Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής σε όσους διαδηλώνουν για την Μακεδονία, σε όσους ανησυχούν και τονίζοντας ότι δεν είναι ακροδεξιοί, ούτε εγκάθετοι από κάποια τοπική οργάνωση της ΝΔ, ούτε νεοναζιστές σαν εκείνους που χθες προσέβαλαν το πολίτευμα και το στράτευμα, είπε ότι «σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία που αύριο θα μονογράψει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς».

Ads

Σημείωσε ότι για να έλθει προς κύρωση στην Βουλή αυτή η συμφωνία, πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία στην FYROM που περιλαμβάνει την διεξαγωγή εκλογών και δημοψηφίσματος, επικύρωση της συμφωνίας από τα 2/3 της Βουλής τους και Συνταγματικές αλλαγές.

«Σύμφωνα με το άρθρο 20 της συμφωνίας αυτής, αυτό που θα μονογραφεί αύριο, δεν έχει καμία ισχύ» είπε ο κ. Καμμένος, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι η συμφωνία δεν θα γίνει δεκτή από την FYROM όπου, όπως είπε, ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις. Τόνισε ότι εάν η συμφωνία έλθει στην Βουλή η θέση των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική και όχι μόνο θα καταψηφίσουν αλλά με οποιοδήποτε τρόπο θα επιχειρήσουν ώστε η Βουλή των Ελλήνων να μην κυρώσει τη συμφωνία.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, «πολλοί θα ήθελαν να φύγουν σήμερα οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση» αναφέροντας στη συνέχεια ότι αν συνέβαινε αυτό, τότε ή θα άνοιγε κύκλος διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που ενδεχομένως να περιελάμβανε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που θα παρέδιδαν το όνομα “Μακεδονία”, ή η χώρα θα οδηγείτο σε εκλογές».

Ads

Στη συνέχεια έθεσε το ρητορικό ερώτημα «αν στις εκλογές κέρδιζε με απόλυτη πλειοψηφία η ΝΔ θα υπέγραφε την συμφωνία;» και στην αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απάντησαν «όχι», αντέτεινε ότι «την απάντηση την έδωσε η κ. Μπακογιάννη».

Ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στον Σταύρο Θεοδωράκη είπε ότι ο επικεφαλής του «Ποταμιού», «στο οποίο έμειναν 4 βουλευτές, ενώ οι ΑΝΕΛ παραμένουν συμπαγείς» ομολόγησε από το βήμα της Βουλής ότι θα ψήφιζε το Σχέδιο Ανάν και χαρακτήρισε το «Ποτάμι», «προϊόν ενός μιντιακού και επιχειρηματικού σωλήνα με τρικυμία εν κρανίω».

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ είπε ότι αυτή περιλαμβάνει το σκέλος των οικονομικών θεμάτων και το σκέλος της συμφωνίας με την FYROM. Ως προς το πρώτο σκέλος είπε ότι «βλέποντας ο κ. Μητσοτάκης πως τελειώνει το μαρτύριο του λαού, ρίχνει πολιτικές ‘μπαλωθιές’», προσθέτοντας για την αντιπολίτευση ότι «μετά την 21η Ιουνίου δεν υπάρχει καμία ελπίδα γι’ αυτούς».

Μιλώντας για το δεύτερο σκέλος ανέφερε ότι το 1993 «σειόταν το ΣΕΦ από την κραυγή ‘Αλήτη-προδότη-Σαμαρά’», προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς είχε αποκαλέσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εφιάλτη». Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά, ο κ. Καμμένος είπε ότι «έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ εξαγορασμένος από συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι η ΝΔ «ακολουθεί πολιτική προσωπικών συμφερόντων» ενώ «τα ηνία της τα κρατά ο Σαμαράς».

Είπε ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στοχεύει τους ΑΝΕΛ» που επιμένουν στην εθνική γραμμή, ενώ «ο Μητσοτάκης παραχωρεί την Μακεδονία». Κατηγόρησε την ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και πολιτικό αμοραλισμό και για «ξεπούλημα της Μακεδονίας» και επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Σαμαρά στις 2/12/1991, της κ. Μπακογιάννη στις 18/2/2008, 26/8/2008, 6/12/2009 και του κ. Δρούτσα το 2010.

«Το θέμα δεν το είχε κλείσει η σημερινή κυβέρνηση, ούτε κάν ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμα ότι η FYROM θα είχε ονομαστεί «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» τον Ιούνιο του 1992, αλλά αυτό δεν συνέβη καθώς έλειπαν 5 έδρες από τον Κίρο Γκιλγκόροφ προκειμένου να γίνει δεκτή η ονομασία από την Βουλή της γειτονικής χώρας.

Εν μέσω αντεγκλήσεων με βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Καμμένος επανέλαβε τη θέση των ΑΝΕΛ όχι μόνο μη ψήφισης της συμφωνίας εάν έλθει στην Βουλή, αλλά και «κάνοντας τα πάντα για να μην περάσει». Και πρόσθεσε ότι «θα φύγω από την κυβέρνηση όταν βγάλουμε την χώρα από το βάραθρο που την ρίξατε εσείς και το ΠΑΣΟΚ».

Εγκάλεσε την ΝΔ για συμπόρευση με τον Α. Σαμαρά και τους ακραίους του ΛΑ.Ο.Σ., σημειώνοντας ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν «δύο γραμμές»: Η μία περιλαμβάνει την πρόταση erga omnes (για την ονομασία της FYROM) και διπλή ονομασία και η άλλη περιλαμβάνει τις απόψεις Σαμαρά ο οποίος, όπως προειδοποίησε την ΚΟ της ΝΔ ο κ. Καμμένος, «θα σας εγκαταλείψει σύντομα. Κυριακή κοντή γιορτή».

«Η Ελλάδα θα βγεί από τα μνημόνια και η διαπλοκή και η διαφθορά θα παταχθεί», κατέληξε στην ομιλία του ο Π. Καμμένος.