Σε θεσμικό επίπεδο, ο πρόεδρος της Βουλής θα κληθεί σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει – και να αποδείξει – εάν λειτουργεί ως πρόεδρος όλου του Κοινοβουλίου ή μόνον της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε επίπεδο ουσίας οι συνεδριάσεις της Προανακριτικής κατά Παπαγγελόπουλου ξαναρχίζουν, με ανοιχτά πλέον καίρια ερωτήματα ως προς την ύπαρξη ακόμη και της παραμικρής νομικής βάσης για όσα ερευνά η Επιτροπή – ερωτήματα, που προκύπτουν εξώφθαλμα μετά τη δημοσιοποίηση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση Λοβέρδου για εξαίρεση από την υπόθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Ads

Σε πρώτο χρόνο, η πολιτική αναμέτρηση στην Προανακριτική θα περάσει από την εφαρμογή της απόφασης που πήρε η πλειοψηφία για εξαίρεση από την επιτροπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη. Οι δύο βουλευτές θα είναι παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με τη δήλωσή του ότι «το καραβάνι προχωρά» έχει ουσιαστικά προαναγγείλει ότι θα επιμείνει στην εξαίρεσή τους παρά τα θέματα νομιμότητας και θεσμικής τάξης που έθεσε στη γνωστή επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Οι πληροφορίες όμως από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως, παρά την παρουσία των δύο βουλευτών,  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται «να πέσει στην παγίδα της ΝΔ» και «δεν θα συμβάλει στην μετατροπή της Βουλής σε αρένα πολιτικών εντυπώσεων».

Αυτό σημαίνει πως το πιθανότερο σενάριο είναι να αναβληθεί εκ νέου η συνεδρίαση με απόφαση του προέδρου της επιτροπής Γιάννη Μπούγα και στις επόμενες συνεδριάσεις να μετέχουν δύο λιγότεροι βουλετές από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να ορίσει αντικαταστάτες των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη.

Ενδειτικές των προθέσεων ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος όταν ερωτήθηκε εάν θα παραστούν ο ίδιος και ο Παύλος Πολάκης, είπε πως «θα ασκήσουμε τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το σύνταγμα», πως «ο μόνος αρμόδιος για να αλλάξει τη σύσταση της επιτροπής είναι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας» και ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε εξαλλοσύνες».

Ads

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, τόνιζαν χθες το βράδυ πως δεν πρόκειται να παίξουν «το παιχνίδι αποπροσανατολισμού από την ουσία της υπόθεσης που επιδιώκει η ΝΔ» και τόνιζαν ότι η ουσία αυτή τη στιγμή βρίσκεται «στην πασιφανή κατάρρευση της θεωρίας της πολιτικής σκευωρίας».

Ως συντριπτικό στοιχείο, δε, αυτής της κατάρρευσης έδειχναν το σκεπτικό του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που απέρριψε την εξαίρεση Τουλουπάκη – ένα σκεπτικό, στο οποίο αναφέρεται καθαρά ότι οι καταθέσεις των αντιεισαγγελέων Ράικου και Αγγελή που υπονοούν χειραγώγηση της έρευνας και της κυρίας Τουλουπάκη από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο «δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία μεροληψίας».

Κατά το σκεπτικό της εισηγήτριας μάλιστα, που έγινε δεκτό από το Συμβούλιο των Εφετών, οι εισαγγελείς αναφέρουν «αόριστα ότι είχαν σχηματίσει την εντύπωση πως πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς υπήρχε τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα, κατονομάζοντας τον κ. Παπαγγελόπουλο, χωρίς να αναφέρουν πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία».

«Από την στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Ελένη Τουλουπάκη λάμβανε εντολές και ότι ο Παπαγγελόπουλος κινούσε τα νήματα, ποια νομική βάση υπάρχει στην έρευνα για σκευωρία;», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιοι είναι οι σκευωροί; Ποιοι είναι οι ηθικοί και ποιοι οι φυσικοί αυτουργοί, ποιοι συνέλαβαν και ποιοι εφάρμοσαν το δήθεν σχέδιο; Μόνος του έστησε την σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος, ο ίδιος έδινε εντολές στον εαυτό του και ο ίδιος της εκτελούσε;».

Πέρα από το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα περί «σκευωρίας» καταρρίπτονται και από το έγγραφο που δημοσιοποίησε η «Καθημερινή» υποστηρίζοντας πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες της ελληνικής έρευνας για το σκάνδαλο Novartis είναι οι ίδιοι που κατέθεσαν και στο FBI.

Και τα δύο έγγραφα αναμένεται να πυροδοτήσουν νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης, καθώς η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι πως πρόθεση της κυβέρνητικής πλειοψηφίας είναι η απαξίωση και ακύρωση τόσο των προστατευόμενων μαρτύρων όσο και της ίδιας της εισαγγελέως Διαφθοράς έτσι ώστε να συγκαλυφθεί το πραγματικό σκάνδαλο Novartis.