Προ ετών, τότε με την εκατόμβη στο Φαρμακονήσι, πριν το προσφυγικό αποκτήσει τις σημερινές του διαστάσεις, ο κ. Ι.Κ. Πρετεντέρης είχε εκφράσει τη ρητορική ερώτηση ποιος τους φταίει που μπαίνουν χειμωνιάτικα στις βάρκες και πνίγονται. Πριν από λίγες μέρες, η τηλεπαρουσιάστρια κ. Στ. Τσιμτσιλή αποφάνθηκε ότι, σε αντίθεση με την Ελληνίδα έγκυο που προσέχει, η μουσουλμάνα το έχει εύκολο να μπει σε μια βάρκα και να ανοιχτεί στο πέλαγος. Όποιος νομίζει ότι είναι η Βουλή και η πολιτική διαδικασία που καθορίζει τη γενική ροπή των πραγμάτων και την αντίληψη που διαμορφώνει η κοινή γνώμη, πλανάται οικτρά. Είναι τα ΜΜΕ που αναλαμβάνουν τη βρόμικη δουλειά. Η πολιτική έρχεται μετά να χτίσει πάνω στις ήδη εμπεδωμένες αντιλήψεις.

Ads

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στο πλαίσιο του αντιπροσφυγικού νόμου αφιερώθηκε στην απάτη που υποτίθεται ότι κάνουν οι πρόσφυγες, σε συνεργασία με γιατρούς, επικαλούμενοι διαταραχή μετατραυματικού στρες προκειμένου να χαρακτηριστούν ευάλωτοι και να τύχουν της καλύτερης μεταχείρισης που επιφυλάσσει ο νόμος σ’ αυτή την κατηγορία. Είναι όμως απάτη το μετατραυματικό στρες; Έστω ότι δεν έχεις ξεφύγει από πόλεμο, ότι δεν έχεις περπατήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, με φορτηγά, μέσα από έρημο, μέσα από βουνά, μέσα από εμφυλίους, παράνομος παντού και πεινασμένος. Έστω ότι είναι απλώς βράδυ και σε βάζουν σε ένα φουσκωτό βαρκάκι με τα παιδιά σου και σου λένε ανοίξου στη θάλασσα -δεν έχεις ξαναδεί θάλασσα- και πέρνα απέναντι, ανοίξου στο τίποτα και θα βρεις στεριά. Και μαθαίνεις ότι κάθε μέρα πνίγονται άνθρωποι. Και κάποια στιγμή φτάνεις σε μια παραλία ή σε μαζεύει από τη θάλασσα το Λιμενικό βρεγμένο, μισοπνιγμένο, με υποθερμία. Κάποιοι δίπλα σου έχουν πνιγεί. Και καταλήγεις σε κάποια Μόρια. Γιατί να εμφανίσεις μετατραυματικό στρες; Μια χαρά είσαι, ήρθες να λαθροεποικίσεις, η αποστολή σου πέτυχε.

Το φοβερό είναι ότι όλα αυτά τα λένε άτομα που παθαίνουν μετατραυματικό στρες άμα λιώσουν τα παγάκια στην ξαπλώστρα στη Μύκονο.

Πηγή: Αυγή

Ads