Δεκατέσσερις χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει έτοιμες να υπογράψουν συμφωνίες με τη Γερμανία για την επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι είχαν ήδη καταχωριστεί αλλού. Η πληροφορία εμπεριέχεται σε έγγραφο που απέστειλε η Μέρκελ στους ηγέτες των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να τους«κατευνάσει» σχετικά με το προσφυγικό.

Ads

Στο έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters, η Μέρκελ αναφέρει 14 χώρες, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις πιο σφόδρα αντίθετες στην ‘πολιτική της ανοιχτής πόρτας’ που ακολούθησε η καγκελάριος στο μεταναστευτικό, οι οποίες συμφώνησαν να δεχτούν πίσω πρόσφυγες.

Με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου της ΕΕ, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Reuters, οι διμερείς συμφωνίες θα καταστήσουν πολύ πιο αποτελεσματική τη διαδικασία απέλασης των προσφύγων που έχουν ήδη καταχωριστεί αλλού.

Ads

«Προς το παρόν οι επαναπατρισμοί από τη Γερμανία με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου επιτυγχάνουν μόνο στο 15% των περιπτώσεων. Θα υπογράψουμε διοικητικές συμφωνίες με διάφορα κράτη μέλη…για να επισπεύσουμε τη διαδικασία επαναπατρισμού και να απομακρύνουμε τα εμπόδια».

Μεταξύ των χωρών που έχουν δηλώσει ανοιχτές στην υπογραφή τέτοιων συμφωνιών είναι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία–χώρες που υπήρξαν αντίθετες σε κάθε σχέδιο κατανομής των αιτούντων άσυλο σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

Άλλες χώρες που κατονομάζονται είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Η Αυστρία, όπου ο νέος καγκελάριος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ένας σκληροπυρηνικός με αντιμεταναστευτικές θέσεις και κυβερνά σε μια συμμαχία με την ακροδεξιά, απουσιάζει από τη λίστα.

Η Μέρκελ χρειάζεται χείρα βοηθείας στη διαμάχη της με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, ο ηγέτης των οποίων, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, απειλούσε πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας για κάποιους πρόσφυγες και μετανάστες, μια κίνηση που πιθανόν να έριχνε την κυβέρνηση της καγκελαρίου.

Στη Σύνοδο οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην κατανομή των προσφύγων «σε εθελοντική βάση» και στη δημιουργία “ελεγχόμενων κέντρων” εντός της ΕΕ για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας διαψεύδει ότι η χώρα του κατέληξε σε συμφωνία με τη Γερμανία σχετικά με τους αιτούντες άσυλο.