Οδηγίες για το πως στηρίζουμε τα παιδιά μετά από ένα ακραίο καταστροφικό γεγονός όπως αυτό της πυρκαγιάς, έχει αναπτύξει η ομάδα των ψυχολόγων της Μέριμνας (Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο).

Ads

Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος στα παιδιά ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο εκτέθηκαν στην πυρκαγιά και ένιωσαν ότι απειλήθηκε η ζωή τους ή/και εκείνη των δικών τους. Οι οδηγίες βοηθούν να κατανοήσουμε τις αντιδράσεις και τις ανάγκες των παιδιών και περιλαμβάνει προτάσεις για την αποτελεσματική στήριξή τους.

Στήριξη παιδιών μετά από ένα καταστροφικό γεγονός: Οδηγίες για γονείς και κηδεμόνες

Μια πυρκαγιά, ένας σεισμός, εκτεταμένες πλημμύρες, αποτελούν «καταστροφικά» γεγονότα που επηρεάζουν πολλές οικογένειες και κοινότητες που χάνουν αγαπημένα πρόσωπα, σπίτια, περιουσίες, κατοικίδια ζώα και βλέπουν να αφανίζεται το περιβάλλον γύρω τους, μαζί με ένα κομμάτι της ιστορίας της ζωής τους.

Ads

Κάθε ακραίο, «καταστροφικό» γεγονός, όπως αυτό της πυρκαγιάς, υπερβαίνει τα αποθέματα που διαθέτουν οι άνθρωποι, προκαλεί πολλαπλές απώλειες εγείροντας έντονο φόβο, τρόμο και μια αίσθηση παντελούς αδυναμίας και απόγνωσης τη στιγμή που συμβαίνει. Συνήθως βιώνεται «ψυχοτραυματικά», καθώς γίνεται αντιληπτό ως εξαιρετικά απειλητικό και υπερβαίνει τα διαθέσιμα ψυχικά αποθέματα ατόμων και κοινοτήτων.

Σε παρόμοιες καταστάσεις κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν αποτελεσματικά, άλλοι αποδιοργανώνονται, και μερικοί παγώνουν και ακινητοποιούνται.

Οι επιπτώσεις τέτοιων ακραίων γεγονότων είναι πολύ διαφορετικές για όσα παιδιά έζησαν από κοντά την καταστροφή, για εκείνα που δεν ήταν στην περιοχή αλλά έχασαν δικούς τους ανθρώπους ή την κατοικία τους, και για τα παιδιά που παρακολούθησαν τα γεγονότα μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου ή τις αφηγήσεις των ενηλίκων. Οι αντιδράσεις τους ποικίλουν ανάλογα με το πόσο εκτέθηκαν στις πυρκαγιές και ένιωσαν ότι απειλήθηκε η ζωή τους ή/και εκείνη των δικών τους.