Κοινός τόπος είναι πλέον για τους επιστήμονες ότι βρισκόμαστε ήδη στην εκρηκτική εκκίνηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ενώ όλοι συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι τα ημερρήσια κρούσματα θα σκαρφαλώσουν μέχρι το τέλος το μήνα πάνω από 2.500, φτάνοντας ακόμη και 3.500 τον Αύγουστο.
Σαρηγιάννης: Πάμε για πάνω από 3.000 κρούσματα
Τις παραπάνω βεβαιότητες εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης το βράδυ της Τρίτης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση περισσότερων των 1.700 νέων κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ.
«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.
Ο καθηγητής στάθηκε στη χαλάρωση των μέτρων αλλά και στην αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.
«Αυτό που ζούμε, το πέρασμα από τη χαλάρωση των μέτρων στη διάδοση της “Δέλτα” είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και την κακή εφαρμογή των υπολειπόμενων μέτρων», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο ίδιος εκτίμησε πως τα ημερήσια κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2.600 – «ίσως και λίγο παραπάνω» – σε ημερήσια βάση, έως το τέλος του μήνα. «Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα» τόνισε, ενώ υπογράμμισε πως το βασικότερο μέτρο για τον περιορισμό της αύξησης αυτής είναι ο ταχύς εμβολιασμός των πολιτών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που ενδεχομένως φέρνει η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστήριξε πως «προτού μιλήσουμε για lockdown, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιοματική επιτήρηση της διασποράς στις περιοχές που έχουν αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη. Ώστε να παρακολουθούμε πολύ στενά το τι συμβαίνει και να γίνουν τα lockdown πριν αναπτυχθεί η διασπορά, όταν ακόμα η τάση θα είναι θετική».
Τάση ανόδου της επιδημίας καταγράφεται, πλην της Κρήτης, σε Ιωάννινα και Μαγνησία, κατά τον ίδιο.
Ο καθηγητής σημείωσε, εξάλλου, πως θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς έχει δημιουργηθεί σύγχυση για το μέτρο, ενώ το ινδικό στέλεχος μπορεί να περιοριστεί χάρη στις μάσκες, καθώς και με τα άλλα μέσα προστασίας (αποστάσεις κλπ.) που είναι γνωστά.
Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως μεταξύ των τελευταίων ημερών του Ιουλίου και των αρχών Αυγούστου κάτι παραπάνω από το 50% των κρουσμάτων θα οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα, οπότε και θα έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας.
Τζανάκης: «Προεξοφλημένα τα 3.000 κρούσματα»
«Προεξοφλημένο» χαρακτήρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης το «να μπούμε στον Αύγουστο με 3.000 κρούσματα κορονοϊού». Όπως είπε στο MEGA «μόνο αν τηρηθούν τα μέτρα έχουμε ελπίδα να αποκόψουμε τις συρροές».
«Ο ιός αυτός είναι τρομακτικά μεταδοτικός» τόνισε ο κ. Τζανάκης προσθέτοντας πως «έχω την αίσθηση ότι έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μπορεί να μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρές συναθροίσεις». «Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις» συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Ωστόσο εκτίμησε ότι «πιθανότατα η πίεση στο σύστημα υγείας να μην είναι η ίδια όπως το περασμένο φθινόπωρο». Πάντως προειδοποίησε ότι «θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε κα ως προς τα μέτρα απομόνωσης και ως προς τα κρούσματα».
Μαγιορκίνης: Αναπόφευκτο το τέταρτο κύμα
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει αναπόφευκτα 4ο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα και ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν σίγουρα τα 2.000 ημερησίως.
Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στον Σκάι, το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος».
Μάλιστα, σημείωσε ότι πιθανόν θα δούμε παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ και εκτίμησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000 (σ.σ. ημερησίως), δεν το συζητάμε αυτό».το 65% ήταν περίπου η αύξηση στο ιικό φορτίο που καταγράφηκε στα λύματα της Αττικής, την περασμένη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά αύξησης καταγράφηκαν και σε δυο περιοχές της Κρήτης.
Θωμαϊδης: Αυξάνεται ο δείκτης θετικότητας
Όπως συμπλήρωσε, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε ότι δεν περίμενε τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, όπως αυτή που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας που υπερδιπλασιάστηκε κι αυτό είναι κομμάτι που πρέπει να κοιτάμε.
Όμως σημείωσε ότι δεν καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία κι αυτό είναι μια θετική παράμετρος.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, όλο αυτό οφείλεται στη μεγάλη διάδοση του ιού σε νεαρότερες ηλικίες οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν και έσπευσε να προσθέσει ότι είναι κατανοητό αυτό που συμβαίνει με τους νέους, καθώς είναι κλεισμένοι μέσα σχεδόν 1,5 χρόνο και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάνε και οι μεγαλύτεροι πως ένιωθαν ως νέοι. Στη συνέχεια ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός.
Τέλος ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 2.000 ημερησίως, αποδίδοντας όλο αυτό στο συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα με τη χαλάρωση στα μέτρα αποφυγής του κορονοϊού.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >