«Μουδιασμένοι» άκουσαν οι πολίτες της περιοχής Χρυσούπολης Καβάλας, τον Πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε καθηγήτρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όταν αυτή εγκατέλειψε την κυρίαρχη αφήγηση και αναφέρθηκε στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα του «Όχι» και της εισόδου της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ads

Στον καθιερωμένο εορτασμό στην έδρα του Δήμου Νέστου, παρουσία των Αρχών της περιοχής, η εκπαιδευτικός Χρυσούλα Χαβελάκη προτίμησε να απομακρυνθεί από τον ηρωικό «εθνικό μύθο» που συνοδεύει τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και επαναλαμβάνεται στις επετείους και τις σχολικές γιορτές. Μεταξύ άλλων επεσήμανε, απευθυνόμενη ιδιαίτερα προς τους μαθητές, ότι ο Μεταξάς δεν ήταν εκλεγμένος πρωθυπουργός αλλά δικτάτορας, καθώς και ότι ήταν πολιτικά αναγκασμένος (σ.σ. από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις της εποχής) να μην δεχτεί τους όρους της Ιταλίας, παρόλο που ο ίδιος ήταν ένας φασίστας-δικτάτορας, όπως ο άξονας των Χίτλερ-Μουσολίνι.

To tvxs.gr παρουσιάζει το απόσπασμα που διασώθηκε σε ρεπορτάζ τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, από τον Πανηγυρικό της ημέρας, που εκφώνησε στη Χρυσούπολη τη Δευτέρα 28-10 η εκπαιδευτικός.

«”…Κατά συνέπεια κύριε Πρέσβη, έχουμε πόλεμο”. Αυτήν την απάντηση αναγκάστηκε να δώσει ο απόστρατος συνταγματάρχης και μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς. Και λέω αναγκάστηκε γιατί από την ιστορία αλλά και την αυτοβιογραφία του γνωρίζουμε ότι την ώρα που έλεγε αυτά τα λόγια δεν είχε στο μυαλό του ιδέες για αντίσταση και πόσο μάλλον για νίκη. Ούτε πίστευε ότι έπραττε το σωστό, αντιστεκόμενος στον άξονα των Μουσολίνι και Χίτλερ. Στο κάτω – κάτω ο Μεταξάς ήταν στην Ελλάδα ότι ήταν οι προαναφερθέντες στις χώρες τους: φασίστες – δικτάτορες. Ο Ιταλός πρέσβης τού είχε παρουσιάσει ένα μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που απαιτούσε ελάχιστες, πράγματι, παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας από πλευράς της Ελλάδας….».

Ads

Όπως είναι αναμενόμενο, ακροδεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι την στοχοποιούν στο διαδίκτυο, όμως την ώρα της τελετής, δεν αντέδρασε κανείς για την ομιλία της. Η νεαρή καθηγήτρια δεν είπε κάτι διαφορετικό από τα ιστορικά γεγονότα, όπως ακριβώς τα έχει διατυπώσει για την επέτειο και ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις.