Εκτενή αναφορά σε παλιότερες δηλώσεις με τις οποίες ηγετικά στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Κ. Μητσοτάκης, ο Αντ. Σαμαράς, η Ντ. Μπακογιάννη και ο Άδ. Γεωργιάδης αλληλοκατηγορούνταν σχετικά με υποχωρήσεις στην διαπραγμάτευση του Μακεδονικού, έκανε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς.

Ads

Ο Ν. Παππάς εκτίμησε ότι, σε αντίθεση με την διαχείριση που έκαναν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. στο παρελθόν για το Μακεδονικό, η σημερινή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγείται καθώς «δεν βγαίνει η υπόσχεσή σας προς τους οπαδούς σας», δηλαδή η γρήγορη επιστροφή στην εξουσία.

Ο Ν. Παππάς επισήμανε ακόμα στην Ν.Δ. ότι έχει πολιτική αμηχανία, καθώς «το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά σας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης κι όχι με φυσιολογική χρηματοδότηση».

«Φτάσατε ή δεν φτάσατε να προτείνετε το Μακεδονία – Σκόπια; Εξηγήστε στον κόσμο γιατί Γκρούεφσκι και Ιβανόφ κατηγορούν Ζάεφ για εθνική μειοδοσία;» ρώτησε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας θλιβερό φερέφωνο του κ. Σαμαρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Αν σήμερα κυβερνούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον ανέτρεπε αγκαζέ με τον Αντώνη  Σαμάρα, είπε ο Ν. Παππάς.

Όσο για τα συλλαλητήρια, ο Νίκος Παππάς σημείωσε: «Δυο κόμματα καλούν ανοιχτά σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή. Ο Αντιπρόεδρός σας έχει καλέσει ανοιχτά και μην υποκρίνεστε. Στο μεγαλειώδες κίνημα των Αγανακτισμένων υπήρχε και εκεί φασιστικός σπόρος που δεν φύτρωσαν και δεν άνθισαν. Ο φασισμός παντού θα επιδιώκει όπου υπάρχουν λαϊκά ξεσπάσματα. Το θέμα είναι αν θα υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις που θα του ρίξουν νερό για να ανθίσει».

Τέλος, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στο Κίνημα Αλλαγής και στη Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως κορυφαία στελέχη του, όπως και του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, λένε ότι η Συμφωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως και ο κ. Αλιβιζάτος λέει ότι η Συμφωνία καλύπτει το 80% των ελληνικών θέσεων. Προσέθεσε δε πως «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκφράσει πολύ συγκεκριμένη θέση στον ΟΗΕ και μάς ενημέρωσε ο κ. Σαμαράς ότι ήταν προσωπική του θέση. Δεν ήταν προσωπική του θέση, ήταν η πάγια ελληνική θέση». Απευθύνθηκε στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας: «Εσείς πολιτεύεστε εδώ μέσα ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μέσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Κι είχατε εσείς διακυβέρνηση όπου πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών είχαν διαφορετικές θέσεις γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα». Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χαιρετίζουν τη Συμφωνία, αλλά η κ. Γεννηματά είναι αναντίστοιχη.

«Η χώρα βγαίνει στο φως και κάποιοι επιμένουν να μένουν στην ομίχλη. Όλα στο φως λοιπόν και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Παππάς.