Σ’ ένα θερμό τριήμερο στην Βουλή και στο μέτωπο της ολοκληρωτικής, έως και διχαστικής, σύγκρουσης που επέλεξε η Νέα Δημοκρατία θα παιχτεί η επόμενη πράξη του Μακεδονικού μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.
Η επιλογή της «μη λύσης» από τη ΝΔ επιβεβαιώθηκε χθες, και δη σε σχεδόν σε απόλυτη ταύτιση, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά: Ο πρώτος έθεσε ζήτημα «μη νομιμοποίησης» της κυβέρνησης και ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει προς αποτροπή της υπογραφής της συμφωνίας. Ο δεύτερος δεν τήρησε καν τα θεσμικά όρια και προσχήματα, κατήγγειλε τον Προκόπη Παυλόπουλο για «ανιστόρητη σύμπλευση με τον Τσίπρα», κι έδωσε το σύνθημα πολεμικής πολιτικής αναμέτρησης.
Η πρόταση μομφής
Κατόπιν τούτων, και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πλέον προσχωρήσει πλήρως στον ακραίο άξονα Σαμαρά – Γεωργιάδη, το επόμενο βήμα θα είναι, πλην θεαματικής ανατροπής, η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η πρόταση θα κατατεθεί πιθανότατα αύριο, γεγονός που σημαίνει ότι θα ματαιωθεί η ειδική συνεδρίαση – ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία, η οποία έχει προγραμματιστεί στις 10 το πρωί της Παρασκευής. Και τούτο διότι, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, από τη στιγμή που κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας, παύει κάθε άλλη κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
Η πρόβλεψη αυτή ήταν που οδήγησε τη ΝΔ και στην απόφαση να μην καταθέσει την πρόταση σήμερα, καθώς το απόγευμα ψηφίζεται από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Ενδεχόμενη μετάθεση της ψηφοφορίας θα σήμαινε και ανατροπή του σχεδιασμού για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας – δηλαδή, μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος, την οποία σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να χρεωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ως προς την ουσία του πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, η στόχευση της πρότασης μομφής είναι διπλή: Αφ’ ενός να καταδειχθεί η «μη νομιμοποίηση» της κυβέρνησης αφού ο ένας εκ των δύο εταίρων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό και αφ΄ετέρου να αναδειχθεί ο «υποκριτικός πατριωτισμός», όπως χαρακτηρίζεται, του Πάνου Καμμένου. «Εάν ο Καμμένος λέει ότι καταψηφίζει τη συμφωνία και υπερψηφίζει την κυβέρνηση, απλώς διευκολύνει τον Τσίπρα να υπογράψει», λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη, με το βλέμμα εμφανώς στραμμένο προς το εκλογικό σώμα της Μακεδονίας.
Η απάντηση του Τσίπρα
Στο Μαξίμου η πρόταση μομφής είναι μάλλον προεξοφλημένη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να την καταθέσει, ενώ απέκρουσε και τα σενάρια μετατροπής της σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από μια «μεγάλη πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία» στη Βουλή.
Σ’ αυτή την πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε σαφώς ότι περιλαμβάνει και τον χώρο της κεντροαριστεράς στον οποίο, όπως είπε, «θα δημιουργηθούν σιγά-σιγά πολιτικές συναινέσεις».
Διχασμένο το Κίνημα Αλλαγής
Και εκεί, ωστόσο, το τοπίο παραμένει άκρως ρευστό, με το Κίνημα Αλλαγής να εμφανίζεται βαθιά διχασμένο. Οι διαφορετικές θέσεις για το Μακεδονικό επιβεβαιώθηκαν χθες και σε επίπεδο κορυφής, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που ξεκίνησε στις οκτώ το βράδυ και ολοκληρώθηκε, χωρίς κοινή θέση, μετά τα μεσάνυχτα. Η Φώφη Γεννηματά φέρεται να εμφανίστηκε αρνητική ως προς το κείμενο της συμφωνίας επικαλούμενη κυρίως το ζήτημα της «μακεδονικής» ιθαγένειας και γλώσσας , ενώ αντιθέτως οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καμίνης τάχθηκαν υπέρ.
Η συνέχεια, εκ των πραγμάτων, διαγράφεται δύσκολη τόσο εντός Κινήματος όσο και στη Βουλή, ενώ ενδεικτική του κλίματος είναι και η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι «στο Κίνημα Αλλαγής πασχίζουμε να μην διασπαστούμε».
Η συνάντηση των Πρεσπών
Το σκληρό πολιτικό πόκερ κρατά ακόμη ρευστό και τον χρόνο υπογραφής της συμφωνίας. ‘Εως χθες το βράδυ παρέμενε ανοιχτός ο σχεδιασμός για την τελετή υπογραφής στις Πρέσπες την Κυριακή, παρουσία του ειδικού διμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι και του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Όλα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τον χρόνο κατάθεσης της πρότασης μομφής της ΝΔ, με δύο εναλλακτικές: Είτε την άμεση έναρξη της συζήτησης με ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής, είτε τη χρήση της διήμερης προθεσμίας που δίνει ο κανονισμός της Βουλής έτσι ώστε να αρχίσει η συζήτηση την Κυριακή και αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση των Πρεσπών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >