Η  Δρ. Βασιλική Τζουβάρα, Λέκτορας & Ερευνήτρια Ψυχικής Υγείας, με ανοιχτή επιστολή της, καλεί την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να αναλάβει πρωτοβουλία και να ηγηθεί προσπάθειας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας στη χώρα.

Ads

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αγαπητή κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Τα τραγικά γεγονότα των ημερών υπογραμμίζουν και αναδεικνύουν, για πολλοστή φορά, ένα αδιαμφισβήτητα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας για την χώρα μας, με κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Μια ακόμα γυναίκα, η Γαρυφαλλιά, θύμα μιας βίαιης και αποτρόπαιης πράξης με μοιραία κατάληξη. Θύμα της πανδημίας έμφυλης βίας.

Ads

Δυστυχώς, είναι μια, εκ των 4.872 γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση για την βία κατά των γυναικών (isotita.gr). Οι αριθμοί πολύ πιθανόν ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, εφόσον μόνο ένα 7-10% των περιστατικών καταγγέλλεται επίσημα. Αποτέλεσμα, η έλλειψη ακριβούς εικόνας για τις πραγματικές διαστάσεις του χρόνιου αυτού προβλήματος, που αναδείχτηκε εντονότερα κατά την διάρκεια της πανδημίας – ας μην γελιόμαστε πως ξαφνικά τώρα δημιουργήθηκε το πρόβλημα, μόνο επειδή αρχίσαμε να το προσέχουμε συνολικά ως κοινωνία. Αξίζει, ίσως, να θυμηθούμε πως κάποια χρόνια πριν σε συναυλιακό χώρο, σύζυγος άσκησε σωματική βία στην γυναίκα του μπροστά στα παιδιά του και χιλιάδες κόσμο.

Η επιστολή αυτή δεν έχει χαρακτήρα “κατηγορώ” προς τα εμπλεκόμενα μέρη, προς την κοινωνία ή το πολιτικό σύστημα, που δυστυχώς ακόμα αδυνατεί να παρέμβει. Αλλά στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των φορέων, του κοινωνικού συνόλου και του πολιτικού γίγνεσθαι.

Τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν ευκαιρίες παρέμβασης σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, ξεκινώντας από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, την εκπαίδευση των ενηλίκων όσο και των ανήλικων στα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, την εκπαίδευση των γονέων στην σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών με γνώμονα τον σεβασμό στον άνθρωπο και την εξάλειψη της πατριαρχίας και της μητριαρχίας, την εκπαίδευση στις μεθόδους διαχείρισης άγχους και ενσυναίσθησης, την εδραίωση ψυχολόγων και συμβούλων Ψυχικής Υγείας στα σχολεία και σε άλλους κρατικούς φορείς, την ίδρυση κρατικών οργανισμών συμβουλευτικού και καταλυτικού χαρακτήρα, την δημιουργία περισσότερων δομών στέγασης και προστασίας θυμάτων/επιζώντων έμφυλης βίας, και την ίδρυση ενός ενιαίου εθνικού κρατικού φορέα που θα συντονίζει και εποπτεύει την καταγραφή, έρευνα, μελέτη και διεξαγωγή προγραμμάτων πρόληψης και μείωσης έμφυλης βίας όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΜΚΟ, κρατικών οργανώσεων κτλ.).

Η υποστήριξη των οικογενειών των επιζώντων έμφυλης βίας και γυναικοκτονίας όσο και των παιδιών των γυναικών – θυμάτων, είναι εξίσου σημαντική. Προγράμματα που παρέχουν τόσο ψυχολογική όσο και νομική υποστήριξη, είναι καίριας σημασίας. Επιστημονικά ευρήματα αποδεικνύουν τη συσχέτιση τραυματικών εμπειριών στην παιδική και εφηβική ηλικία με ένα αυξανόμενο ρίσκο ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή. Προσφέροντας κατάλληλη και ουσιαστική υποστήριξη ελαχιστοποιούμε το ρίσκο ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και βίαιης συμπεριφοράς στο μέλλον και συγχρόνως αποδυναμώνουμε την δημιουργία και τις επιπτώσεις του τραύματος δια μέσου των γενεών μετάδοσης του (transgenerational trauma). Τέλος, προγράμματα τα οποία απευθύνονται στις κοινωνικές ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των δράσεων πρόληψης.

Η έμφυλη βία είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, μια πανδημία με επιπτώσεις κοινωνικές, νομικές, οικονομικές και πολιτικές, και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Με έρευνα, επιστημονική κατάρτιση, προγραμματισμό και δράση.

Κυρία Πρόεδρε, ας μην αρκεστούμε, σας παρακαλώ, σε ακόμα μια ευχή “να είναι αυτή η τελευταία γυναίκα θύμα”, αλλά να κάνουμε βήματα ώστε η ευχή να αποτελεί πραγματικότητα στο μέλλον. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στην ενημέρωση και πρόληψη μέσω στοχευμένων δράσεων. Σας προσκαλώ να ηγηθείτε αυτής της προσπάθειας ώστε να σωθούν άνθρωποι – άνθρωποι που είναι κόρες μας, αδερφές μας, γυναίκες μας, μανάδες μας, φίλες μας, σύντροφοι μας, εμείς οι ίδιες- γιατί είμαστε όλες σημαντικές… γιατί δεν περισσεύει καμία.

Με εκτίμηση,
Δρ. Βασιλική Τζουβάρα
Λέκτορας & Ερευνήτρια Ψυχικής Υγείας
Ερευνητικό πεδίο: Ψυχολογικό τραύμα, Μετα-τραυματικό σοκ (PTSD), Δυσμενείς Εμπειρίες της Παιδικής Ηλικίας (ACES) και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των ψυχικών ασθενειών».