Στόχος της απόφασης του Eurogroup για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την ελάφρυνση του χρέους ήταν να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Και όπως φαίνεται το μήνυμα εστάλη αλλά και ελήφθη. 

Ads

Μετά τον οίκο Moody’s που αναγνώρισε τη συμφωνία ως ορόσημο για ανάπτυξη και βιωσιμότητα του χρέους, ο οίκος αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε Β+ από Β, με σταθερή προοπτική. Η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο επισπεύσθηκε, λόγω «της ανακοίνωσης σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας και της πρόσθετης ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018».

Η επόμενη προγραμματισμένη ανακοίνωση αξιολόγησης της Ελλάδας θα γίνει στις 20 Ιουλίου 2018. «Οι σταθερές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν το ισοζύγιο των κινδύνων στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας», σημειώνει ο οίκος.

Στα δύο διαφορετικά σενάρια για τις προοπτικές ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι: 

Ads
  • «θα αναβάθμιζε τις αξιολογήσεις, εάν ενισχυθεί η προβλεψιμότητα της πολιτικής, αυξηθούν οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις και δούμε περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πληγέντος τραπεζικού συστήματος. Με βάση το σενάριο αυτό, θεωρούμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ, περιλαμβανομένης της αύξησης των επενδύσεων, θα επιταχυνόταν, ωφελώντας την οικονομική ισχύ της Ελλάδας».
  • «θα υποβάθμιζε τις αξιολογήσεις, εάν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην πολιτική που αντιστρέφουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία ή αν το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι σημαντικά πιο αδύναμο από ότι αναμένουμε, κάτι που θα περιόριζε τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση του χρέους».