Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας.

Ads

Από σήμερα, σε αναστολή εργασίας με στέρηση αποδοχών αναμένεται να τεθούν χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις εν λόγω δομές. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπολογίζονται από 8.000 έως 10.000.

Μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία συμπεριλαμβάνει όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- αγγίζουν τους 3.800, ενώ στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας υπολογίζονται κατά μέσο όρο περίπου 150 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης από το μέτρο για λόγους υγείας και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

Ads

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εκφράσει όλο το τελευταίο διάστημα έντονες ανησυχίες πως η λειτουργία του ΕΣΥ θα είναι εξαιρετικά δυσχερής εάν λείπει -λόγω αναστολής- σημαντικό μέρος του προσωπικού. Την ίδια στιγμή, όλο το βάρος θα πέσει στους εμβολιασμένους υγειονομικούς. 

Έτσι, οι υγειονομικοί σήμερα προχωρούν σε κινητοποιήσεις και συμβολικές καταλήψεις των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και την Πέμπτη, θα γίνει στάση εργασίας (10 π.μ. – 3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν συγκεντρώσεις στις 11 π.μ., στο υπουργείο Υγείας για την Αττική, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για τη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα.

Από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης λοιπόν, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες των νοσοκομείων για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Συγκέντρωση έγινε στον Ευαγγελισμό, στο Λαϊκό αλλά και στο Αττικόν, όπου σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι 140, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Κρήτη, η Μυτιλήνη και η Σάμος.

«Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Από τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα:

image

image

image

image

image

Θεσσαλονίκη: Με καρτελάκια οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί στο ΑΧΕΠΑ – Κανονικά οι ανεμβολίαστοι στο Γεννηματάς

Με ειδικό πορτοκάλι καρτελάκι εισέρχονται το πρωί οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ξεχωρίζοντας με αυτό τον τρόπο από τους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους, που υποχρεούνται από σήμερα σε αναστολή εργασίας.

Στο ΑΧΕΠΑ, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι επιχείρησαν να εισέλθουν από την πύλη του νοσοκομείου και ενώ τους απαγορεύτηκε στην αρχή, εν συνεχεία τους επετράπη κανονικά η είσοδος μέσα στο κτήριο, χωρίς ωστόσο να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Το μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζόμενων και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ, Ελένη Μπακιρλή, σε δηλώσεις της τόνισε ότι «σήμερα βλέπετε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με συναδέλφους που ήταν στην πρώτη γραμμή να μην τους αφήνουν να μπουν μέσα επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Εμείς ως υγειονομικό κίνημα είμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποχρεωτικότητα, δεν μπορούμε να δεχτούμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους».

Από την άλλη, κανονικά στη δουλειά τους προσήλθαν σήμερα το πρωί ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Γεννηματάς, στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Πέτρο Κετικίδη, το τμήμα προσωπικού ενημέρωσε ότι «δεν βγαίνουν οι βάρδιες και χρειαζόμαστε άτομα».

«Δεν υπάρχει αναστολή, στα προγράμματα εμφανίζονται τα ονόματα των ανεμβολίαστων εργαζομένων. Ο Διοικητής μας είπε ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμενοι δεν θα δουλέψουν, θα πάρουν ένα χαρτί από το τμήμα προσωπικού, όμως ούτε αυτοί ξέρουν κάτι», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Γεννηματά».