι όχι 80 ή 90;»
«Έχουμε να κάνουμε με μια εξόφθαλμη πριμοδότηση, μια προνομιακή προαγωγή για συγκεκριμένους 86 εφέτες, οι οποίοι γίνονται αυτοδίκαια και άνευ άλλου τινός πρόεδροι εφετών. Μιλάμε για αυτόματη προαγωγή» σημειώνουν μιλώντας στο tvxs πρόσωπα με γνώση της κατάστασης.
Αναφέρουν παράλληλα με νόημα πως «καλό είναι να ψάξει κανείς ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι 86 εφέτες. Γιατί υπάρχει ο συγκεκριμένος αριθμός; Γιατί δεν είναι πχ 90 ή 80; Ποιοι είναι αυτοί στη επετηρίδα των εφετών, οι οποίοι γίνονται εν μια νυκτί πρόεδροι εφετών;» διερωτώνται.
«Πρέπει να διαπιστωθεί για παράδειγμα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ωφελούνται από μια τέτοια ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως η Ένωση γνωρίζει για ποια πρόσωπα μιλάμε» υπογραμμίζουν και προσθέτουν: «Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως άτομα που μπορεί να ήταν πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση δε θα φύγουν στα 65 τους χρόνια, αλλά παραμένουν για ακόμη δυο χρόνια στο σώμα και αύριο-μεθαύριο ενδεχομένως έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν και σε αρεοπαγίτες».
Αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η εν λόγω ρύθμιση οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «Σε ένα μεγάλο σώμα, όπως είναι το εφετείο της Αθήνας, αν υπάρχουν 100 πρόεδροι Εφετών και 200 Εφέτες, με το να πάρεις του 86 και να τους κάνεις προέδρους, αποδυναμώνεις το κομμάτι εκείνο της δουλειάς που κάνουν οι εφέτες. Κάνοντάς τους όλους προέδρους δημιουργείς μια φοβερή αρρυθμία, καθώς θα είναι πάρα πολλοί πρόεδροι εφετών, αποδυναμώνεις τους εφέτες των δικαστηρίων. Σε μια σύνθεση δικαστηρίου, υπάρχει ο πρόεδρος, υπάρχει ο εισαγγελέας, υπάρχουν και τα μέλη είναι περισσότερα. Δημιουργώντας λοιπόν περισσότερους προέδρους εφετών και λιγότερους εφέτες, σημαίνει πως ρίχνεις πολύ μεγαλύτερη δουλειά στους δεύτερους, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο».
«Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία»
Ενδεικτικές πάντως του κλίματος που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή στις τάξεις δικαστών και εισαγγελέων -με επίκεντρο την εν λόγω κυβερνητική πρωτοβουλία- είναι οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών του οργάνων, όπου επισημαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων, σημειώνοντας πως η ηγεσία του υπουργείου δε φρόντισε να ενημερώσεις καν τις Ενώσεις για τις προθέσεις του. Επισημαίνουν μάλιστα πως ποτέ δεν κατέθεσαν σχετικό αίτημα, ενώ σημειώνουν ότι η εν λόγω τροπολογία έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το πάγιο αίτημα για αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικώ. Παράλληλα αφήνουν αιχμές για την σπουδή της παρούσας κυβέρνησης να ακυρώσει την ΠΝΠ που προέβλεπε σχετική αύξηση. Ζητούν δε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας.
«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους συναδέλφους ότι η υλοποίηση μίας τέτοιας τροπολογίας, αποκομμένης από το πραγματικό αίτημα της αύξησης οργανικών θέσεων, δεν απηχεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες του δικαστικού σώματος, αντίθετα διαστρεβλώνει ένα αίτημα αντιστοίχισης των θέσεων των Προέδρων Εφετών στα δεδομένα που θα προέκυπταν από την αύξηση των οργανικών θέσεων» επισημαίνουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστιδής, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, αλλά και ο αναπληρωτής ταμίας, Παντελής Μποροδήμος. Παράλληλα, σημειώνουν ότι «οι αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι εμφανείς και πολλαπλές. Αρχικά επιφέρει μια μεγάλη ανακατανομή και ανατροπή της ισορροπίας που υπάρχει μεταξύ των δύο βαθμών. Οι οργανικές θέσεις των Προέδρων Εφετών θα φτάσουν τις 201 και οι θέσεις των Εφετών θα μειωθούν στις 374. Όταν επιχειρήθηκε παλαιότερα κάτι αντίστοιχο με την αύξηση των θέσεων των Προέδρων Πρωτοδικών και την ανατροπή της αναλογίας με τις θέσεις των Πρωτοδικών, σημειώθηκε το φαινόμενο να υπάρχουν Πρόεδροι Πρωτοδικών που συμμετείχαν ως μέλη της σύνθεσης Πολυμελών Δικαστηρίων εκτελώντας καθήκοντα Πρωτοδίκη, γεγονός που οδήγησε σε σαφή υποβάθμιση της θέσης του Προέδρου Πρωτοδικών. Αντίστοιχα προβλήματα θα δημιουργηθούν και στο Εφετείο».
Θέτουν δε τα εξής ερωτήματα:
- για ποιόν λόγο να αλλάξει ο υπάρχων συσχετισμός των οργανικών θέσεων και μάλιστα αναδρομικά από 1-11-2019; Για το ανεπίκαιρο της μεταβολής των οργανικών θέσεων εφετών και προέδρων εφετών παραπέμπουμε στο άρθρο 3 παρ. 2 ΚΟΔΚΔΛ, που ορίζει ότι η κατανομή των οργανικών θέσεων γίνεται κάθε δύο χρόνια και μόνο τον μήνα Ιούνιο, σε έκτακτες δε περιπτώσεις (και μόνο αύξησης των οργανικών θέσεων) και σε άλλο χρόνο. Η υπόψη τροπολογία δεν εξηγεί ποια είναι η έκτακτη περίσταση με δεδομένο ότι η υλοποίηση των μεταθέσεων δεν μπορεί να γίνει πριν τον Σεπτέμβριο 2020, ενόψει του ότι όλοι οι ποινικοί δικαστές των εφετείων έχουν ξεκινήσει εκδίκαση υποθέσεων που διακόπηκαν για τους επόμενους μήνες μέχρι τη λήξη του τρέχοντος δικαστικού έτους.
- Ποιόν εξυπηρετεί μια τέτοια ανακατανομή και ποιος προώθησε τέτοιο αίτημα στο Υπουργείο, χωρίς να έχει συζητηθεί στο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων;
- Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σπεύδει σε μια τέτοια ρύθμιση χωρίς καμία ενημέρωση και συζήτηση με την Ένωση; Ο ισχυρισμός ότι θα έχει περισσότερο «κύρος» ο προεδρεύων στα Τριμελή Εφετεία γιατί θα έχει ανώτερο ιεραρχικά βαθμό, μοιάζει μάλλον παιδαριώδης. Σημαντική μισθολογική διαφορά δεν θα υπάρχει με την προαγωγή αφού οι αρχαιότεροι Εφέτες θα έχουν ήδη εξαντλήσει τα χρονοεπιδόματα και τις μισθολογικές ωριμάνσεις».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται σε δική τους ανακοίνωση τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης, Μαργαρίτα Στενιώτη, Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης και Γρηγόρης Κομπολίτης, όπου υπογραμμίζουν: «Πρόκειται για μία τροπολογία, που συνιστά ουσιώδη μεταβολή στην παγιωμένη εδώ και δεκαετίες δομή διάρθρωσης του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας, παρατείνει με έμμεσο και τεχνητό τρόπο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και διαταράσσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την συνταγματικώς κατοχυρωμένη υπηρεσιακή ευρυθμία και ισορροπία στη Δικαιοσύνη».
Απευθύνουν και οι ίδιοι ερωτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης:
- «Πως προωθήθηκε ένα τέτοιο αίτημα στο Υπουργείο από τη στιγμή που ουδέποτε μέχρι σήμερα αποτέλεσε αίτημα της Ενώσεως;
- Γιατί δεν κυρώθηκε η ΠΝΠ που προέβλεπε αύξηση των οργανικών θέσεων των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών όλων των βαθμών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Δικαστηρίων;».
Με δική τους δήλωση και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης, Χαράλαμπος Μαυρίδης και Σταματίνα Γκαρά – Δημουλέα, επισημαίνουν πως «δεν αντιλαμβανόμαστε, σε καμία περίπτωση, την σπουδή για ψήφιση της ανωτέρω τροπολογίας, χωρίς να ακουστούν οι απόψεις των Δικαστικών Λειτουργών, την στιγμή, που, επιπροσθέτως, τα Εφετεία της χώρας καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να εφαρμόσουν τις διατάξεις των προσφάτως ψηφισθέντων Κωδίκων, Ποινικού και Ποινικής Δικονομίας».
«Διαταράσσεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη υπηρεσιακή ευρυθμία και ισορροπία στη Δικαιοσύνη»
Στην αλυσίδα των αντιδράσεων ήρθε να προστεθεί και αυτή της Ένωσης Εισαγγελέων, η οποία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι εγείρονται θέματα ισότητα μεταξύ των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ως προς την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι διαταράσσεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη υπηρεσιακή ευρυθμία και ισορροπία στη Δικαιοσύνη.
«H Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ενόψει της αιφνιδιαστικής κατάθεσης τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τη «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» που ανακατανέμει τις θέσεις των δικαστικών λειτουργών του δεύτερου βαθμού, αυξάνοντας εκείνες των προέδρων εφετών με αντίστοιχη μείωση των θέσεων των εφετών αφενός μεν, διαπιστώνει ότι η ανωτέρω νομοθετική πρωτοβουλία δεν περιλαμβάνει τους εισαγγελείς κι αντεισαγγελείς εφετών, με αποτέλεσμα να εγείρονται θέματα ισότητας μεταξύ των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ως προς την υπηρεσιακή τους εξέλιξη, αφετέρου δε, διαταράσσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη υπηρεσιακή ευρυθμία και ισορροπία στη Δικαιοσύνη» σημειώνει αναλυτικότερα η ανακοίνωση και προσθέτει: «Υπογραμμίζει εκ νέου ότι η πραγματική επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης με την εφαρμογή των νέων Κωδίκων θα επέλθει μόνο με την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, και προτείνει να αποσυρθεί άμεσα η ανωτέρω τροπολογία και μέσα από την αναγκαία διαβούλευση του Υπουργείου με τις Δικαστικές Ενώσεις να προκύψει το ακριβές μέτρο της αύξησης των θέσεων των Δικαστικών Λειτουργών και των δύο βαθμών που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της δικαιοσύνης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >