Oι τέσσερις πρώτες υπογραφές στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ είναι εκείνες των Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη – ήτοι, του νυν αρχηγού, δύο πρώην πρωθυπουργών και του πρώην προέδρου του κόμματος. Το μήνυμα ενότητας που επιχειρείται να σταλεί είναι εμφανές και θα ήταν επίσης και ισχυρό, εάν δεν προσέκρουε στα υπόγεια, αλλά βαθιά ρήγματα που αφυπνίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση η συμφωνία για το Μακεδονικό.
Τα ρήγματα αυτά δεν έχουν να κάνουν τόσο με την επιλογή της «μη λύσης» και της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες, άλλωστε, αναφέρουν πως η πρόταση μομφής είχε σχεδιαστεί από καιρό, επ’ αυτής ήταν ενήμερος – και σύμφωνος – και ο Κώστας Καραμανλής, ενώ την είχε προαναγγείλει δημόσια, από τις αρχές Ιουνίου, και ο ακραιφνής καραμανλικός Νικήτας Κακλαμάνης. Και από το ίδιο το περιβάλλον Καραμανλή διαρρέεται σταθερά το τελευταίο διάστημα πως άλλα ήταν τα διεθνή και γεωπολιτικά δεδομένα το 2008 και του Βουκουρεστίου – όταν και χαράχθηκε η εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας και του erga omnes – και άλλα σήμερα.
Το γεγονός όμως που πυροδοτεί τις εσωκομματικές δονήσεις είναι η πλήρης προσχώρηση Μητσοτάκη στην ακραία γραμμή Σαμαρά, η υιοθέτηση της ατζέντας ‘Αδωνι – Βορίδη, και η στοχοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Όλα αυτά φέρνουν ξανά σε σημείο βρασμού τις ήδη, εύθραυστες, ισορροπίες στο τρίγωνο «μητσοτακικών», «καραμανλικών» και «σαμαρικών».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κώστας Καραμανλής έβαλε μεν, δεύτερη, την υπογραφή του στην πρόταση μομφής, αλλά ήταν απών από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή. Δεν είναι επίσης τυχαία η πολιτική αφωνία της Ντόρας Μπακογιάννη από τη στιγμή που κηρύχθηκε ο γαλάζιος «ανένδοτος», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δυσαρέσκεια Παυλόπουλου για την πίεση που δέχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επίθεση εναντίον του από τον Αντώνη Σαμαρά έχει μεταφερθεί εντόνως στο καραμανλικό «στρατηγείο».
Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως εξίσου έντονη είναι η δυσαρέσκεια καραμανλικών βουλευτών για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος όχι μόνον δεν απέτρεψε αλλά συνέβαλε στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πολιτική αντιπαράθεση. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει για να μην υπογραφεί η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ εάν προηγουμένως δεν περάσει από τη Βουλή, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς καταλόγισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ανιστόρητη σύμπλευση με τον Τσίπρα», καλώντας τον ουσιαστικά να προκαλέσει πολιτειακή κρίση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, παρ’ ότι προκλήθηκε ανοιχτά από το Μαξίμου, δεν σχολίασε και δεν πήρε θέση για τη στάση Σαμαρά. Και στο καραμανλικό μπλοκ της ΝΔ αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως δεν το έκανε όχι λόγω «ομηρίας» από το σύστημα Σαμαρά αλλά από προσωπική πολιτική επιλογή. Οι ίδιοι θυμίζουν πως στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Σκάι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που στην προεδρική εκλογή του 2015 δεν ψήφισε Παυλόπουλο, αρνήθηκε να πει εάν θα στηρίξει ή όχι την επανεκλογή του νυν Προέδρου το 2020. Και θεωρούν ότι υπάρχει συντονισμένο σχέδιο Μητσοτάκη – Σαμαρά για την αποδόμηση Παυλόπουλου, την ταύτισή του με τον Αλέξη Τσίπρα και, εν τέλει, την μη στήριξη της επανεκλογής του από την ΝΔ με «άλλοθι» την στάση του στο Μακεδονικό.
Οι εκτιμήσεις αυτές, μάλιστα, δεν είναι ασύνδετες και με τα σενάρια του τελευταίου διαστήματος που φέρουν ένα τμήμα του πολιτικο-επιχειρηματικού συστήματος, που περιλαμβάνει και τον Αντώνη σαμαρά, να προωθεί παρασκηνιακά υποψηφιότητα Λουκά Παπαδήμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >