Θετική έκβαση είχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για μια νέα συμφωνία για το Brexit. Η συμφωνία αυτή, υπερψηφίστηκε από τους ηγέτες των 27 κράτων – μελών της ΕΕ στη συνεδρίαση που έγινε σήμερα για το ζήτημα. 

Ads

Η συμφωνία αυτή επετεύχθη μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από τη μία πλευρά και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν από την άλλη. Στη συμφωνία για το Brexit, οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως κατέληξαν σε αμοιβαία επωφελή και δίκαιη συμφωνία τόσο για τις πολιτικές προεκτάσεις της αποχώρησης της Βρετανίας, όσο όμως και για το ακανθώδες ζήτημα της Ιρλανδίας και των «σκληρών συνόρων» με την Βόρεια Ιρλανδία.

Από την άλλη, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει μπροστά ένα σοβαρό «σκόπελο», αφού θα πρέπει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή, κατί που μόνο βέβαιο δε θεωρείται, με δεδομένο πως το συγκυβερνών βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP εκφράζει την αντίθεσή του με τη συμφωνία. 

«Έχουμε μια εξαιρετική νέα συμφωνία που μας δίνει πίσω τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε με άλλες προτεραιότητες που στοιχίζουν στη ζωή μας, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την εγκληματικότητα και το περιβάλλον» έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ads

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Εκεί που υπάρχει θέληση, υπάρχει και συμφωνία – έχουμε μία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία συμφωνία για την ΕΕ και τη Μεγάλης Βρετανίας και είναι μια απόδειξη στην δέσμευσή να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στη Σύνοδο Κορυφής να δεχτεί την συμφωνία».

Στην επιστολή που παραθέτει στο tweet του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία και υπογράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν και αποστέλλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρεται: «Οι διαπραγματευτές έφτασαν σε συμφωνία στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας και την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη της 17ης Οκτωβρίου 2019. Και οι δύο υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε επίσης την θετική του κρίση για αυτά τα έγγραφα σε εμένα σήμερα».

«Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης αποδείχτηκε δύσκολη στη Βρετανία. Προκειμένου να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι συζητήσεις επανεκκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου» γράφει ο Γιούνκερ στην αρχή της επιστολής.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, ταυτόχρονα όμως θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Κατά συνέπεια, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Συγκεκριμένα, τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Δεν θα δεχτεί νέα αναβολή ο Τζόνσον»

Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής κυβέρνησης, ο Μπόρις Τζόνσον, θα ζητήσει από τους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποκλείσουν μια νέα αναβολή του Brexit και δεν θα την αποδεχθεί, αν του προταθεί. Ευελπιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιέσει τους Βρετανούς βουλευτές να προτιμήσουν την έξοδο με αυτή τη συμφωνία από το να διακινδυνεύσουν μια έξοδο χωρίς συμφωνία. 

Απορρίπτουν οι Εργατικοί – Αντίθετο το συγκυβερνών DUP

Ήδη, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) απορρίπτουν την νέα συμφωνία για το Brexit. 

«Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία», δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας. «Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», κατέληξε ο ηγέτης των Εργατικών.

Από τη μεριά του, το προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), σύμμαχος των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι είναι αντίθετο με την συμφωνία, την δεύτερη συμφωνία για το Brexit.

Σημειώνεται πως η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρεια Ιρλανδίας θα ζητηθεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.

Αντίθετοι δηλώνουν και οι φιλοευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. «Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε η αρχηγός του κόμματος, Τζο Σουίνσον.  

Έγκριση από τους «27»

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα την συμφωνία για το Brexit, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά το πέρας της συνεδρίασης για το εν λόγω ζήτημα.

Ο Ντ. Τουσκ σημείωσε πως αυτή η συμφωνία κατέστη τελικά δυνατή, κυρίως γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχτηκε τους τελωνειακούς ελέγχους στο «σημείο εισόδου», κάτι που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει την ενιαία αγορά.

«Επιτρέπει επίσης να αποφευχθεί το χάος και η συγκρουσιακή ατμόσφαιρα μεταξύ της Ε.Ε. και του Ην. Βασιλείου», επισήμανε, λέγοντας ότι τώρα «περιμένουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Βρετανικό κοινοβούλιο […] Η μπάλα βρίσκεται στο βρετανικό γήπεδο» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να εγκρίνει περαιτέρω παράταση, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι η Ε.Ε. είναι προετοιμασμένη για την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν το τέλος του μήνα, αλλά σε περίπτωση που κατατεθεί σχετικό αίτημα και απορριφθεί, «θα συμβουλευτεί τα κράτη-μέλη» εκ νέου.

«Προσωπικά νιώθω θλίψη. Στην καρδιά μου θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής. Ελπίζω μια μέρα να επιστρέψει το Ην. Βασίλειο. Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή», κατέληξε ο Ντ. Τουσκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι «κάτι παραπάνω από ένα νομικό κείμενο», υπογραμμίζοντας ότι προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές αλλά και την ειρήνη στη νήσο της Ιρλανδίας.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε επίσης ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι διαφορετική από τη συμφωνία που είχε κάνει η Ε.Ε. με την πρώην πρωθυπουργό του Η. Βασιλείου, Τερέζα Μέι, καθώς δεν περιλαμβάνει τη λύση του backstop. «Το backstop δεν ήταν ο σκοπός να χρησιμοποιηθεί, ενώ η καινούργια λύση πιθανότατα θα τεθεί σε λειτουργία μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει το λιγότερο μέχρι το τέλος του 2020, με δυνατότητα παράτασης μέχρι το τέλος του 2022», δήλωσε ο Λ. Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι με αυτήν τη λύση θα γίνονται οι έλεγχοι στα λιμάνια και έτσι δεν θα υπάρχουν δασμοί και έλεγχοι στα χερσαία σύνορα. Επιπλέον, ευχαρίστησε την ΕΕ για την αλληλεγγύη που έδειξε στην Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό, αποτελεί απόδειξη των επιτευγμάτων που μπορεί να πετύχει η Ε.Ε. όταν παραμένει ενωμένη.

Τέλος, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε πως η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και μετά θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική συνεργασία.