«Πολιτικά απαράδεκτη, απρεπή, και αήθη γεγονός που χαρακτηρίζει την ηγεσία του ΥΠΠΟ και εκθέτει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», χαρακτήρισε την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού για αντικατάσταση του Δ.Σ. και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ., καθηγητής του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η «απερχόμενη» – και όχι “απελθούσα”, όπως “διόρθωσε” ο ίδιος, καθώς, όπως είπε, “δεν υπάρχει καμία επίσημη διοικητική πράξη που να τη νομιμοποιεί».
«Τα οχυρά κάστρα πέφτουν από μέσα. Υπήρξαν στο θέατρο θύλακες ιδιοτέλειας που μας πολέμησαν. Η διαδρομή μας λήγει άδοξα και με άκομψο τρόπο. Η θρυαλλίδα όμως άναψε εκ των έσω», συμπλήρωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Αναστασάκης.
Στις συνέργειες, την κοινωνική προσφορά (θεατρικές δράσεις σε ευπαθείς ομάδες και πρόσφυγες) και το υψηλό καλλιτεχνικό και προσωπικό ήθος των συνεργασιών, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια – ηθοποιός, Μαρία Τσιμά, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Η θητεία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΚΘΒΕ (Γ. Αναστασάκης και Μαρία Τσιμά) είχε ανανεωθεί για μια τριετία ακόμη (δεύτερη θητεία), πέρσι το Νοέμβριο ενώ η τετραετής θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΘΒΕ θα έληγε τυπικά τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Όπως ανέφερε, η υπό αποχώρηση διοίκηση του ΚΘΒΕ «ουδέποτε συναντήθηκε με τη νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ ή της ζητήθηκε η παραίτηση, και ουδέποτε ενημερώθηκαν επίσημα για την αντικατάστασή τους». Παρ’ όλα αυτά, οι κ.κ. Στυλιανού και Αναστασάκης ευχήθηκαν «ολόψυχα και για το καλό του θεάτρου, καλή επιτυχία» στους αντικαταστάτες τους, τη νέα πρόεδρο, Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, καθηγήτρια Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ και τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, τον ηθοποιό Νίκο Κολοβό.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο προ τετραετίας, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΚΘΒΕ, ο κ. Αναστασάκης ερωτηθείς σχετικά είχε περιγράψει την εμπειρία του στο ΚΘΒΕ ως «Έζησα την… “Τρικυμία” (του Ουίλιαμ Σαίξπηρ). Ελπίζω, όμως, πως “Το καλοκαίρι θα θερίσουμε” (του Αλέξη Δαμιανού)». Σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όταν του ζητήθηκε από το Πρακτορείο να επανατιτλοφορήσει τη θεατρική αίσθηση της τετραετούς θητείας του, επέλεξε το «Καλοκαίρι και καταχνιά (του Τενεσί Ουίλιαμς)».
Λίγο νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, ο κ. Στυλιανού, έλεγε χαρακτηριστικά: «Σκεφτόμουν, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του ΚΘΒΕ πως θα ζήσω μια τραγωδία (και υπό την αρχαιοελληνική έννοια του μεγαλείου). Τελικά, έζησα ένα Σαιξπηρικό έργο. Οι τραγωδίες έχουν μεγαλείο – ο Σαίξπηρ …δολιότητα».
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η διοίκηση του θεάτρου, το 2015 – κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ΔΣ – στο ταμείο του θεάτρου βρέθηκαν 3.500 ευρώ και 8.618.575 ευρώ χρέη. Σήμερα, αφήνουμε 2.200.000 στα ταμεία και 580.000 που αναμένονται τον επόμενο μήνα ως τελευταία δόση της τακτικής επιχορήγησης», ανέφερε ο κ. Στυλιανού.
Παράλληλα, και παρά τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων (υπάρχουν τα τελευταία χρόνια εισιτήρια των 5 ευρώ), τα έσοδα (από εισιτήρια) παρουσιάζουν αισθητή άνοδο, καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των θεατών (ξεπερνά τους 200.000/έτος).
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >