«Η απομόνωση της Βόρειας Μακεδονίας θα τελείωνε και η Ελλάδα θα ενισχύετο σε διεθνές επίπεδο: Δύο αριστεροί πρωθυπουργοί βρίσκονται λίγο πριν από την επίλυση μιας παλιά διαφωνίας για το όνομα», γράφει σε άρθρο της η έγκριτη εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit».
«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, μια γενναία απόφαση δύο αποφασισμένων ανδρών – και για την καλύτερη συμφωνία εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για τη συμφωνία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας να τερματίσουν επιτέλους μια πεισματική διαφωνία για το όνομα. Διαβάσατε σωστά: Βόρεια Μακεδονία. Έτσι θα λέγεται, σύμφωνα με τη βούληση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, η χώρα βορείως της Ελλάδας.
Αθήνα και Σκόπια διαφωνούν περισσότερο από το ένα τέταρτο του αιώνα για το όνομα του κράτους που εμφανίστηκε στους χάρτες μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1992. Έλληνες λαϊκιστές -μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- προέτρεψαν τους Έλληνες να επαναστατήσουν όταν τα Σκόπια επέλεξε το όνομα «Μακεδονία», επειδή, κατά την άποψή τους, το όνομα ήταν ήδη δεσμευμένο για τον ελληνικό βορρά. Το νέο κράτος έπρεπε να αποκαλείται στα Ηνωμένα Έθνη ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και δεν του επιτρεπόταν η ένταξη, λόγω του βέτο της Αθήνας, ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, η εθνικιστική κυβέρνηση στα Σκόπια προκάλεσε τους Έλληνες όσο περισσότερο μπορούσε και έδωσε σε δρόμους, γέφυρες και αεροδρόμια της χώρας το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Έξυπνο και διορατικό είναι το deal (των Τσίπρα-Ζάεφ) διότι από δύο αναγκαστικούς γείτονες που δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον θα μπορούσαν να προκύψουν φίλοι, διότι θα βοηθήσει οικονομικά και τις δύο πλευρές και επιπλέον εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας.
Για την Αθήνα, είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγεί από την εικόνα του ταραχοποιού που μπλοκάρει μια μικρή χώρα. Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να χρειαστεί ο ίδιος την αλληλεγγύη των μεγαλύτερων συμμάχων. Οι Έλληνες αισθάνονται κάθε εβδομάδα πώς αλλάζει η στρατηγική κατάσταση στο Αιγαίο. Από τότε που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται τον εθνικισμό για να κινητοποιήσει τους εκλογείς του, οι σχέσεις με την Ελλάδα επιδεινώνονται. Η Τουρκία απαιτεί την έκδοση οκτώ στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Οι Τούρκοι απήγαγαν -για να έχουν διαπραγματευτικό χαρτί- δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Κάθε μέρα τουρκικά μαχητικά υπερίπτανται θορυβωδώς πάνω από ελληνικά τουριστικά νησιά. Στην Ελλάδα, υπάρχουν φόβοι για την κατάληψη μικρότερων νησιών από την Τουρκία. Ήδη το 1996 έγινε ένας “ σχεδόν πόλεμος” στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία καθορίζει τα σύνορα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί εν ανάγκη τη βοήθεια των συμμάχων της.
Για τα Σκόπια, η μετονομασία σε Βόρεια Μακεδονία είναι η διέξοδος από την απομόνωση της μικρής χώρας. Τα Σκόπια θα ήθελαν να ξεκινήσουν την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Η ίδια η ένταξη εξακολουθεί να αποτελεί μακρινό στόχο. Μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει ταχύτερα. Η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας θα γίνει τον Ιούλιο. Σε μια Βόρεια Μακεδονία το ΝΑΤΟ δεν θα έκλεινε την πόρτα.
Μέχρι τότε όμως ο Τσίπρας και ο Ζάεφ πρέπει να πείσουν τα κοινοβούλιά τους και την κοινή γνώμη. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Οι εθνικιστές, οι λαϊκιστές, η Ορθόδοξη Εκκλησία και ίσως η Ρωσία θα είναι εναντίον τους. Γι’ αυτό και χρειάζονται κάθε ενίσχυση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >