Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία συμβούλευσαν τους πολίτες τους στο Αφγανιστάν να αποφεύγουν την μετακίνησή τους προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξαιτίας των κινδύνων που υπάρχουν για την ασφάλειά τους, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται προσπαθώντας να φύγουν από την χώρα, σχεδόν μία εβδομάδα αφού οι ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, ενώ οι σκηνές χάους εκτυλίσσονται εντός και γύρω από το αεροδρόμιο.

Ads

Οι ταλιμπάν κάλεσαν όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πίστα του αεροδρομίου από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των ταλιμπάν.

Την Παρασκευή πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμευόταν με διάγγελμα πως όσοι Αμερικανοί επιθυμούν να γυρίσουν πίσω, θα τους φέρουν στην πατρίδα τους, αλλά σήμερα η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. «Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν», τονιζόταν στην οδηγία.

Η φύση αυτών των απειλών δεν διευκρινίσθηκε, αλλά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους «την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους».

Ads

Η γερμανική πρεσβεία απηύθυνε αντίστοιχο μήνυμα προς τους γερμανούς πολίτες στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι οι ταλιμπάν διεξάγουν όλο και αυστηρότερους ελέγχους γύρω από το αεροδρόμιο.

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι τις τελευταίες ώρες, οι πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ έκλεισαν διαδοχικά , αλλά δεν υπήρξε αλλαγή σχετικά με την κατάσταση εντός και γύρω από τον μοναδικό διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης του αεροδρομίου.

Αξιωματούχος των ταλιμπάν που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στον τομέα της ασφάλειας δεν μπορούν να αποκλεισθούν και ότι οι ταλιμπάν «επιδιώκουν την βελτίωση της κατάστασης και να προσφέρουν μία ομαλή έξοδο» για ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Η Ελβετία ματαίωσε επίσης χθες μία πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας λόγω του χάους που επικρατεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν 2.500 Αμερικανούς από την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αγωνίζεται απέναντι στον «χρόνο και τον χώρο» για να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν.

Κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε ότι συνολικά 17.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί, ανάμεσά τους 2.500 Αμερικανοί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν έχει στην διάθεσή του «ακριβή αριθμό» των Αμερικανών που παραμένουν στην Καμπούλ και ευρύτερα στο Αφγανιστάν.

ΕΕ: Αδύνατη η αναχώρηση όλων των Αφγανών συμμάχων από την Καμπούλ ως τις 31 Αυγούστου

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι «αδύνατη» η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που έχουν συνεργασθεί με τις ξένες δυνάμεις μέχρι τις 31 Αυγούστου και αποδοκίμασε το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παρεμποδίζουν αυτήν την επιχείρηση.

Σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), o Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά. Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες».

Η αμερικανική διοίκηση έχει ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και προγραμματίζει την απομάκρυνση 30.000 Αμερικανών και αφγανών πολιτών.

«Είμαι μαθηματικά αδύνατον…Απ΄ όσο γνωρίζω, οι Αμερικανοί δεν έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν πέραν αυτής της ημερομηνίας. Αλλά μπορεί ν΄αλλαξουν γνώμη», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Μόνο η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Καμπούλ απασχολούσε 400 Αφγανούς, οι οποίοι θα πρέπει να απομακρυνθούν μαζί με τις οικογένειές τους. Η Ενωση έχει υποσχεθεί ότι θα τους απομακρύνει, αλλά, μέχρι σήμερα, μόνο 150 έχουν φθάσει στην Ισπανία.

«Πρόκειται για εν ενεργεία συνεργάτες. Αλλά ο αριθμός των Αφγανών που έχουν εργασθεί για μας κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερος», διευκρίνισε.

«Η Καμπούλ έχει δύο αεροδρόμια. Το πολιτικό αεροδρόμιο βρίσκεται στα χέρια των ταλιμπάν και δεν φεύγει καμία πτήση. Οι Αμερικανοί ελέγχουν το στρατιωτικό. Στα αεροπλάνα επιβιβάζονται όσοι είναι στην πίστα. Στο αεροπλάνο που έφθασε σήμερα στην Μαδρίτη, το ένα τρίτο των επιβατών ήταν Αμερικανοί», εξήγησε.

«Αν οι Αμερικανοί φύγουν, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την στρατιωτική ικανότητα να καταλάβουν και να διασφαλίσουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο και οι ταλιμπάν θα πάρουν τον έλεγχο», είπε. ΟΙ Αμερικανοί, μαζί με τους Βρετανούς έχουν αναπτύξει 6.000 στρατιώτες για να ελέγξουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι αναγκαίες οι συνομιλίες με τους ταλιμπάν. «Αν θέλεις να βγάλεις έξω το προσωπικό σου, πρέπει να μιλήσεις με τους ταλιμπάν», είπε.

«Ολοι προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες με τους ταλιμπάν. Εχουμε επαφές με τους ταλιμπάν, αλλά όχι με την ηγεσία τους», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «το να μιλάς δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεις».

«Αλλά θα είναι αδύνατον να βγάλουμε από την Καμπούλ όλους τους Αφγανούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Είναι αδύνατον. Είναι αδιανόητο. Ας μη λέμε παραμύθια. Υπάρχουν προτεραιότητες. Θέλουμε να βγάλουμε τους πολίτες μας και τους αφγανούς συνεργάτες», προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Άνθρωποι ποδοπατήθηκαν έξω από το αεροδρόμιο

Σοκαριστικές σκηνές καταγράφηκαν έξω από το διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι», όταν άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου λόγω του συνωστισμού, καθώς χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν θέση σε μια από τις πτήσεις εκκένωσης της Καμπούλ.

Σύμφωνα με το Sky News, με τους τρεις νέους νεκρούς ο τραγικός απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έξω από το αεροδρόμιο ανέρχεται στους 15.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο χαοτική στις πύλες όπου τον έλεγχο διατηρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, όπου οι Ταλιμπάν μπροστά ακριβώς από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό ή απωθούν δια της βίας χτυπώντας τους ανθρώπους που επιχειρούν να προσεγγίσουν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Sky News, από χθες το πρωί η εικόνα στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» ήταν διαφορετική, καθώς οι στρατιώτες κλήθηκαν όχι απλά να διαχειριστούν το χάος με όσους ήθελαν να ταξιδέψουν, αλλά να σώσουν ζωές.

Αλεξιπτωτιστές άρχισαν να τραβούν ανθρώπους από το χάος, γιατροί έτρεχαν από τον ένα τραυματία στον άλλο, ενώ κάποιοι σκοτώθηκαν. Πολλοί άνθρωποι ήταν αφυδατωμένοι και τρομοκρατημένοι. «Είδαμε άντρες, γυναίκες και πολλά παιδιά» περιγράφει ο Stuart Ramsay, λέγοντας πως στρατιώτες που βρίσκονταν στην κορυφή του τείχους έριξαν με ένα σωλήνα νερό στο πλήθος για να δροσιστεί.

Ο μόνος τρόπος ίσως να μπεις μέσα στο αεροδρόμιο, υποστηρίζει ο ανταποκριτής του BBC, είναι να καταφέρεις να διασχίσεις όλο αυτό το πλήθος και να δείξεις τα έγγραφά σου που δικαιολογούν την αναχώρηση στο πρόσωπο κάποιου δυτικού στρατιώτη ελπίζοντας ότι θα σου επιτρέψει να περάσεις.

«Οι άνθρωποι έξω από το αεροδρόμιο δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα σε αυτό και οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός του δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει έξω» περιγράφει στο βρετανικό δίκτυο η Nadene Ghouri, εθελόντρια που προσπαθεί να βοηθήσει Αφγανούς υπηκόους που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, δικαστών και δημοσιογράφων.

«Προσπαθούμε να βάλουμε ανθρώπους σε λίστες εκκένωσης -το καταφέραμε- και τώρα υπάρχει η αφάνταστη σκληρότητα να υπάρχουν άτομα στη λίστα που δεν μπορούν να μπουν στο αεροπλάνο» καταγγέλλει εξαπολύοντας βέλη και κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που απωθούν κόσμο, ενώ κάνει λόγο για ωμότητες από την πλευρά των Ταλιμπάν.

«Γνωρίσαμε μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά που έχουν απορριφθεί τρεις μέρες συνεχόμενα. Η μητέρα είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν τους ουρούσαν και γελούσαν. Οι άνθρωποι λένε ότι τώρα τα παρατάνε και λένε ότι θα φύγουν στα βουνά. Πρόκειται για μια ζωντανή κόλαση» τονίζει.

Οι Ταλιμπάν πάντως υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι, κατηγορώντας τη Δύση για έλλειψη ενός οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης. Οπλισμένα μέλη των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «τραγική και δύσκολη», καθώς πολλά κράτη – μέλη της Συμμαχίας πιέζουν να συνεχιστούν οι εκκενώσεις πέραν της αμερικανικής διορίας για τις 31 Αυγούστου.

Μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία προειδοποίησαν τους υπηκόους τους στο Αφγανιστάν να αποφύγουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω απειλών ασφαλείας στην περιοχή.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της κυβέρνησης Ταλιμπάν

Ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία του ακραίου ισλαμιστικού κινήματος, μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, έφτασε χθες στην Καμπούλ για συνομιλίες με άλλα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος και πολιτικούς για την δημιουργία μιας νέας αφγανικής κυβέρνησης. «Θα βρίσκεται στην Καμπούλ για να συναντήσει εκπροσώπους των τζιχαντιστών και πολιτικούς για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων. «Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων», δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters. Την ίδια ώρα εμποδίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα δημόσια κτίρια κι ενώ η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινάει το Σάββατο στο Αφγανιστάν, κατήγγειλαν πολλοί εξ αυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πήγα στο γραφείο μου σήμερα το πρωί, όμως οι Ταλιμπάν, που βρίσκονταν στην είσοδο, μου είπαν ότι δεν έχουν εντολή να ξανανοίξει», είπε ο Χαμντουλάχ, ένας δημόσιος υπάλληλος. «Μας είπαν να δούμε τηλεόραση ή να ακούσουμε το ραδιόφωνο για την ανακοίνωση της επιστροφής στην εργασία», συμπλήρωσε.

«Οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει όλους τους δρόμους έως το υπουργείο. Δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει στο κτίριο», ανέφερε από την πλευρά του ένας εργαζόμενος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Ο ένας εξ αυτών μου είπε να περιμένω έως τον διορισμό του νέου υπουργού και των διευθυντών του».

«Μας έστειλαν στα σπίτια μας», επιβεβαίωσε ένας υπάλληλος του δημαρχείου της Καμπούλ. «Ήρθα με μεγάλη ελπίδα, όμως έφυγα απογοητευμένος». Από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία στις 15 Αυγούστου, τα κυβερνητικά κτίρια, οι τράπεζες, τα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν σε μεγάλο βαθμό μείνει κλειστά. Μονάχα κάποιες ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες.

Από την κατάρρευση της κυβέρνησης, μία από τις κυριότερες ανησυχίες των Αφγανών είναι να συνεχίζουν να εισπράττουν έναν μισθό, κάτι που μοιάζει αδύνατο χωρίς την επανέναρξη των δραστηριοτήτων.