Η προθυμία της Ουγγαρίας να αποτελέσει κομβικό μέρος του ενεργειακού και, κατ’ επέκταση, γεωπολιτικού επεκτατισμού της Ρωσίας επιβεβαιώθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στη Βοτδαπέστη, την Τετάρτη και τις συνομιλίες με τον ‘Ορμπαν.

Ads

«Ο Turk Stream αποτελεί προτεραιότητα, όσο πιο σύντομα μπορέσουμε να ενταχθούμε τόσο το καλύτερο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ορμπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν στη Βουδαπέστη. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία και τη Σερβία για την κατασκευή του ευρωπαϊκού τμήματος του αγωγού, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας παρακάμπτοντας την Ουκρανία,  υποβαθμίζοντας, έτσι, το ρόλο του Κιέβου στους γενικότερους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Βρυξελλών στον ανταγωνισμό τους με τη Μόσχα.

Οι Ορμπαν και Πούτιν συζήτησαν και τα σχέδια κατασκευής εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Πακς της κεντρικής Ουγγαρίας από τη ρωσική Rosatom, με ρωσικό δανεισμό ύψους 10 δισ. δολαρίων (7% του ουγγρικού ΑΕΠ).

Στο μεταξύ, παραμονές της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου άνοιξε στη Βουδαπέστη γραφείο η ρωσική τράπεζα IIB, που η ουγγρική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «Δούρειο Ιππο του Πούτιν» και «απειλή για την εθνική ασφάλεια», διότι διατυπώνονται υποψίες ότι είναι παράρτημα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, η αμερικανική πρεσβεία στη Βουδαπέστη προειδοποίησε ότι «η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρουσία αυτής της τράπεζας στην Ουγγαρία για να εξασφαλίσει την είσοδο κακόβουλων ρωσικών παραγόντων στον χώρο Σένγκεν».

Ads

Τόσο η ΕΕ όσι και ΝΑΤΟ προβληματίζονται για το διπλωματικό «ειδύλλιο» μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας. Αλλωστε, η Βουδαπέστη φαίνεται πως κάνει ό,τι μπορεί για να δικαιώνει αυτούς τους προβληματισμού. Μόλιες χθες, για παράδειγμα, ανήμερα της επίσκεψης του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, κοινοποιούσε ότι η Βουδαπέστη άσκησε βέτο σε κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, επειδή δεν αναφερόταν ρητά στο κείμενο το ζήτημα της ουγγρικής μειονότητας στα ουκρανικά εδάφη.

Ο Πούτιν, από την άλλη, δεν έχει λόγους να προβληματίζεται. Την Τετάρτη και ενώ ο Ρώσος πρόεδρος βρισκόταν στη Βουδαπέστη, η Δανία άναψε πράσινο φως στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 από τα εδάφη της. Πρόκειται για εξέλιξη που αίρει το τελευταίο εμπόδιο στο οποίο είχε προσκρούσει η κατασκευή του αγωγού, μήκους 1.230 χλμ., που ξεκινά από τη Ρωσία, καταλήγει στη Γερμανία και έχει διχάσει την ΕΕ.

Ο Nord Stream-2 θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του τρέχοντος έτους, με τη λήξη δηλαδή της συμφωνίας για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Η ΕΕ έχει καλέσει τη Μόσχα και το Κίεβο να καταλήξουν σε νέα συμφωνία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, προοπτική που αναλυτές χαρακτηρίζουν μάλλον μακρινή, με δεδομένο την «παγωμένη διένεξη» στην ανατολική Ουκρανία, την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και τις δικαστικές διαμάχες μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Natogaz.