Η Γαλλία θα συνυπογράψει σήμερα με άλλες οκτώ χώρες επιστολή εκδήλωσης της πρόθεσης για τη δημιουργία ενός νέου, ενισχυμένου μηχανισμού ευρωπαϊκής συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας, που έχει βαπτιστεί «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης», γνωστοποίησε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί σε συνέντευξή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro το βράδυ της Κυριακής.
«Μια επιστολή προθέσεων (…) θα υπογραφτεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε η Παρλί στην εφημερίδα.
Η Ιταλία, μια από τις χώρες που αρχικά εκδήλωνε ενδιαφέρον αλλά πλέον έχει άλλη κυβέρνηση, «εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην πρωτοβουλία, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση», συνέχισε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας.
Η πρωτοβουλία, την οποία προώθησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να βαθύνει η αμυντική Ένωση, έχει σκοπό να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των γενικών επιτελείων ευρωπαϊκών χωρών που είναι «ικανές και πρόθυμες», προκειμένου να καταστεί εφικτή η «κοινή, ταχύτερη αντίδραση» στο πλαίσιο του NATO αλλά και σε αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζητούμενο είναι η κατάρτιση «κοινών σχεδιασμών για σενάρια δυνητικών κρίσεων, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια», εξήγησε το περιβάλλον της υπουργού: φυσικές καταστροφές, επεμβάσεις σε κρίσεις, κατεπείγουσες απομακρύνσεις πολιτών…
«Για την Ευρώπη της Άμυνας χρειάζεται κοινή στρατηγική κουλτούρα», έκρινε η Παρλί στη συνέντευξή της στη Φιγκαρό. «Εάν χρειαζόταν να διεξαγάγουμε μια επιχείρηση παρόμοια με τη “Σερβάλ” στο Μαλί το 2013, θα θέλαμε να μπορούμε να τη φέρουμε σε πέρας με τη συμμετοχή πολλών ακόμη χωρών», αλλά «οι χρόνοι λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ είναι ακόμη πολύ αργοί, λαμβανομένης υπόψη της επείγουσας φύσης που μπορεί να έχει μια κρίσιμη κατάσταση σε μια χώρα όπου οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι παίζεται ένα κρίσιμο διακύβευμα για την ασφάλειά τους», επιχειρηματολόγησε η ίδια.
Η πρωτοβουλία έχει εξάλλου το πλεονέκτημα ότι μπορεί να διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ενταγμένο στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα–παρά το Brexit. «Πρόκειται σαφώς για μια πρωτοβουλία που επιτρέπει να συνδεθούμε με ορισμένα κράτη εκτός ΕΕ», εξήγησε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας στη συνέντευξή της στη Φιγκαρό. «Το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται πολύ δραστήριο» ως προς τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, διότι «η χώρα αυτή επιθυμεί να διατηρήσει τη συνεργασία σε διάφορα πεδία με την Ευρώπη πέραν των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε η Παρλί.
Η Γερμανία, η οποία αρχικά εμφανιζόταν διστακτική, τελικά αποφάσισε να ενταχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία αφού συμφώνησε με το Παρίσι να διατηρηθούν «ισχυροί δεσμοί» με τη λεγόμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Coopération Structurée Permanente, CSP), η οποία άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο με σκοπό να αναπτυχθούν οι αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ και να προωθηθούν επενδύσεις σε κοινά σχέδια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >