Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Κυριακής την συμφωνία για το Μακεδονικό, σε μια τελετή που συμβολικά έγινε στη Μεγάλη Πρέσπα. 

Ads

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που «σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών», ενώ μίλησε για ιστορικό βήμα και ραντεβού με την ιστορία. 

«Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος», είπε από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών. «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, που έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, του επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και της Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτριας γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Για μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό, στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.

Ads

«Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα. Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά και Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σ’ αυτές τις δύο χώρες» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Η διαδικασία ήταν μακρά, δυσχερής, αλλά η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία. Και κυρίως, σε μία συμφωνία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί». «Αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα» κατέληξε ο Νίμιτς.

«Είναι μια πάρα πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, μια πάρα πολύ καλή ημέρα για την ΕΕ, την Ευρώπη εν συνόλω και τα Βαλκάνια φυσικά», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η ΕΕ και εμείς οι δύο (σ.σ. η ίδια και ο Επίτροπος Γ. Χαν) είμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας και είμαστε εδώ πρώτα απ’ όλα για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν περήφανους ως Ευρωπαίους» σημείωσε μεταξύ άλλων. 

«Μιλάμε για το τέλος μιας διαδρομής, αλλά και για την αρχή ενός νέου ταξιδιού το οποίο οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Η άφιξη στις Πρέσπες 

Πρώτος έφθασε στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποδέχτηκε τον ομόλογό του της πΓΔΜ, που έφθασε λίγα λεπτά αργότερα με σκάφος από την απέναντι πλευρά μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Όλοι μαζί πήγαν πεζή στην εξέδρα που στήθηκε στο σημείο και στην οποία υπογράφηκε η ιστορική συμφωνία. 

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη και να μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο, για να παρακαθίσουν σε γεύμα.

Η υπογραφή της συμφωνίας σε φωτογραφίες 

image

image

image

image

image

image