Στην πρώτη του συνέντευξη με ένα δυτικό μέσο ενημέρωσης από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, ένας από τους ηγέτες τους, παρουσίασε την Τετάρτη ένα πορτρέτο μιας ομάδας, η οποία σκοπεύει να ανοικοδομήσει μια χώρα η οποία καταστράφηκε έπειτα από δεκαετίες πολέμου.
«Θέλουμε να χτίσουμε το μέλλον και να ξεχάσουμε ό,τι συνέβη στο παρελθόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, σε συνέντευξή του στους New York Times. Απέρριψε τους διαδεδομένους φόβους πως οι Ταλιμπάν ήδη παίρνουν την εκδίκησή τους από όσους τους αντιτάχθηκαν και επίσης πως θέλουν να επαναφέρουν σκληρό έλεγχο στη ζωή των γυναικών, κάτι που τους έκανε γνωστούς όταν κυβερνούσαν τη χώρα πριν από 20 χρόνια.
Η συνέντευξη ήρθε μια μέρα μετά την προτροπή του Mujahid προς τις γυναίκες να μείνουν προς το παρόν στο σπίτι, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πιο ασφαλές, την ώρα που πολλοί μαχητές των Ταλιμπάν πρέπει να εκπαιδευτούν προκειμένου να μην τις κακομεταχειρίζονται.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αναγνώριση των πολλών αλλαγών στην αφγανική κοινωνία, την οποία συνάντησαν οι Ταλιμπάν όταν εισήλθαν ξανά στην πόλη της Καμπούλ, που δεν ήλεγχαν εδώ και δυο δεκαετίες.
Πολλές από αυτές τις αλλαγές αφορούν τις γυναίκες. Όχι μόνο ήταν ελεύθερες να βγουν από το σπίτι χωρίς συνοδεία, ντυμένες όπως έκριναν αυτές, αλλά είχαν επιστρέψει επίσης στο σχολείο και την αγορά εργασίας, ενώ οι εικόνες τους μπορούσαν να προβληθούν οπουδήποτε, από διαφημιστικές πινακίδες μέχρι τηλεοπτικές οθόνες.
Την Τετάρτη, ο Zabihullah Mujahid ανέφερε πως μακροπρόθεσμα, οι γυναίκες θα είναι ελεύθερες να επιστρέψουν στην καθημερινή τους ρουτίνα.
Οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί, ότι οι Ταλιμπάν θα τις αναγκάσουν για μια ακόμη φορά να μείνουν στο σπίτι, ή να καλύψουν τα πρόσωπά τους, είναι «αβάσιμες», είπε. Πρόσθεσε πως η απαίτηση να συνοδεύονται από έναν άνδρα-κηδεμόνα, γνωστό ως «mahram», παρεξηγήθηκε. «Ισχύει μόνο για ταξίδια 3 ημερών και πάνω», δήλωσε.
«Για να πάνε στο σχολείο, στο γραφείο, στο Πανεπιστήμιο ή στο νοσοκομείο, δεν χρειάζονται έναν “mahram” μαζί τους», είπε ο ίδιος.
Επιπλέον, έδωσε διαβεβαιώσεις προς όλους τους Αφγανούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ότι, σε αντίθεση με διάφορα δημοσιεύματα που βασίζονται στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει, δεν πρόκειται να εμποδιστεί η είσοδος στο αεροδρόμιο σε όσους έχουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.
«Αυτό που είπαμε είναι πως οι άνθρωποι που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, δεν μπορούν να φύγουν. Χρειάζονται διαβατήρια και βίζες για τις χώρες στις οποίες πηγαίνουν. Μετά μπορούν να φύγουν αεροπορικώς. Εάν λοιπόν τα έγγραφά τους είναι έγκαιρα, δεν πρόκειται να τους ρωτήσουμε τι έκαναν πριν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.
Αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς πως οι Ταλιμπάν αναζητούσαν πρώην διερμηνείς και άλλους που εργάζονταν για τον αμερικανικό στρατό, και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις προσπάθειες των Δυτικών χωρών για εκκένωση.
«Δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στη χώρα μας και να απομακρύνουν το ανθρώπινο δυναμικό: γιατρούς, καθηγητές και άλλους ανθρώπους που χρειαζόμαστε εδώ. Στην Αμερική, μπορεί οι ίδιοι να καταλήξουν να πλένουν πιάτα ή να μαγειρεύουν. Είναι απάνθρωπο».
Την τελευταία δεκαετία, ο 43χρονος Mujahid ήταν ο βασικός σύνδεσμος μεταξύ των μαχητών και των ειδησεογραφικών μέσων, ωστόσο παρέμενε απρόσωπος.
Ο ίδιος είναι πολύ πιθανό να είναι ο μελλοντικός υπουργός Πληροφορίας και Πολιτισμού. Ο προερχόμενος από την επαρχία Πάκτια, γνωρίζει πολύ καλά τις δύο βασικές γλώσσες της χώρας, Παστό και Νταρί, ενώ είναι πτυχιούχος της ισλαμικής νομολογίας από το γνωστό ίδρυμα Darul Uloom Haqqania στο Πακιστάν.
Παρά την τεταμένη κατάσταση στο αεροδρόμιο την Τετάρτη, όπου χιλιάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι γύρω από τις περισσότερες πύλες εισόδου, ο κ. Mujahid εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ταλιμπάν θα οικοδομήσουν καλές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας τομείς συνεργασίας γύρω από την αντιτρομοκρατία, την εξάλειψη του οπίου και τη μείωση των προσφύγων στη Δύση.
Αν και προσπάθησε να μεταδώσει μια πιο ανεκτική εικόνα των Ταλιμπάν, ο ίδιος επιβεβαίωσε πως η μουσική δεν θα επιτρέπεται δημόσια. «Η μουσική απαγορεύεται στο Ισλάμ, αλλά ελπίζουμε να καταφέρουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να μην κάνουν τέτοιου είδους πράγματα, παρά να τους πιέζουμε».
Με πληροφορίες από New York Times
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >