Στην πράξη ακυρώνει η κυβέρνηση τις εξαγγελίες της για μειώσεις φόρων με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ειρήρθω εν παρόδω έχει  να αντιμετωπίσει και τις ενστάσεις κι από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ads

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα έχει να κάνει με τον ΕΝΦΙΑ, αφού στο κονδύλι των εσόδων του προϋπολογισμού για το 2020 τα έσοδα από τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, αν φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 2,740 δισ. ευρώ (ακόμη τρέχει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ), παρά τη μείωση 22%, αναμένεται ότι θα είναι λιγότερα μόλις κατά 32 εκατ. ευρώ. Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι η μεσοσταθμική ελάφρυνση για κάθε φορολογούμενο θα είναι της τάξεως των οκτώ ευρώ.

Ακόμη χειρότερα, είναι τα πράγματα αναφορικά με τον φόρο εισοδήματος, καθώς με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού πάντα, την επόμενη χρονιά προβλέπεται αύξηση στα έσοδα του κράτους από τη συγκεκριμένη πηγή κατά 488 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο -μπροστά στο δημοσιονομικό κενό που έχει ενώπιόν της- ετοιμάζεται να πάρει πίσω κάποιες από τις προαναγγελθείσες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους, όπως η απαλλαγή των μεταβιβάσεων ακινήτων από ΦΠΑ, κάτι όμως που προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τυχόν «ακύρωσή» της από την κυβέρνηση επισύρει ποινές για τη χώρα. Επιπλέον, αυξημένοι είναι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης τουλάχιστον κατά 51 εκατ. ευρώ, ενώ κρυφές αυξήσεις αναμένονται επίσης από την επόμενη χρονιά και στα τέλη κυκλοφορίας, αφού και αυτό το κονδύλι υπάγεται στην κατηγορία «λοιποί τρέχοντες» όπου οι φόροι είναι τσιμπημένοι κατά 22 εκατ. ευρώ.

Ads

Την ίδια στιγμή, παρακινδυνευμένες είναι κάποιες από της από τις βασικές προβλέψεις του προσχεδίου που συνέταξε το οικονομικό επιτελείο, όπως αυτή που κάνει λόγο για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% το 2020 από 1,1% το 2019. Οχι μόνο λόγω της δέσμευσης για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπονται για τον επόμενο χρόνο αλλά και εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων που καραδοκούν πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020 ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ.

Αυξημένου ρίσκου είναι οι προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού για αύξηση μισθών 3,5% το 2020 και μείωση της ανεργίας κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες, στο 16,2% από 18,2% που προέβλεπε το προσχέδιο προϋπολογισμού για φέτος, μετά τις αλλαγές που έρχονται στην εργατική νομοθεσία όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και τον περιορισμένο ρόλο του ΣΕΠΕ στον έλεγχο.

Τέλος, οι εισπράξεις 54 δισ. ευρώ που προσδοκούν για το 2020 δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συγκεντρωθούν στα ταμεία λόγω της αστάθειας των εσόδων από τον ΦΠΑ, ο οποίος είναι ο μεγάλος παράγοντας αβεβαιότητας του προϋπολογισμού.

Στο φετινό οκτάμηνο υπήρξε σημαντική αύξηση στις εισπράξεις ΦΠΑ (653 εκατ. ευρώ), όμως σε αυτές περιλαμβάνεται ΦΠΑ ύψους 271,6 εκατ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Την ίδια στιγμή τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και τα παράγωγα αυτών πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο (μείωση κατά 58 εκατ. ευρώ ή 4,2%).

Σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να τις κρατήσει παγωμένες στα φετινά επίπεδα, δηλαδή στα 57,7 δισ. ευρώ.