Μία και μόνο φράση συνοψίζει τα λεχθέντα στην πρωθυπουργική συνέντευξη Τύπου: να βλέπουμε τα δάση που σώθηκαν, είπε ο κ. Μητσοτάκης.  Η Βόρεια Εύβοια κάηκε, αλλά η κεντρική δεν επλήγη.

Ads

Επί 2 ώρες, ενώ η καταστροφή της χώρας από τις πυρκαγιές -που συνεχίζονται- δεν έχει προηγούμενο, ο κ. Μητσοτάκης δεν παραδέχθηκε κανένα λάθος από τη διαχείριση τους και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν χάθηκαν ζωές. Προφανώς αυτή ήταν, πάλι για λόγους επικοινωνίας, η μοναδική εντολή του προς τον κ. Χαρδαλιά. Και για αυτό ο τελευταίος, στον οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά ο πρωθυπουργός με θετικό τρόπο τουλάχιστον 3 φορές, παραμένει στη θέση του.

Για όλα τα υπόλοιπα φταίει η κλιματική κρίση. Ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει τους κατοίκους από τις πληγείσες περιοχές,  θα αποκατασταθούν πλουσιοπάροχα με το χρήμα της ΕΕ. Αν δε ζήτησε κάπου-κάποτε συγνώμη, δεν ήταν γιατί έγιναν και τίποτα λάθη, αλλά το έκανε για συναισθηματικούς λόγους. Τούρθε και το είπε, μη ζητάτε και πολλά.

Το σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου ήταν, μέσω της συνέντευξης, να δοθεί μια εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα. Άλλωστε στις φετινές φωτιές κάηκαν λιγότερες εκτάσεις από ότι στην Ηλεία το 2007, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ρίχνοντας και μια σπόντα κατά καραμανλικών. Και το σχέδιο ευνοήθηκε από το «στήσιμο » της διαδικασίας και από τη συμμετοχή σε αυτό των περισσότερων δημοσιογράφων που υπέβαλλαν ερωτήσεις.

Ads

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεύτερη ερώτηση δόθηκε σε site της Εύβοιας που, κάτι σαν μπαλιά στον κενό χώρο στο ποδόσφαιρο, ρώτησε τον πρωθυπουργό τι μέτρα θα πάρει για την Εύβοια. Τα  έχει ήδη εξαγγείλει, αλλά προφανώς για να τα εμπεδώσουμε. Κανένας δημοσιογράφος δεν επέμεινε για ποια ήταν ακριβώς τα λάθη που έγιναν, για ποια από αυτά ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης συγνώμη, πως κάηκε η χώρα με 2 μποφόρ, γιατί ο ίδιος αλλού αρμένιζε, τι έχει να πει για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. για αυτά που έλεγε ότι ήταν στην αντιπολίτευση κλπ.κλπ

Πολλές ερωτήσεις ήταν όπως μια από αυτές: «ποια θαρραλέα μέτρα θα πάρετε;»(έτσι ακριβώς). Ένας-δυο πήγαν κάτι να ψελλίσουν για τα προσχήματα, αλλά στη συνέχεια της ερώτησης το έριξαν στη γενικολογία δίνοντας ευκαιρία στον πρωθυπουργό να ξεφύγει.  Εφημερίδα της αντιπολίτευσης τον ρώτησε για δηλώσεις του στη Βουλή το 2008!. Γενικώς, μάλλον πρέπει να γίνει ότι και με τους διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο: να καλούνται για τις συνεντεύξεις της κυβέρνησης δημοσιογράφοι από το εξωτερικό.

Πέρα από την έμμεση ενίσχυση θεωριών συνωμοσίας(«υπήρξαν εμπρησμοί») και σπόντες προς τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ξανά αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη ανέδειξαν  και πάλι στοιχεία που έχουν ήδη παρατηρηθεί. Κυνισμός και έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης: σε κάποια στιγμή είπε ότι συνολικά «δεν χάνουμε δασικό πλούτο», γιατί αυξάνονται τα δάση από την εγκατάλειψη των αγρών! Αντί να σταθεί στην Εύβοια όπου καταστράφηκε όλη η κοινωνία, τόνισε πόσο πόνεσε από την καταστροφή στο Τατόι που το έχει στην καρδιά του.

Τον είχε πάει ο πατέρας του μικρό και έχει αναμνήσεις; Πρόκειται για συνεχιζόμενη προνομιακή σχέση της οικογένειας με τους φιλοβασιλικούς; Το βέβαιο είναι ότι το άλλο μόνιμο χαρακτηριστικό του κ. Μητσοτάκη, η αλαζονεία, όχι μόνο τον σπρώχνει σε συνεχή λάθη αλλά και τον εμποδίζει να κινείται σωστά στις δύσκολες στιγμές. Αντίθετα με τον πατέρα του που είχε μεγαλύτερη ευελιξία, ο Μητσοτάκης ο Β, ο αλάνθαστος,  υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε και τίποτα, καλλιεργεί το έδαφος για μια πολιτική πανωλεθρία.