Έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον σχεδιασμό δασοπυρόσβεσης του 2021 ζητούσε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη Βαρυμπόμπη, την Ιπποκράτειο Πολιτεία κι άλλες τέσσερις περιοχές που κατακάηκαν στην Αττική. Τις θεωρούσε περιοχές μεγάλης τρωτότητας για τις οποίες θα έπρεπε να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και ιδιαίτερη προσοχή.

Ads

Στο ίδιο έγγραφο, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον σχεδιασμό δασοπυρόσβεσης του 2021, υπήρχε ειδική μνεία για τον κίνδυνο για το Κρυονέρι, το Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο που επίσης επλήγησαν. Το ρεπορτάζ των Νέων (Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος)  που αποκαλύπτει το έγγραφο, σημειώνει ότι «δεν υπήρξε «έγκαιρη αντίδραση του μηχανισμού δασοπροστασίας για καμία από αυτές τις περιοχές, με αποτέλεσμα να παραδοθούν σε σημαντικά τμήματά τους στις φλόγες με ανυπολόγιστες ζημιές και οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον».

image

Το έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα περιέχεται στο πολυσέλιδο «Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών Αττικής 2021» με βάση το οποίο λειτουργεί ο αντιπυρικός σχεδιασμός για το Λεκανοπέδιο και τα περιαστικά δάση. Η πρώτη κατηγορία«υψηλού κινδύνου»  περιλαμβάνει συνολικά 14 περιοχές. Εκτός των προαναφερθέντων, περιλαμβάνει και τις περιοχές Αφίδνες,  Δροσοπηγή,  Μικροχωρίου – Καπανδριτίου οι οποίες επίσης επλήγησαν.

Ads

Στη δεύτερη κατηγορία κινδύνου, για «οικισμούς ή οικιστικές πυκνώσεις εντός δασικών περιοχών »,  περιλαμβάνονται περιοχές όπως ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι, το Πολυδένδρι, ο Διόνυσος, ο Αγιος Στέφανος, το Κρυονέρι, η Δροσιά, η Ανοιξη, η Ροδόπολη, η Χασιά. Οι περισσότερες επλήγησαν το φετεινό καλοκαίρι. Στο άρθρο της εφημερίδας δεν υπάρχει εξήγηση από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική γιατί δεν δόθηκε στις περιοχές αυτές η δέουσα προσοχή.