Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε συριακά μεθοριακά χωριά ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις που προωθούνται και τους στρατιώτες των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Ήδη δεκάδες είναι τα θύματα και χιλιάδες οι εκτοπισμένοι, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέα γενοκτονία κατά των Κούρδων.

Ads

Περιοχές που γειτονεύουν με την Τουρκία, ιδίως οι ζώνες Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, σφυροκοπήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό. Η αεροπορία και το πυροβολικό «έπληξαν μέχρι στιγμής 181 στόχους», θέσεις «της τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τα μεσάνυχτα, αναφερόμενο στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, η κύρια συνιστώσα των οποίων είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Από την πλευρά τους, οι SDF ανέφεραν χθες πως «απώθησαν» την τουρκική επίθεση, στόχος της οποίας είναι να απομακρυνθούν οι YPG από τις παραμεθόριες περιοχές, που ελέγχουν de facto.

Διαβάστε επίσης

Οι τουρκικές δυνάμεις κυρίευσαν 11 χωριά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε λόγο για συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.

Ads

«Μία από τις φυλακές στην οποία κρατούνται μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των SDF σφυροκοπήθηκε χθες από μαχητικά αεριωθούμενα της Τουρκίας και είναι πιθανόν μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται αιχμάλωτοι, να έχουν δραπετεύσει, εξήγησε η Ιλχάμ Άχμεντ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων.

image

Τουλάχιστον 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων καθώς και 10 άμαχοι σκοτώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα και τις βολές του τουρκικού πυροβολικού, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Ο τουρκικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» 49 Κούρδους μαχητές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της επιχείρησης σε 277.

image

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έξι Τούρκοι άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος από τη Συρία, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν κούρδοι αντάρτες έπληξαν με ρουκέτες παραμεθόριες πόλεις όπως η Ακτσάκαλε. Παράλληλα η Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας – πρώτος – τούρκος στρατιωτικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών με την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) στη Συρία.

Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Όλες οι πλευρές συμφωνούν πως κατά την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών ήδη έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 60.000 άμαχοι που σπεύδουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Προς το παρόν, αυτοί οι πρόσφυγες δεν εισέρχονται στην Τουρκία, όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές πηγές.

Σύμφωνα με τον Mustafa Bali, εκπρόσωπο Τύπου του SDF, οι άμαχοι κινούνταν προς την πόλη Tal Abyad.

image

Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα θα στείλει την Ευρώπη τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν κατοχή την τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη Συρία.

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επίσης έρευνες σε βάρος 78 προσώπων, τα οποία επέκριναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την τουρκική επίθεση, ενώ σήμερα άρχισαν και έρευνες σε βάρος ηγετών της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης (HDP), μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

image

image

image

Καμία απόφαση στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρίας, αλλά τα κράτη μέλη του δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα. Οι προσδοκίες να υπάρξει διεθνής παρέμβαση ήταν ούτως ή άλλως λιγοστές πριν από τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη: το ΣΑ του ΟΗΕ παραμένει βαθιά διχασμένο επί χρόνια όσον αφορά τη Συρία κι ευρύτερα τη Μέση Ανατολή.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΣΑ εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές. Ο Γιούργκεν Σουλτς, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση καταδίκασε την τουρκική εισβολή «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, τα κράτη μέλη του ΣΑ συζήτησαν χθες επί σχεδίου απόφασης το οποίο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, σύμφωνα με πολλές πηγές. Το κείμενο διανεμήθηκε μετά την διαπίστωση της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη να υιοθετήσουν το σχέδιο ανακοίνωσης του ΣΑ που θα εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» και θα καλούσε την Άγκυρα να «σταματήσει» την επιχείρηση.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία περιορίστηκαν απλώς να δώσουν την διακήρυξή τους στη δημοσιότητα από κοινού, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν από την πλευρά τους δημόσια τη διαβεβαίωση πως η Ουάσινγκτον «δεν υποστηρίζει επ’ ουδενί» την τουρκική επιχείρηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης. Μετά τη συνεδρίαση, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά γι’ αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του ΗΒ.

Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσινγκτον χθες συμπεριλαμβάνει την φράση πως το ΣΑ εκφράζει «βαθιά ανησυχία» αλλά απέχει από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, προτρέπει την Άγκυρα να περάσει στους διπλωματικούς διαύλους «μάλλον, παρά στα στρατιωτικά μέσα», για να επιτύχει τους στόχους της, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές. Ακόμη, απαιτεί την προστασία των αμάχων και τονίζει ότι ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός σύρων προσφύγων πρέπει να γίνει σε οικειοθελή βάση.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ προειδοποίησε μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αμάχων. Δεν εξήγησε ποιες θα είναι αυτές.

Έπειτα από μια συζήτηση των 15 κρατών μελών σε τεχνικό επίπεδο, η Ρωσία αιτήθηκε να της επιτραπεί να ζητήσει οδηγίες από τη Μόσχα και αποφασίστηκε να δοθεί σε όλες τις χώρες η δυνατότητα να κάνουν σχόλια ως σήμερα Παρασκευή στις 17:00 [ώρα Ελλάδας]. Κατόπιν το κείμενο είτε θα εγκαταλειφθεί, ή θα αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησής του, όπως εξήγησαν διπλωμάτες.

Χθες Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις γι’ αυτό, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.