Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και τουλάχιστον άλλοι πέντε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί σήμερα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας άνδρας ο οποίος πυροβολήθηκε ενώ πήγαινε στην κηδεία ενός άλλου που είχε σκοτωθεί λίγες ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές.

Ads

Περισσότεροι από 260 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες εβδομάδες των κινητοποιήσεων, όταν ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν το πλήθος από τις στέγες της Βαγδάτης. Αφού η κυβέρνηση περιόρισε τη χρήση ορισμένων φονικών τακτικών, οι διαδηλώσεις διογκώθηκαν τις τελευταίες 12 ημέρες.

Τα νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Άντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι τους επιτεύχθηκαν και ότι πλήττεται η οικονομία. Σημείωσε ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από το αξίωμά του εφόσον βρεθεί αντικαταστάτης του και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Όμως οι διαδηλωτές λένε ότι αυτά δεν αρκούν και ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία όλη η πολιτική ελίτ.

image

Ads

«Μετά το πρώτο κύμα των διαμαρτυριών, δώσαμε στην κυβέρνηση διορία μέχρι τις 25 Οκτωβρίου για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Απέτυχε και όλες οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ήταν απλώς τα ίδια και τα ίδια», είπε ένας 30χρονος διαδηλωτής μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Όπως είπε, η χρήση φονικής βίας εναντίον των διαδηλωτών ριζοσπαστικοποίησε εκείνους που αρχικά ήθελαν μόνο «συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις» και τώρα απαιτούν σαρωτικές αλλαγές.

Ο 30χρονος βρισκόταν στη Γέφυρα Σουχάντα (Μαρτύρων) της Βαγδάτης, όπου δεκάδες άνθρωποι κατασκεύαζαν ένα οδόφραγμα, στο πλαίσιο των σχεδίων τους να καταλάβουν και τρίτη γέφυρα απόψε το βράδυ. Όπως λένε, αποκλείουν τη γέφυρα για να οδηγήσουν τη χώρα στην παράλυση καθώς η πολιτική ανυπακοή είναι πλέον το μοναδικό τους όπλο. Κάλεσαν επίσης τους συμπατριώτες τους να συμμετάσχουν στη γενική απεργία, επιπλήττοντας όσους εξακολουθούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

«Ρωτάω τους εργαζόμενους, γιατί πηγαίνουν για δουλειά; Απεργήστε! Επιμείνετε για 10 ημέρες, όλοι μαζί υποφέρουμε», είπε ο δάσκαλος Καράρ Μοχάμεντ, 25 ετών.

Στη Βασόρα, στον νότο, οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει εδώ και πολλές ημέρες την πρόσβαση στο λιμάνι Ουμ Κασρ, που είναι ζωτικής σημασίας για τις εισαγωγές. Τα περισσότερα φορτηγά πλοία αναγκάστηκαν να αποπλεύσουν χωρίς να ξεφορτώσουν. Νωρίτερα σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το πλήθος, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.