Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμετωπίζοντας ισόβια, οδηγείται ο Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Μάλτας, αναφορικά με την υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία το 2017.

Ads

Σημειώνεται ότι οι αρχές οδηγήθηκαν στον Γ. Φένεκ μετά την ομολογία του Μέλβιν Τέουμα, ενός εκ των τριών που κατηγορούνταν για την τοποθέτηση βόμβας στο αυτοκίνητο της Μαλτέζας δημοσιογράφου έξω από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου του 2017.

Οι τρεις συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2017 με τον Μ. Τέουμα, στο πλαίσιο δικαστικού διακανονισμού, να δηλώνει ένοχος και να του επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 15 ετών. Οι δύο συγκατηγορούμενοί του αναμένουν να δικαστούν.

Ο Τέουμα ομολόγησε ότι είχε ρόλο μεσάζοντα στη δολοφονία και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στις αρχές ο πολυεκατομμυριούχος Γ. Φένεκ του είχε αναθέσει να οργανώσει τη δολοφονία. Ο Φένεκ συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2019 με την κατηγορία της συνέργειας σε φόνο, ενώ η θαλαμηγός του βρισκόταν ανοικτά της Μάλτας σε μια προσπάθειά του να διαφύγει.
Ο ίδιος υποβάλλεται σε προδικαστική συγκέντρωση στοιχείων κατά την οποία έχει δηλώσει αθώος.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο πολυεκατομμυριούχος ήταν επικεφαλής επιχειρηματικής αυτοκρατορίας η οποία περιλάμβανε τους τομείς των ακινήτων, των εισαγωγών και της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Ήταν επίσης επικεφαλής κοινοπραξίας, στην οποία είχε κατακυρωθεί ένα αμφιλεγόμενο κυβερνητικό συμβόλαιο για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δημοσιογράφος Καρουάνα Γκαλιζία διερευνούσε την υπόθεση όταν σκοτώθηκε.

Ο τότε πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ανακοίνωσε την παραίτησή του μερικές μέρες μετά τη σύλληψη του Φένεκ, όταν ανακαλύφθηκε η ύπαρξη στενών σχέσεων ανάμεσα στον επιχειρηματία και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο ίδιος ο Μουσκάτ αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

Ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία ανέφερε τον περασμένο μήνα πως το κράτος φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία αφού δημιούργησε «κουλτούρα ατιμωρησίας».