Σκέφτεστε να μετακομίσετε στο εξωτερικό; Αυτή η λίστα είναι για εσάς!
10. (Ισοπαλία) Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (κεντρική φωτό)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, λόγω του υψηλού επιπέδου μόρφωσης, με 95,3% του πληθυσμού να συνεχίζει το λιγότερο μέχρι τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι άλλοι παράγοντες αφορούν σε ζητήματα όπως η ισότητα των φύλων και το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα (53,245 δολάρια ετησίως). Γιατί λοιπόν δεν είναι στην πρώτη θέση; Οι ανισότητες των εισοδημάτων και το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων την υποβαθμίζουν, ακόμη και όταν η συνολική, ισχυρή οικονομία και τα ισχυρά πολιτικά θεσμικά όργανα τη διατηρούν μεταξύ των υψηλών επιδόσεων.
10. (Ισοπαλία) Καναδάς
Ο Καναδάς ισοφαρίζει με τον νότιο γείτονά του, όμως βρίσκεται σε αυτή τη θέση για διάφορους λόγους. Ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημά του είναι χαμηλότερο, η δημόσια και προσβάσιμη από όλους υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση τον φέρνουν άνετα στη δέκατη θέση παγκοσμίως. Επιπλέον, ενώ οι Η.Π.Α. έχουν πέσει στην κατάταξη τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Καναδάς σημειώνει συνεχώς άνοδο.
9. Ισλανδία
Η Ισλανδία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας, αξιοποιώντας τον άνεμο, το νερό και άλλες ανανεώσιμες πηγές για να παράγει σχεδόν το 100% της ενέργειας της. (Ο ΟΗΕ την χαρακτήρισε μάλιστα «πρότυπο για τον κόσμο»). Η χώρα υπήρξε επίσης ηγέτης στην ισότητα των φύλων: Ήταν η πρώτη που εξέλεξε γυναίκα ως αρχηγό κράτους σε εθνικές εκλογές και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνησή της ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει νομοθεσία που θα απαιτεί από τους εργοδότες με τουλάχιστον 25 εργαζόμενους να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν ίσες αμοιβές ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, σεξουαλικότητας ή εθνικότητας.
8. Ιρλανδία
Υπήρξε μια εποχή, στο πρόσφατο παρελθόν, που η Ιρλανδία θα δυσκολευόταν πολύ να ενταχθεί στη λίστα. Η οικονομική κρίση του 2008 έπληξε την Ιρλανδία σκληρά, με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει σχεδόν στο 15%. Όμως, με λίγη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιρλανδία απέδειξε ότι ακόμα και όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν μια κρίση που προκαλεί ανησυχία, μπορούν κάλλιστα να καταλήξουν στην κορυφή της λίστας όσον αφορά την εκπαίδευση, την υγεία και το εισόδημα.
7. Ολλανδία
Από τις ανεμογεννήτριες μέχρι τα πρωτοποριακά προγράμματα επανένταξης των πρώην κρατουμένων, η προοδευτική κυβέρνηση της Ολλανδίας κάνει πολλά για να κρατά τη χώρα κοντά στην κορυφή της κατάταξης από το 1990.
5. (Ισοπαλία) Σιγκαπούρη
Σίγουρα δεν είναι οικονομικό το να ζει κανείς στη Σιγκαπούρη, αλλά σύμφωνα με το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, αξίζει. Αν και υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ ανδρών και γυναικών, εξακολουθεί να διατηρεί ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα, που ανέρχονται στα 78.162 δολάρια ετησίως.
5. (Ισοπαλία) Δανία
Ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, η Δανία βρίσκεται στην πρώτη βαθμίδα των χωρών με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το σκανδιναβικό κράτος διατηρεί επίσης ένα εξαιρετικό σύστημα δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όσον αφορά τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή, οι Δανοί κατέχουν τη δεύτερη θέση πίσω από τους Νορβηγούς και τους Ελβετούς πολίτες, και με τα γραφικά χωριά τους, τις όμορφες ακτές τους και μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα στον κόσμο, δικαιολογούνται.
4. Γερμανία
Το γερμανικό διαβατήριο θεωρείται το ισχυρότερο στον κόσμο και όχι άδικα: η Γερμανία κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα λόγω της ηγετικής της θέσης στην ενεργειακή απόδοση, την τεχνολογική ανάπτυξη και την τριτοβάθμια εκπαίδευση – το 96,7% του πληθυσμού της φτάνει τουλάχιστον στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, η χώρα έρχεται πρώτη σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Με μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, το πιο πολυπληθές έθνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια σταθερή παρουσία στην παγκόσμια σκηνή.
2. (Ισοπαλία) Ελβετία
Το μικρό ευρωπαϊκό κράτος ήρθε στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας του 2017, ο οποίος εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών στο χώρο της καινοτομίας σε ολόκληρη την οικονομία, τα πολιτικά συστήματα και την εκπαίδευση. Αποδεικνύεται ότι η χώρα έχει μακρά ιστορία στην προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχικής πολιτικής (η χώρα διεξάγει δημοψηφίσματα για τα πάντα, από την εθνική νομοθεσία έως το αν πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος δρόμος σε μια μικρή πόλη), της υποδομής μεταφορών, και πολλά άλλα. Έχει διατηρήσει κορυφαία θέση σε αυτή τη λίστα για επτά συνεχόμενα χρόνια.
2. (Ισοπαλία) Αυστραλία
Στην Αυστραλία, τα πράγματα βελτιώνονται συνεχώς. Από το 1990, έχει βελτιωθεί σχεδόν σε κάθε δείκτη, ιδιαίτερα όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, στο οποίο σημείωσε άνοδο 53,8%. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το μέσο παιδί στην Αυστραλία ξεπερνά τα 20 χρόνια σχολικής φοίτησης, 2,5 μόλις χρόνια περισσότερο από αυτά που φοιτούν στην πρώτη χώρα της λίστας, της Νορβηγίας.
1. Νορβηγία
Η δυτική χώρα στη Σκανδιναβική χερσόνησο αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη σε πολλές κατηγορίες του δημόσιου βίου: έχει χαμηλά ποσοστά ανθρωποκτονιών και αυτοκτονιών, είναι στην κορυφή όσον αφορά στην ισότητα των φύλων και το 58% της ενεργειακής της κατανάλωσης προκύπτει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ως επί το πλείστον δωρεάν και το 95,3% του πληθυσμού της φτάνει τουλάχιστον μέχρι και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, η Νορβηγία διαθέτει το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >