Βασικό ρόλο στο να κριθεί ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και να αποφασιστεί -με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα- η προφυλάκιση του στις φυλακές Τρίπολης, έπαιξε η ιδιαίτερη σκληρότητα που φέρεται να επέδειξε κατά της διάρκεια τέλεσης των πράξεων του. Υπενθυμίζεται πως ο ηθοποιός κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Ads

Συγκεκριμένα, στην απόφαση των δικαστικών αρχών, της 15ης τακτικής ανακρίτριας και του αρμόδιου εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων, βάρυνε το γεγονός ότι στον Πέτρο Φιλιππίδη αποδίδεται μια μακρά περίοδος δράσης του, καθώς η πρώτη πράξη για την οποία κατηγορείται έχει χρόνο τέλεσης το 2008 και η τελευταία το 2014.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο σκηνοθέτης-θιασάρχης φέρεται, εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη-θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε στις πράξεις αυτές σε βάρος των θυμάτων του, δίχως να καμφθεί από την αντίσταση των γυναικών. 

Διαβάστε επίσης: Στις φυλακές Τρίπολης ο Φιλιππίδης: Οι τρεις υποθέσεις που οδήγησαν στη δίωξη και την προφυλάκιση

Ads

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Πέτρο Φιλιππίδη άρχισε πριν από έξι μήνες. Συγκεκριμένα, στις 4 Φεβρουαρίου 2021 τρεις ηθοποιοί, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη κατέθεσαν καταγγελία σε βάρος του, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Η καταγγελία των τριών ηθοποιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη αφορούσε ασελγείς πράξεις, λεκτική βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας επί και εκτός σκηνής και με αυτή ζητείτο η διαγραφή του Πέτρου Φιλιππίδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών όπερ και εγένετο λίγους μήνες μετά.

Οι καταγγελίες των τριών ηθοποιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη μπορεί να μην παρουσίαζαν ποινικό ενδιαφέρον καθώς πλέον είχαν παραγραφεί ωστόσο άνοιξαν το δρόμο προκειμένου να υπάρξουν κι άλλες γυναίκες-θύματα που έσπασαν τον κύκλο της σιωπής και βρήκαν τη δύναμη για να μιλήσουν στις αρμόδιες αρχές.

Ο κύβος είχε ριφθεί. Ο πρώτος φάκελος που έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τον προηγούμενο Φεβρουάριο ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πάσχαλης Τσαρούχας, περιελάμβανε και το όνομα του Πέτρου Φιλιππίδη.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Κώστας Σπυρόπουλος, στο πλαίσιο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που διενήργησε για το ελληνικό #metoo άρχισε να ερευνά και τις καταγγελίες σε βάρος του γνωστού κωμικού ηθοποιού.

Η εισαγγελική έρευνα επικεντρώθηκε σε τρεις καταγγελίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη οι οποίες προέρχονταν από συναδέλφους του και παρουσίαζαν ποινικό ενδιαφέρον διότι αφενός δεν είχαν παραγραφεί και αφετέρου αφορούσαν κακουργηματικές πράξεις. Οι τρεις γυναίκες πέρασαν το «κατώφλι» του εισαγγελέα και κατέθεσαν αναλυτικά όπως στη συνέχεια έκαναν και ενώπιον της 15ης τακτικής ανακρίτριας τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν από τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Η πιο σοβαρή καταγγελία αφορά σε υπόθεση βιασμού. Η αξιόποινη πράξη έχει χρόνο τέλεσης το 2008. Το θύμα φέρεται να δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον ηθοποιό μέσα στο θέατρο ΗΒΗ, όπου είχε πάει για να αναζητήσει δουλειά. Το θέατρο ήταν άδειο. Ο ηθοποιός της επιτέθηκε και τελικά την εξανάγκασε σε πράξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού.

«Άρχισε να μου μιλάει άσχημα και μου έκανε χειρονομίες. Του ξέφυγα, έτρεξα στο διάδρομο. Με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό,τι μου έκανε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της.

Η δεύτερη γυναίκα έχει καταθέσει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον πρωταγωνιστή το 2010 στο καμαρίνι του. Και σε αυτήν την περίπτωση η γυναίκα έχει καταγγείλει πως συναντήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους στο θέατρο, εκείνος αποπειράθηκε να την βιάσει και τελικά μετά από πάλη κατάφερε να του ξεφύγει.

Η τρίτη καταγγέλλουσα έχει υποστηρίξει ότι το 2014, μετά από επαγγελματική συνάντηση, ο ηθοποιός προσφέρθηκε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητό του, την οδήγησε σε ένα απόμερο σημείο και αποπειράθηκε να τη βιάσει.