Μπλοκαρισμένοι χθες στη κυκλοφορία επί 2 ώρες, λόγω «Μαραθωνίου 10 χλμ (έμαθα με την ευκαιρία ότι ο Μαραθώνιος είναι μεταβλητού μήκους), είχαμε άπλετο χρόνο να συζητήσουμε με ένα ζευγάρι φίλων τον συμβολισμό αυτής της εκδήλωσης. Και έτσι ήρθε στη κουβέντα η εποποιία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Με το άκουσμα αυτού του ονόματος, έγινα και εγώ πιο υπομονετικός στην κυκλοφοριακή παγίδα που είχαμε πέσει. 

Ads

Σήμερα όμως με κατακλύζουν σοβαρές αμφιβολίες βλέποντας την κεντρική φωτογραφία του άρθρου.

Το «Athens Marathon – The Authentic» (σημειώστε την παράληψη χρήσης της Ελληνικής γλώσσας) είναι για να τιμήσουν τον Γρηγόρη Λαμπράκη; Και τι «αυθεντικό» έχει αυτό το άμορφο μπουλούκι;

Έχει κάποια σχέση με τον Αθηναίο στρατιώτη που έτρεξε μετά την μάχη του Μαραθώνα, μοναχικός και με πλήρη στρατιωτική εξάρτηση (27 κιλά ζύγιζε!) για να ειδοποιήσει τους Αθηναίους για τον κίνδυνο επίθεσης στην πόλη τους;

Ads

Τι γιορτάζουν όλοι αυτοί οι περίοπτοι σπορτίφ; Την Ειρήνη; Το αντιστασιακό σθένος του Λαμπράκη; Την μικρή και Δημοκρατική Αθήνα που έκοψε την επέλαση μιας πανίσχυρης απολυταρχικής αυτοκρατορίας;

  • Αν γιορτάζουν την Ειρήνη, θα περίμενα τουλάχιστον μια αναφορά στη τραγωδία που μαίνεται στη Συρία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, τραγωδία της οποίας ζούμε την προσφυγική συνέπεια. Και κάποιος από τους διοργανωτές να θέσει το θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού για τον οποίον τελικά έπεσε δολοφονημένος ο Λαμπράκης.
  • Αν γιορτάζουν το αντιστασιακό πνεύμα, θα περίμενα να τους δω, στο δρόμο πάλι, όχι όμως για να τρέχουν σαν μεγάλη αγέλη, αλλά για να διαδηλώσουν κατά της αδικίας και να αντισταθούν στους σύγχρονους δυνάστες, στην πραγματικότητα.
  • Αν γιορτάζουν το μεγαλείου της «μικρής» αλλά νικήτριας Αθήνας, τότε ας κλάψουμε όλοι μαζί τώρα την καημένη Ελλάδα, που έγινε χαλί να την πατήσει κάθε σύγχρονος βάρβαρος.

Ωραίο είναι να τρέχεις. Μ’ αρέσει και μένα. Προσωπικά προτιμώ να το κάνω στη φύση, παρά στους δρόμους μιας πόλης. Είναι πιο υγιεινό, μου είναι πολύ πιο ευχάριστο και επιπλέον δεν ενοχλώ κανέναν.

Αν όμως κάποιοι θέλουν να επικαλεστούν τον συμβολισμό του Μαραθωνίου, ας θυμηθούν ποιος είναι αυτός και ας τον τιμήσουν. Τον αρχαίο και τον σύγχρονο:

image   image

Διότι, πίσω από αυτή την εικόνα «μαζικότητας» και «υγείας» του μοντέρνο σόου με αμερικάνικο τίτλο, που βλέπουμε σήμερα , διακρίνω μόνο έναν ρηχό ατομικισμό, μια χαζοπερηφάνια «είμαι καλά στο σώμα μου και σας το δείχνω».

Και έναν εξευτελισμό της Ελλάδας. Η Ακρόπολη δεν έγινε ακόμα πασαρέλα για επίδειξη μόδας, αλλά ήδη ο ιστορικός Μαραθώνιος αγοράζεται από την εταιρεία «Αthens Marathon-The Authentic» με τη βοήθεια της coca cola και της Mercedes.  Σε αυτό to business εξυπακούεται ότι η συμμετοχή των επίδοξων μαραθωνοδρόμων γίνεται με πληρωμή.

* Ο Νίκος Σταθόπουλος έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στον Καναδά