Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορεί να έχουν γίνει θετικά βήματα όμως τα αρνητικά σημεία είναι σημαντικά. Παρατήρησε ότι αποτελεί ένα βήμα αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση, ενώ περιέχει αρνητικά σημεία που απομακρύνουν από τη προοπτική μιας βιώσιμης λύσης.

Ads

Όπως είπε η Φώφη Γεννηματά, θα μπορούσε η συμφωνία να γίνει δεκτή αν τα συμφωνηθέντα για τη γλώσσα και την εθνότητα προσδιορίζονται από το νέο όνομα που συμφωνήθηκε, το Σεβέρνα Μακεντόνια, και οι επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να σταλούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών στα Σκόπια για να μην υπάρξουν εμπλοκές εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στη ΝΔ, που χειροκρότησε με πάθος την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, όπως είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, την επέκρινε πως έχει ιστορική ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος, ενώ τα τελευταίο καιρό έχει κάνει μεγάλη οπισθοχώρηση και διαφοροποιήσεις από τη εθνική γραμμή.

Σκληρή ήταν και η κριτική της Φώφης Γεννηματά για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πως οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για το 3ο Μνημόνιο συνιστούν βαριά κληρονομιά για τους πολίτες. 

Ads

«Το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ», είπε και τόνισε ότι με την αποδοχή 25 δισ. ευρώ από το Υπερ-ταμείο ως εγγύηση για τα δάνεια του ΕΣΜ εξασφαλίζονται οι δανειστές. «Αυτό που αρνηθήκαμε να κάνουμε εμείς, ενάντια στις πιέσεις της τρόικας και του κ. Σόιμπλε, το δίνετε εσείς τώρα. Είναι πράξη υποτέλειας, ντροπής και προσβάλλει τον λαό», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: Δύο αλλαγές ζητά η Γεννηματά για τη συμφωνία στο Μακεδονικό

Ακόμη σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη διάταξη για την υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου επιχειρεί να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της μέχρι τις εκλογές.

Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε και στη ΝΔ λέγοντας ότι, όταν το Κίνημα Αλλαγής προειδοποίησε για την πολιτική της κυβέρνησης ζητώντας εκλογές «τώρα», ήταν παρατηρητής παραπέμποντας στο φθινόπωρο. «Είπατε “συνεχίστε να καταστρέφετε τη χώρα κι εμείς θα έρθουμε μετά. Δηλαδή η πολιτική του “ώριμου φρούτου”». 

Επιπλέον ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει για τη περίοδο 2004 – 2009 και τις ευθύνες της παράταξής του για τη δημοσιονομική εκτροπή. «Ρωτήστε και τον κ. Αλογοσκούφη που είχε το θάρρος έστω και καθυστερημένα να το παραδεχθεί», είπε.