Μπορεί ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα σε ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις είναι χαμηλός, σε σύγκριση με το σύνολο των θανάτων από τροχαία συμβάντα και να αντιπροσωπεύει ποσοστιαία μόλις το 1% στην Ε.Ε. ωστόσο ο ίδιος αριθμός αντιστοιχεί περίπου στο 28% των θανάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σιδηροδρομικός τομέας, μαζί με άλλους εταίρους, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό εδώ και χρόνια, ποικιλοτρόπως.
 
Προσέξτε λοιπόν:

Ads
  • Υπάρχουν περίπου 600.000 ισόπεδες διαβάσεις τρένων στον κόσμο (213.000 στις ΗΠΑ, περίπου 37.000 στον Καναδά και 114.580 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ από το 2014).
  • Στην Ευρώπη, τα τροχαία δυστυχήματα στις ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν το 26% όλων των σημαντικών σιδηροδρομικών ατυχημάτων.
  • Το 2015 σημειώθηκαν 469 συγκρούσεις σε ισόπεδες διαβάσεις, με 296 θανάτους (συμπεριλαμβανομένων οκτώ θανάτων από σιδηροδρομικές μεταφορές) και 264 σοβαρούς τραυματισμούς (στοιχεία ERA Safety interim report 2017).

Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις προκαλούνται κυρίως από λανθασμένη ενέργεια ή κακή εκτίμηση των συνθηκών διέλευσης από οδηγούς και πεζούς. Γιατί οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις συνιστούν έναν ασφαλή τρόπο για οδηγούς, πεζούς και δικυκλιστές να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Όταν οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηροδρόμου.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκρούσεων στις ισόπεδες διαβάσεις προκαλούνται από οδηγούς που δεν τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, είτε εκούσια, είτε ακούσια. Τα οδηγικά λάθη ενδέχεται να προκύψουν από κόπωση, άγχος, χρήση φαρμακευτικής αγωγής ή άλλων ουσιών ή απλά από υπερβολική ταχύτητα – αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα να προκληθούν από την ακατάλληλη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.
 
Στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD), που για το 2018 ορίστηκε η 7η Ιουνίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεργάζονται για μία ακόμα χρονιά, υλοποιώντας για την Ελλάδα τη φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων με κεντρικό σύνθημα: «Μην τα βάζεις με το τρένο!»
 
Η Εκστρατεία της ILCAD εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετική κοινωνική ομάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλους μας η λανθασμένη ή και η απερίσκεπτη διέλευση των σιδηροδρομικών διαβάσεων. Για το 2018, τα μηνύματα της καμπάνιας επικεντρώνονται στους «νεαρούς χρήστες των ισόπεδων διαβάσεων», οι οποίοι έχουν πιο επικίνδυνη συμπεριφορά και στους δρόμους και στις ισόπεδες διαβάσεις τρένου.

  • Πάνω από 40 χώρες είναι μέλη της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις: δείτε τη λίστα ΕΔΩ
  • Η Διεθνής Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) είναι συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος Safer –LC (Safer level crossing by intergrating and optimizing road-rail infrastructure management and design)

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα τροχαία δυστυχήματα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου για τους εφήβους παγκοσμίως: Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η κυρίαρχη αιτία θανάτου μεταξύ ατόμων ηλικίας 15 έως 29.

  • Το 48% των ανθρώπων που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε τροχαίο, παγκοσμίως, είναι ηλικίας 15 έως 44 ετών.
  • Τα τροχαία συμβάντα ευθύνονται για κάθε έναν από τους δέκα θανάτους εφήβων.
  • Το 73% των θανάτων από τροχαία συμβάντα αφορούν νέους άντρες κάτω των 25 ετών, οι οποίοι είναι 3 φορές πιο πιθανό να σκοτωθούν σε τροχαίο συμβάν απ’ ότι οι νέες γυναίκες. Τα περισσότερα θανάσιμα δυστυχήματα περιλαμβάνουν άντρες ηλικίας 10 έως 19 ετών.
  • Οι περισσότεροι νέοι που σκοτώνονται σε τροχαία είναι πεζοί, δικυκλιστές και οδηγοί μηχανών.
  • Από τους 115.302 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα (έκθεση Π.Ο.Υ. -2015), το μεγαλύτερο μερίδιο το έχουν οι άνδρες ηλικίες 15-19 ετών, κυρίως από φτωχότερες χώρες τις Ευρώπης, από την Αμερική και την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Παρά τη μείωσή τους, τα τροχαία δυστυχήματα εξακολουθούν να είναι η κύρια αιτία εφηβικής θνησιμότητας σε χώρες με υψηλό εισόδημα.
  • Τα τροχαία ατυχήματα έχουν σαφή αντίκτυπο και στην οικονομία. Το κόστος τους υπολογίζεται ότι ισούται με το 3% του Α.Ε.Π. των περισσότερων χωρών.

 
 

Ads