Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή της ΓΣΕΕ και ακύρωσε τον ορισμένο από τον υπουργό Οικονομικών, πρόεδρο Ιωάννη Πάιδα (πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΔΑΚΕ-Δημοσίου) ως προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Ads

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε την αίτηση ακύρωσης της Συνομοπονδίας και ακύρωσε, ως μη νόμιμη, την υπουργική Απόφαση διότι δεν συγκέντρωσε κατά την τρίτη ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της.

Το αποτέλεσμα του ακυρωτικού αποτελέσματος της απόφασης του ΣτΕ είναι ότι η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στη Διοίκηση προκειμένου να κινηθεί εκ νέου η διαδικασία επιλογής προέδρου, όπως προβλέπει ο νόμος.

«Σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή, που ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να ενδυναμωθεί και η ΟΚΕ οφείλει να λειτουργεί ως θεσμός συναίνεσης και σύνθεσης, αποτελεί ευθύνη όλων μας η προστασία της ομαλής και σύννομης λειτουργίας της ΟΚΕ, όπως πανηγυρικά αναγνώρισε και το Συμβούλιο της Επικρατείας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ.

Ads

Όπως έγραφε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.» ο νόμος σύστασης της ΟΚΕ προβλέπει ότι η προεδρία της ανατίθεται εκ περιτροπής σε μία από τις τρεις ομάδες που συγκροτούν την ΟΚΕ (εργοδότες, εργαζόμενοι και επιστήμονες-επαγγελματίες). Το αποτέλεσμα επικυρώνεται από τον υπουργό Οικονομικών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης παρουσία του πρόεδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, είχε συστήσει πριν από μήνες σε συνάντηση στο Μαξίμου, απευθυνόμενος στον υπουργό του, Χρ. Σταικούρα, «εφόσον είναι η σειρά της ΓΣΕΕ, όποιον προτείνει αυτή».

Η δημοκρατική αυτή πρακτική «παραβιάστηκε κατάφωρα κατά την τελευταία διαδικασία επιλογής προέδρου της ΟΚΕ, τον Ιανουάριο του 2021, και ο υποψήφιος που τελικά υποδείχθηκε από την Ολομέλεια της ΟΚΕ για το αξίωμα του προέδρου, όχι μόνο δεν είχε την αποδοχή της πλειοψηφίας της εργατικής ομάδας, αλλά – το κυριότερο- δεν συγκέντρωσε ούτε την πλειοψηφία του όλου αριθμού μελών της ΟΚΕ, που αξιώνει ρητά ο νόμος. Με τα δεδομένα αυτά, η επικύρωση αυτής της πρωτοφανούς διαδικασίας και του αποτελέσματός της από τον υπουργό Οικονομικών όχι μόνο υπονόμευσε και τραυμάτισε βαριά το κύρος του θεσμού της ΟΚΕ, αλλά επιπλέον παραβίασε το νόμο, αφού το προτεινόμενο πρόσωπο δεν συγκέντρωσε ούτε την απαιτούμενη νόμιμη πλειοψηφία», σχολιάζει η ΓΣΕΕ.